A redmondi cég a HoloLens mögött dolgozó platformot bocsátja más gyártók rendelkezésére, hogy azok kiterjesztett- és virtuális valóságot egyaránt kezelni képes eszközökkel rukkolhassanak elő.

Épp most zajlik a Távol-Kelet legnagyobb technológiai rendezvénye, a Computex. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a vállalatok sorra rukkolnak elő a bejelentésekkel. A Microsoftnál egy komoly nyitásról számoltak be, amivel a most formálódó virtuálisvalóság-piacon igyekeznek minél nagyobb jelenlétet kiharcolni.

Mindenki építhet

A szoftveróriás tavaly év elején rukkolt elő a kiterjesztett valóságot (augmented reality, AR) nyújtó HoloLens szemüvegével. A kiállítás keretében tartott előadásában a Windows and Devices részleget alelnökként irányító Terry Myerson meghirdette a terület "kinyitását". Ez azt jelenti, hogy a HoloLens platformjaként szolgáló Windows Holographic eszköztárát mostantól bármelyik külső fejlesztő használhatja.

A bejelentés érdekessége, hogy ugyan a HoloLens AR-szemüvegként funkcionál, ám a Holographic platform képességei kiterjednek a virtuális valóságra (virtual reality, VR) is, sőt ezt a két megoldást képes párhuzamosan vegyíteni. (Az AR a valódi környezetre vetít digitális kiegészítéseket, információkat, míg a VR teljesen elszakítja a felhasználót a valóságtól azzal, hogy digitális világot rajzol köré.) A két technológia elegyéből így létrejöhet az úgynevezett mixed reality, amit magyarul vegyes valóságnak fordíthatnánk.

Miközben a HoloLens bevetésére számos elképesztő ötletet láttunk már a sportközvetítések felturbózásától az űrhajósok felszereléséig, az eszköz egyelőre távol van a tömegterméktől. Utóbbi Myerson szerint lehet, hogy a Microsofttól fog érkezni, de az is előfordulhat, hogy egy partnertől, amit az alelnök egyáltalán nem bánna. A mostani bejelentés lényege pont az, hogy a cég technológiája terjedjen el a még csak most formálódó piacon, és az már csak másodlagos, hogy a szemüvegen, vagy bármilyen más, AR- és VR-megoldást használó kütyün éppen milyen logó lesz.

Szintén fontos cél, hogy a piacra kerülő különböző termékek egymással a lehető legnagyobb összhangban tudjanak kommunikálni. A tegnapi bemutatón például két HoloLens mellett egy HTC által gyártott szemüveg, a Vive is szerepelt, sőt az egészet megfűszerezték egy mesterséges intelligenciával rendelkező virtuális asszisztenssel is. A társaság látszólag minden gond nélkül dolgozott együtt a színpadon egy kiállítási stand megtervezésén.

Megjött az első fejlesztési csomag

A bejelentéssel párhuzamosan a Microsoft rendszere megkapta az első frissítési csomagját is. Ebben többek között olyan új lehetőségek vannak, mint például a multitask, vagy éppen a modellek 3D-s forgatásának lehetősége. A Windows Holographic fejlesztőkészlet ezek mellett több kisebb javítást és néhány felhasználók által javasolt bővítményt is kapott, mint ahogy az az alábbi videóból is kiderül.

 

 

Hatalmas a tolongás, de ez nem mindenkinek tetszik

A Microsoftnál láthatóan nem akarják úgy átaludni az újabb technológiai forradalmat, mint ahogy azt az okostelefonok megjelenésekor tették. Ugyanakkor a versenytársak sem ülenek babérjaikon. Az Apple egyelőre még csak a felkészülési szakaszban tart, a Google-nél azonban alig két hete bejelentették a szegmens teljes letámadását.

Másrészről viszont több probléma is felmerül a technológia kapcsán. Az egyik, hogy még nem igazán látszik, a hardverek eladásán kívül milyen források biztosíthatják a gazdasági megtérülést. Emellett a jelenlegi megoldások kiforrottsága sem elégséges, ahogy erről éppen a Computexen az Nvidia vezetője ki is fejtette véleményét. A nagy számítási kapacitással megbirkózni képes grafikus chipjeiről ismert vállalat vezérigazgatója szerint túl nagy a felhajtás a VR körül, miközben még kábé két évtizednyi munka kell ahhoz, hogy tényleg valósághű élményt tudjon nyújtani a virtuális környezet.

Végezetül már megjelentek azok a művészi víziók, amelyek azt próbálják felfesteni, hogy is néz majd ki az életünk, ha eluralkodik rajta a digitális máz. És ez a szép új világ egyáltalán nem tűnik barátságosnak.

Konzumer tech

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.