Felülvizsgálják az eddigi felvételi politikát, mert a szoftvervállalat továbbra is munkaerőhiánnyal küzd, pedig 23 ezer embert vettek fel a pandémia alatt.
Hirdetés
 

Továbbra is munkaerőhiánnyal küzd az SAP, ezért minden akadályt el akar hárítani a tehetségek felvétele elől. A menedzsment azt tervezi, hogy lazít a feltételeken. A jövőben például egyes szaktudást igénylő pozíciók elnyeréséhez nem lesz kötelező az egyetemi diploma. Ezt Sabine Bendiek HR-igazgató (a fenti képen) a Capital című német lapnak adott interjújában jelentette be.

Korábban az SAP pályakezdőket célzó álláshirdetéseinek többségében ott szerepelt alapelvárásként: "egy nagyon jó egyetemi diploma". Diploma nélkül esélye sem volt valakinek, hogy SAP-tanácsadói vagy fejlesztői állást kapjon a vállalatnál. Bendiek szerint felül kellett vizsgálni ezt a szabályt, mert különösen a fejlesztőkre jellemző, hogy bár nincs egyetemi diplomájuk, kiváló tudással és készségekkel rendelkeznek. Az SAP-nak igazodnia kell a változáshoz, azaz egyenrangúan kell kezelnie az egyetemen kívül megszerzett tudást a diplomával, ha új tehetségeket szeretne felvenni.

A vállalaton belül még folyik az egyeztetés, hogy az elvet hogyan ültessék át a gyakorlatba, azaz hogyan és mely területeken változtassanak a felvételi kritériumokon.

A lassuló gazdaságban sem csökken a hiány

A német digitális iparban továbbra is jelentős a hiány szakképzett munkaerőből. A Capital ezzel kapcsolatban idézi a Bitkom – nagyjából a németek IVSZ-e – egy kutatását. A szervezet (melynek Sabine Bendiek az alelnöke) mérései szerint 137 ezer informatikai szakember hiányzik a német piacról, amit a háborúk és a válságok sem csökkentettek, sőt! Az igény és a kínálat közti szakadék nagyobb, mint eddig bármikor, állítja a szervezet.

Bendiek erre adott magyarázata nem sokban különbözik az IVSZ-étől: mind kevesebb fiatal lép be a digitális munkaerőpiacra, miközben az informatikai készségekre ma már minden iparágnak szüksége van.

Az SAP több forrásból szeretné biztosítani a szükséges munkaerőt. Saját képzési programokat fejleszt. Novemberben partnerséget kötött a Coursera tanulási platformmal, hogy ott az SAP igényeihez illeszkedő tanfolyamok induljanak, de támogatnak magánprogramozói iskolát is. Ugyanakkor "a piac önmagában nem fogja megoldani a problémát", utalt Bendiek arra, hogy az államnak is fontos teendői vannak ezen a téren.

A szakember egyébként úgy látja, hogy még az oktatás fejlesztése is kevés önmagában, ki kell aknázni a bevándorlás adta lehetőségeket is. Szerinte ebből a szempontból jó a német szövetségi kormány által követett irány. A kabinet megkezdte a bevándorlási törvény korszerűsítését, és november végén jóvá is hagyott egy dokumentumot a követendő sarokpontokról. A törvényt úgy szeretnék módosítani, hogy az a szakképzett munkaerő bevándorlását segítse.

Az SAP tudhat valamit...

Bendiek mondatai akkor különösen érdekesek, ha a technológiai ipar munkaerőpiaci helyzete felől olvassuk. Az SAP is átesett ugyanis a pandémia-hatáson, ahogy a globális technológiai vállalatok többsége: a járványidőszakban szintén jelentősen, több mint 22 ezer fővel gyarapodott, így jelenleg 113 ezer embert foglalkoztat világszerte. De a többséggel (Meta, Amazon, Salesforce, Twitter, HP és így tovább) ellentétben továbbra sem tervez tömeges leépítést, sőt a recesszió kezdete óta is folytatja a munkaerő-felvételt, igaz "nagy fegyelemmel" – tette hozzá Sabine Bendiek.

Egyelőre nem tudni, hogy a "diplomaküszöb" eltörlése csak a németországi részlegeket érinti, vagy hatással lesz a külföldi leányvállalatokra, például a 2015-től jelentősen bővített budapesti SAP Lab felvételi politikájára is.

Közösség & HR

Megint szintet léphet az űrből történő leskelődés

A megfigyelő államnak lassan az okozza majd a legnagyobb problémát, hogy a kémdrónok ne repüljenek bele a kémműholdak fotóiba.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.