Decemberben veszik át a G20-ak egy évre szóló elnöki tisztségét, egyik fő célkitűzésük a kriptoeszközök forgalmának nemzetközi szabályozása lenne.

India a G20 csoport decembertől betöltött elnöki posztját fogja felhasználni a kriptovaluták többoldalú nemzetközi szabályozásának ösztönzésére – közölte Nirmala Sitharaman indiai pénzügyminiszter az Egyesült Államokban tett látogatása során. Ezek szerint India vezetésével megvalósulna a G20 tagállamok, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap által már elvégzett, digitális pénzzel kapcsolatos munka értékelése, majd kidolgoznák a megfelelő szabályozási keretet a kriptovaluták és más digitális eszközök használatának ellenőrzésére.

Sitharaman úgy látja, hogy mindenképpen multilaterális szabályozásra van szükség, miután mindenki tudatában vannak annak, hogy a kriptovalutákat nagyban használják a pénzmosásban és a nemzetközi kábítószer-kereskedelemben. A dolog jelentőségét jól mutatja, hogy egyedül az ázsiai és csendes-óceáni (APAC) térségben is több jelentős gazdaság, így Dél-Korea, Japán és Szingapúr is az idén tárgyalt vagy vezetett be saját szabályozást a kriptovalutákkal kapcsolatos pénzmosási gyakorlatok visszaszorítására.

Egyedül senkinek sem sikerülhet

Az indiai pénzügyminiszter külön hangsúlyozta, hogy nem a kriptovaluták alapját képező technológiákkal van probléma: azokat nem kívánják felforgatni, sőt támogatnák a túlélésüket, hogy a fintech és más ágazatok is profitálhassanak belőlük. Ezzel együtt azonban tisztábn kell lenni a pénzek útjával, mivel a kriptoeszközökhöz kapcsolódó pénzmosás mára igen jelentőssé vált. Szerinte mostanra mindenki megegyezik abban, hogy szükségünk van valamiféle szabályozásra, de ezt senki sem lesz képes egyedül megoldani.

Maga India jelenlegi komoly adókkal terheli az ilyen eszközökkel való kereskedést, miközben nem csak a tiltott, de általában a fizetési célú felhasználást is igyekszik visszaszorítani. Az ország jegybankja egyi lakossági és egy nagykereskedelmi eszközként alkalmazható digitális valuta (CBDC) bevezetésére készül, bár ennek menetrendjét még nem pontosította. Az egyik megoldandó probléma, amit a digitális rúpiával kapcsolatban mindenképpen kezelniük kell majd, a nagyszámú vidéki lakosság érdemi bevonása lenne.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.