Sőt az offline használat lehetőségeire is nagy hangsúlyt fektetnek, tekintettel arra, hogy az ország távoli, hegyvidéki régióiban nem igazán állnak rendelkezésre megfelelő lefedettségű mobilhálózatok.

Az indiai jegybank csütörtökön jelentette be, hogy programozhatóvá teszi digitális valutáját (CBDC), és támogatja majd az offline tranzakciókat azokon a területeken, ahol korlátozott vagy akár egyáltalán nem is érhető el az internet. Az országban még 2022 végén indítottak kísérleti programokat a lakossági és a nagykereskedelmi eszközként alkalmazható digitális valuták bevezetését illetően, és már akkor megoldásra váró problémaként hivatkoztak a nagyszámú vidéki lakosság széles körű bevonására a digitális rúpia használatába.

A kiskereskedelmi CBDC pilotja már lehetővé teszi a személyes és a kereskedők közötti tranzakciókat, és a jelek szerint a dolog elég jól működik ahhoz, hogy további funkciókat adjanak hozzá – számolt be róla az Economic Times. A bejelentés alapján a CBDC Retail (CBDC-R) pilot jelenleg lehetővé teszi a személyek közötti (P2P) és a személytől a kereskedőkhöz irányuló (P2M) tranzakciókat a kísérletben részt vevő bankok által biztosított digitális tárcák segítségével, most pedig további használati esetek engedélyezését javasolják.

Házon belül nehezebb lesz eladni?

Az új funkciókat fokozatosan, földrajzi területekhez kötve vezetik be. A központi bank elnöke a programozhatósággal kapcsolatban olyan forgatókönyveket vázolt fel, amelyek szerint a kormányhivatalok biztosíthatnák az egyes kifizetések felhasználhatóságának körét, de a vállalkozások is egyedi feltételekhez köthetnék a fizetőeszköz megszerzését és felhasználását, mondjuk üzleti utazásokat fedezhetnének az alkalmazottaiknak. Magát a központi banki digitális valutát India akár már 2023 végéig bevezetné nemzeti szinten.

A tudósításokból kiderül, hogy eddig több mint 10 ezer kis- és nagykereskedőt, összesen pedig 50 ezer ügyfelet vontak be a programba, melynek távlati céljai között szerepel a rúpia nemzetközi elfogadtatása a digitalizáción keresztül, de elsődleges kihívása mégis a hazai lakosság körében folytatott marketingje lehet. Egyelőre ugyanis az állami médiakampányok sem a gyakorlati kérdésekre fókuszálnak, hanem például a kriptovalutás befektetések kockázataira hívják fel a figyelmet, szembeállítva azokat a CBDC-projektekkel.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.