Két termékre egyszerűsödik a portfólió. A váltást megolajozandó a vállalat jelentősen csökkenti szoftverei előfizetési díjait.

Ahogy megvette, gyorsan át is szabja a VMware-t a Broadcom. A felvásárlást mindössze pár hete, a kínai aggályok eloszlása után sikerült lezárni, de máris jelentős változásokat jelentettek be.

A lényeg három tételben összefoglalható:

● Azonnali hatállyal megszüntették az örökös licencek értékesítését, és azokra támogatási szerződést sem kötnek. A megvásárolt örökös licencek értelemszerűen "örök életűek", ám azokhoz a VMware csak "a szerződéses kötelezettségvállalásokban meghatározottak szerint" nyújt támogatást, ha a támogatási szerződés lejár, utána azt már nem lehet megújítani.

● Két csomagba (Cloud Foundation, valamint a virtualizációs stacket összefogó és az Aria csomaggal kiegészített vSphere Foundation) integrálják a szoftvercég termékportfólióját. Ezekhez lehet majd választani opcionálisan elemeket (pl. zsarolóvírus elleni védelemet, tárolási, katasztrófa-helyreállítási és alkalmazásplatform-szolgáltatást vagy 2024-től a Private AI Foundationt).

● Megfelezik a Cloud Foundation hibrid felhőcsomag előfizetési listaárát, bár az egyelőre nem derült ki egyértelműen, hogy minek a felét kell majd fizetniük a felhőbe kényszerülő ügyfeleknek. Az árcsökkentés mindenképpen erős pozitív üzenet, mivel a korábbi felvásárlásokat (CA, Symantec) szinte mindig áremelés követte.

A radikális modellváltást olyanokkal is vonzóbbá szeretné tenni a VMware, hogy az új konstrukcióhoz magasabb szintű támogatási szolgáltatást ígér (pl. emelt szintű támogatást a megoldás aktiválásához és az életciklus-kezeléshez). A vállalat annyi engedményt tesz, hogy a VMware vSphere Standard és a VMware vSphere Essentials Plus továbbra is megvásárolható lesz önállóan is "a korlátozottabb igényű telepítésekhez".

Emellett bevezetett a cég egy "bring-your-own-subscription" konstrukciót, amellyel biztosítja a Cloud Foundation-licencek hordozhatóságát a VMware által hitelesített hibridfelhő-végpontok között; valamit "trade-in" programot indítanak, amelynek keretében az örökös licencek kedvezményes áron lehet becserélni frissített előfizetésre.

Lehetett tudni, hogy jön a váltás?

A váltásról a Gartner egyik elemzési vezetője, Michael Warrilow azt mondta a The Registernek, hogy sok ügyfél lesz dühös amiatt, mert a szoftvergyártó egyik pillanatról a másikra radikálisan változtat két évtizedes értékesítési gyakorlatán. Emellett technikailag sem lesz egyszerű örökös licencek átalakítása előfizetéssé.

Az Ars Technika és a The Stack azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a VMware menedzsmentje és Hock Tan Broadcom-vezér már tavaly utalt arra, hogy a felvásárlás után gyors váltás következik. A VMware alelnöke, Krish Prasad, aki a Cloud Foundation divíziót is irányítja, hét eleji blogbejegyzésében azt írta, hogy a váltás természetes következménye a vállalat többéves stratégiájának, és az a célja, hogy az ügyfelek számára megkönnyítsék az új innovációkhoz való hozzáférést.

Mindettől függetlenül a váltás radikális. Különösen úgy, hogy a konkurensek (pl. Nutanix, Proxmox, Canonical) igyekeznek rástartolni a VMware elégedetlen ügyfeleire. Szakértők szerint azonban a virtualizációs technológia lecserélése nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, ráadásul a professzionális alternatívák sem olcsók.

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.