Paolo Gentiloni, a gazdasági ügyekért felelős biztosi poszt jelöltje, azzal akarja kezdeni a tevékenységét, hogy összehoz egy nemzetközi egyezséget a globális internetes szolgáltatások megadóztatására.

Ragadós a francia példa. Alig állapodott meg a francia állam és a Google a digitális szolgáltatásokra kivetett adók miatt kialakult jogvitában, ismét elővették EU-s szinten is a kérdést. Az olasz demokrata párti biztosjelölt, Paolo Gentiloni (a fenti képen), aki az EU-s gazdasági ügyeket irányító biztosa lehet Ursula von der Leyen formálódó Európai Bizottságának (EB), azt nyilatkozta egy olasz lapnak, hogy ez a kérdés lesz az első, amivel az új EB felállása után foglalkozni kíván – írta a Reuters.

OECD szinten kellene összefogni

Gentiloni, aki 2016 és 2018 között Olaszország miniszterelnöke is volt, azt mondta a La Stampa című napilapnak, hogy első feladata annak megvizsgálása lesz, be lehet-e vezetni az OECD vagy legalább a G20 tagállamok szintjén a globális internetes szolgáltatásokra valamilyen egységes adószabályt. Mint mondta, ez lenne a leghatékonyabb megoldás.

Arra fog törekedni, hogy gyorsan, már 2020-ra összehozzon valamilyen megállapodást. Ha azonban ezt nem sikerül, akkor EU-s adójavaslatot fog benyújtani. Ez azonban csak az első lépés, mert mint az interjúban mondta, erőfeszítéseket fog tenni a társaságiadó-szabályok uniós harmonizációjára is.

Gentiloninak nem újdonság a probléma. Olaszország a franciákkal, a spanyolokkal – és a még EU-tag britekkel együtt – azok közé az EU-s államok közé tartozik, melyek egy ideje szeretnék megregulázni a multinacionális big tech vállalatokat. Érthető módon szeretnék megakadályozni, hogy az országban keletkező bevételeik után csak jelképes adót fizessenek.

Kicsi az esély a sikerre

Bár az olasz biztosjelölt szavakban nagyon elszántnak mutatkozott, gyors sikerre nem számíthat – és nem csak OECD szinten, hanem még az EU-n belül sem. Az egységes EU-s adó bevezetésére, legalábbis előkészítésére már Margrethe Vestager, a leköszönő Junker-bizottság versenyjogokért felelős biztosa is tett egy kísérletet. Vestager egyébként ugyanazt az álláspontot képviselte, amit most Gentiloni is hangoztatott: a legjobb lenne egy globális megoldás, de ha azt nem lehet összehozni, akkor az EU-nak saját hatáskörben kell lépnie.

Végül idén tavaszra el is készült egy tervezet, amit azonban Dánia, Finnország, Írország és Svédország rövid úton megfúrt. Egyelőre tehát marad a francia út: tagállami hatáskörben felvenni a küzdelmet a globális netes cégekkel, mindenekelőtt a GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) néven emlegetett nagyokkal.

Piaci hírek

Működő üzlet lett a Google ballonjaiból

Az internetszórásra képes eszközöket elsőként Kenyában vetik be kereskedelmi szolgáltatásként.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.