Ez annak a részvénypakettnek az ára, amely közvetlenül az SAP tulajdonában volt.
Hirdetés
 

Megállapodott az SAP, valamint a Silver Lake magántőke társaság és a kanadai CCP Investments nyugdíjalap a Qualtricsról. A két befektető konzorciuma 7,7 milliárd dollárt fizet az SAP tulajdonában lévő részvénypakettért. Ezzel elindulhat a piackutatási megoldásokat fejlesztő cég tőzsdei kivezetése is.

A konzorcium az előzetes hírekben is szereplő 18,15 dollárt fizette részvényenként. Eszerint a Qualtrics piaci értéke 12,5 milliárd dollár. Az ügyletre még rá kell bólintaniuk az illetékes hatóságoknak is, így várhatóan csak az év második felében zárul le.

A két cég között szoros piaci, illetve technológiai partnerség lesz, és továbbra is közösen szolgálják ki az ügyfeleiket, nyilatkozta a megállapodás kapcsán Christian Klein, az SAP vezérigazgatója. Zig Serafin, a Qualtrics vezére, ellenben azt emelte ki, hogy független vállalatként nagyobb lesz a mozgásterük, hogy együttműködjenek más szoftvergyártókkal, és így gyorsabban bővíthetik az ökoszisztémájukat (ez már elindult, és olyan cégekkel léptek partnerségre, mint a Service Now, a Genesys vagy a Mercer).

Gyorsan elkelt

Mint korábban megírtuk, az SAP az év elején bocsátotta áruba a 2018-ban megvásárolt, majd 2021-ben tőzsdére vitt céget. A Qualtrics a felvásárláskor regnáló SAP-vezér, Bill McDermott koncepciójába nagyon is belefért, mert ő egy új szoftverkategória, az ún. "élménymenedzsment" felépítésében gondolkodott. Christian Kleinébe viszont nem, ő ugyanis a klasszikus termékvonalat erősítené, foglalta össze az eladás egy fontos monivációját a Handelsblatt.

Pedig McDermott elképzelésében volt ráció. Ő abból indult ki, hogy egy olyan platform, amely meg tudja mérni az ügyfelek és az alkalmazottak elégedettségét, valamint a márkák és a termékek megítélését, olyan infromációkat ad a menedszment kezébe, ami segíthet javítani az üzleti folyamatok hatékonyságát.

Csakhogy volt néhány probléma, amivel már McDermott utódjának kellett megküzdenie. A Qualtrics sokba került (8 milliárd dollár), de alig termelt nyereséget. Nem sikerült szervesen hozzáilleszteni az alaptevékenységhez, miközben az eredeti cél a szoros integráció volt. A Handelsblatt szerint már az is az integráció kudarcának beismerése volt, hogy Kleinék 2021 elején, kihasználva a technológiai részvények iránti kereslet élénkülését, önállóan vitték tőzsdére.

Az SAP idén januárban pedig egyértelművé tette: az ERP-re és a kapcsolódó területekre kíván koncentrálni. Luka Mucic, a hónap végével távozó pénzügyi vezető ezt azzal magyarázta, hogy itt az SAP egyértelműen globális piacvezető, és még mindig tudja növelni részesedését.

Jó üzlet? Nézőpont kérdése

De jó üzlet volt-e eladni? Az biztos, hogy a pénz révén nagyobb mozgástere lesz az SAP-nak – ezt hangsúlyozta Mucic is –, például több osztalékot fizethet, aminek a részvényesek örülnek. Ugyanakkor a vállalat belekezdett egy átszervezésbe is: összevonják a marketing, értékesítési és ügyfélszolgálati szoftverek (belső terminológiával CRM/CX), valamint  az iparágspecifikus megoldások fejlesztését. Az átszervezés nyomán megszűnik 3000 munkahelyet (de bizonyos területeken továbbra is lesz felvétel). Az átszervezést és a core üzlet fejlesztését is könnyebb lesz finanszírozni a befolyó vételárból.

Az is pozitív, hogy Qualtrics-üzlet pluszban zárt. Az UBS befektetési bank becslése szerint mindent figyelembe véve (tőzsdei bevezetés, részvényeladás stb.) több mint kétmilliárd eurót keresett rajta.

De van más szempont is. A Qualtrics már a tőzsdére lépésekor is 15 milliárd dollárt ért, de járt 26 milliárd fölött is a piaci értéke. Ettől azért nagyon messze van a 12,5 milliárdos értékelés.

És persze a cég árbevétele is kiesik. Mint a német gazdasági lap írja, a Qualtrics tavaly 36 százalékkal növelte forgalmát, amely így közelített az 1,5 milliárd dollárhoz, és ennek jelentős része előfizetésből származott. Persze a magas beruházási szint miatt ezzel szembenállt mínusz 1,1 milliárd dolláros üzemi eredmény. Emiatt a Qualtrics nélkül mintegy egy százalékponttal javulna az SAP működési eredményhányada. Mint a Handelsblatt írja, Mucic utóda, Dominik Asam várhatóan hamarosan beszámol arról, hogy a konszolidáció milyen hatást gyakorol az SAP üzletmenetére.

Cloud & big data

Megint szintet léphet az űrből történő leskelődés

A megfigyelő államnak lassan az okozza majd a legnagyobb problémát, hogy a kémdrónok ne repüljenek bele a kémműholdak fotóiba.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.