Hogyan bírták a rendszerek élesben a stressztesztet? Megerősítette-e a vállalatokon belül az informatikát a járványhelyzet? Létezik-e válságálló IT? Beszámolónk a Bitport tizenegyedik CIO Hungary konferenciájának második napjáról.

A CIO Klub tagjainak egyértelmű visszajelzése is megerősítette, hogy a távmunka mindennapi életünk részévé vált, de éppen ezért felértékelődtek és a korábbinál is fontosabbá váltak a személyes találkozások. A Bitport kétnapos CIO Hungary konferenciájára az idén rendhagyó időpontban, augusztus végén került sor, hogy az egészségügyi helyzethez igazodó körülmények között ebben az évben is lehetőséget biztosítsunk az eszmecserére a hazai informatikai vezetők legrangosabb szakmai fórumán.

A rendhagó helyzet természetesen a 2020-as CIO Hungary legfőbb témáját is meghatározta, mivel évtizedek óta nem volt ennyire aktuális a válságálló IT kérdése. A világméretű járványhelyzet miatt sok vállalatnál létkérdéssé vált a digitális transzformáció, így a digitalizáció eszközei is mérlegre kerültek. Az új körülmények között az informatikában is óriási lökést kapott, ezzel pedig az üzleti döntéshozók számára is egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a jól megválasztott új technológiák ígéretei nem feltétlenül marketingszólamok.


CIO Hungary 2020: a válságálló IT - beszámolónk előző része »

Az idei kétnapos CIO Hungary konferencia második napját Kovács Nimród, a Kovács Nimród Winery alapító tulajdonosának előadásával nyitottuk. A magyar-amerikai származású üzletember karrierjét az Egyesült Államokban kezdte, a rendszerváltás óta azonban Magyarországon él. A 90-es évek elején volt az HBO Magyarország elnöke, később tíz éven át a Liberty Global közép-kelet-európai vezetője, borászatát pedig az ezredfordulón alapította.

A borászat működésének bemutatásával kiderült, hogy az informatikához hasolóan a szőlőben is folyamatos feladat a kockázatkezelés, ráadásul olyan kockázatokat kell kezelni, amelyekkel nehéz előre számolni. A spektrum a soha nem ideális időjárási körülményektől vagy a váratlan betegségektől a munkaerőpiaci hatásokig és a globális járványokig terje; bár a modern technológia alkalmazásának számos előnye van, ezen a problémákon csak részben segíthet.

A globalizáció is mást jelent majd

Válsághelyzet persze nem csak a szőlőben van. Dr. Fehér Péter, a Corvinus egyetem posztgraduális és executive programokért felelős dékánja az aktuális krízis természetének meghatározására vállalkozott abból az alapvetésből kiindulva, hogy amikor megdőlnek a széles körben elfogadott előfeltételezések, ehhez pedig néhány rendkívüli tényező is hozzáadódik (mint például az idei világjárvány), akkor válsághelyzet alakul ki.
 


A mostani válság azonban nem feleltethető meg az előző recessziónak, mivel nem a pénzügyi rendszer általános közvetítő szerepének meggyengüléséből fakad, és így közel sem azonos mértékben érinti az egyes iparágakat. Az viszont nem változik, hogy ha a vállalatok nehezebb időszakot élnek át, akkor költségcsökkentésre kényszerülnek, ami az informatikát is érinti. Kérdés, hogy egyértelműen rossz dolog-e, ha egy erős IT-beruházási időszak után lassítani kell.

A megváltozott világban mindenképpen az ellátási láncok újraszervezésére, a távmunka szélesebb körű megmaradására, illetve az üzletmenet-folytonosság és az informatikai biztonság felértékelődésére kell számítani. Az IT-vezetői prioritások között az idén még a működés stabilizálása és a megszorításokhoz való alkalmazkodás szerepel, de jövőre már egyértelműen az új digitális üzleti modellek fejlesztésére, az új üzleti lehetődégek digitális kiszolgálására kerül a hangsúly.

