Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

A VMware az utóbbi években többször is tett lépéseket szoftverei licencelési hátterének "megreformálására". De mindeddig egyetlen újítása sem volt olyan drasztikus, mint új tulajdonosa, a Broadcom által bejelentett változások, amelyek alapjaiban alakítják át a licenctípusokat, és egyben "termékritkítással" is járnak.

Ahogy azzal a Bitport már foglalkozott, az ügyfeleknek korábban volt lehetőségük választani az előfizetéses opciók, illetve a maradandó, más néven örökös licencek és az azokhoz fenntartott SnS (Support and Subscription Extension) között. Ráadásul egy rendkívül széles termékportfólióból mazsolázhatták ki a számukra szükséges komponenseket.

Ennek a korszaknak azonban vége.

Mint jelent a portfólió egyszerűsítése?

A változások egyik legfontosabb eleme, hogy drasztikusan egyszerűsítik a termékpalettát. Ez részben indokolt, mert az ügyfél számára már valóban egyre kevésbé volt átlátható. Az egyszerűsítés szellemében a Broadcom január végén közel 60 termék esetében jelentette be az EOA (End Of Availability) státuszt. Olyan termékek kerültek például EOA státuszba, mint a vSphere Enterprise Plus, a vSphere Standard (perpetual), a vCenter Standard, a vSAN és az NSX, de hasonló sorsra jutottak a 2022-ben indított vSphere+ és vSAN+ előfizetések is.

Helyettük mindössze három csomag érhető el (lásd a táblázatot):

● a VMware vSphere Standard (VVS),
● a VMware vSphere Foundation (VVF),
● valamint a VMware Cloud Foundation (VCF).

Ezek mellett lesz egy vSphere Essentials Plus kit is, amely vSphere ESXi és vCenter használati jogot biztosít maximum 96 processzormagon és 3 hoston.
 

 

Nem csak az változott, hogy csomagokat kizárólag előfizetéses formában érhetik el az ügyfelek, hanem az is, hogy a licencelés a hostok fizikai processzormagszáma alapján történik olyan módon, hogy processzoronként legalább 16 maggal kell számolni.

Mindent megkapunk – ha kell, ha nem

A csomagokhoz elő lehet fizetni kiegészítő add-onokra is. Van add-on például a vSAN kapacitásnöveléséhez, a Site Recovery Manager vagy a Load Balancer használatához. Fontos azonban, hogy egyes termék add-onok csak a magasabb szintű csomagokhoz érhetőek el. A tűzfal és az ATP megoldásokra például csak a Cloud Foundation esetében lehet előfizetni. Mindez jól mutatja azt is, hogy a termékportfólió egyszerűsödésével az ügyfelek választási, testre szabási lehetőségei is jelentősen beszűkültek.

És van még egy húsba vágó változás: a csomagokhoz legalább ún. Production szintű támogatás társul. A Basic támogatási szintet el lehet felejteni.

Összességében ezek a módosítások az új VMware-ügyfeleknek valóban megkönnyíthetik a termékek licencelését. De mi a helyzet a már meglévő ügyfelekkel, akik eddig szorgalmasan fenntartották SnS-üket?

Számukra van egy rossz hírünk: ha örökös licencekkel rendelkeznek, és SnS-üket fenntartották azokra, licenceiket továbbra is használhatják, de az SnS-t nem tudják megújítani. Ez azt jelenti, hogy ha továbbra is szeretnének VMware környezetükhöz támogatást, kénytelenek lesznek valamelyik előfizetéses csomagra váltani. És hogy a helyzet még cifrább legyen: a váltásnál a Broadcom a meglévő örökös licencekre vonatkozó fenntartott SnS esetén sem biztosít beszámítási lehetőséget vagy konkrétan meghatározott kedvezményt.

Egyszerűbb licencelés – nehezebb matek

Ha valaki szeretné kiszámolni, hogy jobban vagy rosszabbul jár az új konstrukcióval, nem lesz könnyű dolga. Az új licencelés ugyanis OPEX-alapú, és azt kellene összevetni a korábbi CAPEX + OPEX felépítésű modellel. Egy ilyen összehansonlításnál már az is elég nagy eltéréseket okoz egyik vagy a másik modell javára, hogy hány évre számítjuk ki a TCO-t. Rövid távon az új modell mutatkozhat előnyösnek, ám hosszabb távon ez már nem valószínű.

Másfelől nincs is értelme összehasonlítani az új csomagokat a bennük foglalt összes termékek múltbéli díjával, hiszen egy csomag olyan komponenseket vagy szolgáltatásokat is tartalmazhat, melyek egyes ügyfelek számára nem képviselnek értéket, mert nem használják azokat.

És ez a fő probléma: elvész az ügyfél választási lehetősége. Lehet ugyan érvelni azzal, hogy az új csomagokban az egyes komponensek használati díja rövid távon alacsonyabb lesz, mint amennyibe külön-külön kerültek a múltban. De akkor is felmerül a kérdés: miért nem fizethet elő az ügyfél alacsonyabb díjon azon komponensek nélkül egy csomagra, melyeket egyébként nem használ?

A szerző az IPR-Insights licencelési szakértője. Szakterülete a Microsoft, Red Hat, VMware gyártók licencelési háttere.

(Illusztráció: Broadcom)

Cloud & big data

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.