A CIO Klub podcastjában nyeretlen kétévesként faggatom Kovács Dávidot, a Supercharge CTO-ját, és Marhefka Istvánt, az Agiluu alapítóját. Podcast azoknak, akik bizalmatlanok a DevOpsszal szemben.

Nem csak a DevOps lényegét világította meg a CIO Klub hangos kiadásának legújabb számában két vendégünk, a Braun Péter-díjas Kovács Dávid, a Supercharge CTO-ja, és Marhefka István, az Agiluu alapítója, agilis coach, szoftver architekt (ő hasonló témában tartott előadást 2020 augusztuságban Egerben, a CIO Hungaryn.) Ha valakiben voltak kétségek, hogy érdemes-e foglalkoznia IT-vezetőként a DevOps-módszertannal – Marhefka István szerint inkább az agilitáshoz szorosan kapcsolódó mozgalommal –, akkor hallgassa meg a két szakember tapasztalatait.

A fogalom és a keretek

Marhefka István elsősorban tanácsadóként és az elméleti alapokat is oktató szakemberként, Kovács Dávid pedig a napi gyakorlatot bemutatva vágott rendet a DevOps dzsungelében.

A beszélgetés első felében a két szakember megkísérel a fejlesztést és üzemeltetést egységben kezelő működési modellre egy közelítőleg pontos definíciót adni. Utána sorra vesszük a modell vagy szemlélet lényegi elemeit, valamint azokat az értékeket, melyekkel a DevOps hozzájárulhat a teljes IT működéséhez.

A beszélgetés során több olyan gyakorlatból vett példa is elhangzik, amiket az elméletre kevésbé fogékonyak is hasznosíthatnak. Ezek a példák ahhoz is adnak ötleteket, hogy milyen módon érdemes belekezdeni az építkezésbe, és hogyan alakítható ki a DevOpsnak megfelelő működés.

Lesz hozzá megfelelő szakember is?

Manapság kulcskérdés a működési modell átalakításánál, hogy találunk-e olyan szakembereket, akik az új folyamatokba zökkenőmentesen és gyorsan be tudnak illeszkedni. A beszélgetés második felében szóba kerülnek többek között azok a kompetenciák és skillek, melyekre például egy ilyen irányú szervezetfejlesztést lehet építeni, valamint arról is szó esik, hogy miért nem elég a DevOpshoz, ha összeválogatunk sok ügyes és nyitott üzemeltetési mérnököt egy csapatba.

Lezárásként pedig szó esik a jövőről. Merre fejlődik a DevOps? A különböző területek, például a biztonság (DevSecOps) bevonása befolyásolja-e majd a lényegi DevOps-folyamatokat?

 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Közösség & HR

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.