A teljes globalizáció innentől nem elsősorban az általános robotizálás miatt szorul vissza, bár annak hatásai a korábban megjósolt módon érvényesülnek majd. Ennél azonban meghatározóbb lett az ellátási láncok lerövidítése, az egyes tevékenységek földrajzilag értelemben való egymáshoz közelítése az ebből következő drágulás – a megváltozott körülmények között az is eredménynek számít, ha drágábban jön az áru, de egyáltalán újra lehet termelést, így az amarikai-kínai kereskedelmi háború által is fémjelzett trendek a világjárvány nyomán jelentősen felgyorsulnak.
 


A második nap programját egy kerekasztal-beszélgetéssel folytattuk az átalakuló vállalatok és az agilitás viszonyáról, az agilis szervezetek jellemzőiről. A járványhelyzet alakulásának kiszámíthatatlansága ebben a tekintetben is próbára tette a vállalatokat, és kiderült, létezik-e nagyvállalati agilitás. A beszélgetést Szalkai Gergely, a Wunderplan projekt- és IT menedzsment tanácsadója vezette Kremmer László, a PMI Budapest Chapter elnöke, Kovács István Péter, az Allianz Biztosító IT Governance vezetője, illetve Alföldi Ferenc a Budapest Bank CIO-ja részvételével.

Az idén még többet beszélgettünk

Ehhez kapcsolódott Marhefka István agiliscoach (Agiluu.hu) előadása is, amelynek témája szintén az üzlet és az IT viszonya volt. A prezentációban idézett nemzetközi kutatási adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a műszaki kiválóságot képviselő csúcsteljesítők (high-performers) nagyban meghatározzák egy szervezet üzleti eredményességét. A csúcsteljesítményt pedig bizonyíthatóan azok a technológiai szervezetek érik el, amelyek megvalósítják az agilis/lean világból származó DevOps-szemléletet.

Ez az egyik oka, hogy a jövőbeni sikeres szervezetek csakis az üzleti oldal és a technológia szoros összefonódásával lesznek képesek megtartani az előnyüket. Azok a szervezetek, amelyek nem így gondolkoznak, nehezen behozható hátrányba sodorják magukat. Azt, hogy lehet-e agilis egy szervezet a DevOps alkalmazása nélkül, már a következő kerekasztalunk résztvevői tárgyalták meg. A DevOps-bevezetések első kézből való tapasztalatairól, a jó gyakorlatokról és kerülendő buktatókról Koczka Dániel, az MKB Bank CIO-ja, Kelemen Bálint, a Vodafone CIO-ja, Kerper Gábor független projektmenedzser és Szentiványi Gábor, az ULX ügyvezetője beszélgettek Füzi Csaba, a Diákhitel Központ üzemeltési igazgatójának vezetésével.

 


Az idei CIO Hungary konferencia záró programját is interaktív szavazásokkal támogatott kerekasztalok adták, bemutatva a hallgatóság soraiban helyet foglaló informatikai vezetők véleményét is az egyes kérdésekről. A távmunka, az otthoni munka és az irodai munka jövőjét, az ezzel kapcsolatos kihívásokat és a vállalati beszámolókban szereplő óriási sikerek, sőt hatékonyságnövekedés mögötti tényeket Fazekas Ferenc, az Uniqa Biztosító CIO-ja, Fritsch Róbert, a Fővárosi Vízművek informatikai vezetője és Mészáros Attila, a Telenor kommunikációs igazgatója vitatta meg. A beszélgetés moderátora Beck Márton, az Actionlab szervezetfejlesztési szakértője volt.

A program utolsó eleme a CIO konferenciák hagyományos témájára koncentrált: a vállalati IT-val szemben évek vagy évtizedek óta elvárás, hogy lehetőleg egyre olcsóbban működjön, de ezzel párhuzamosan javítson az üzembiztonságon, és persze legyen innovatív. Arról, hogy ez a mostani helyzetben mennyire és hogyan valósítható meg, vagyis az üzletmenet, a gazdaságosság és az innováció mennyiben dolgozik együtt vagy egymás ellen, Behán László, a LeasePlan operációs vezetője beszélgetett Popovics Lászlóval, az OTP Bank innovációs vezetőjével, Both Andrással, az Idomsoft vezérigazgató-helyettesével és Haász Lászlóval, az Infobex ügyvezetőjével.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.