A redmondi cég a HoloLens mögött dolgozó platformot bocsátja más gyártók rendelkezésére, hogy azok kiterjesztett- és virtuális valóságot egyaránt kezelni képes eszközökkel rukkolhassanak elő.

Épp most zajlik a Távol-Kelet legnagyobb technológiai rendezvénye, a Computex. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a vállalatok sorra rukkolnak elő a bejelentésekkel. A Microsoftnál egy komoly nyitásról számoltak be, amivel a most formálódó virtuálisvalóság-piacon igyekeznek minél nagyobb jelenlétet kiharcolni.

Mindenki építhet

A szoftveróriás tavaly év elején rukkolt elő a kiterjesztett valóságot (augmented reality, AR) nyújtó HoloLens szemüvegével. A kiállítás keretében tartott előadásában a Windows and Devices részleget alelnökként irányító Terry Myerson meghirdette a terület "kinyitását". Ez azt jelenti, hogy a HoloLens platformjaként szolgáló Windows Holographic eszköztárát mostantól bármelyik külső fejlesztő használhatja.

A bejelentés érdekessége, hogy ugyan a HoloLens AR-szemüvegként funkcionál, ám a Holographic platform képességei kiterjednek a virtuális valóságra (virtual reality, VR) is, sőt ezt a két megoldást képes párhuzamosan vegyíteni. (Az AR a valódi környezetre vetít digitális kiegészítéseket, információkat, míg a VR teljesen elszakítja a felhasználót a valóságtól azzal, hogy digitális világot rajzol köré.) A két technológia elegyéből így létrejöhet az úgynevezett mixed reality, amit magyarul vegyes valóságnak fordíthatnánk.

Miközben a HoloLens bevetésére számos elképesztő ötletet láttunk már a sportközvetítések felturbózásától az űrhajósok felszereléséig, az eszköz egyelőre távol van a tömegterméktől. Utóbbi Myerson szerint lehet, hogy a Microsofttól fog érkezni, de az is előfordulhat, hogy egy partnertől, amit az alelnök egyáltalán nem bánna. A mostani bejelentés lényege pont az, hogy a cég technológiája terjedjen el a még csak most formálódó piacon, és az már csak másodlagos, hogy a szemüvegen, vagy bármilyen más, AR- és VR-megoldást használó kütyün éppen milyen logó lesz.

Szintén fontos cél, hogy a piacra kerülő különböző termékek egymással a lehető legnagyobb összhangban tudjanak kommunikálni. A tegnapi bemutatón például két HoloLens mellett egy HTC által gyártott szemüveg, a Vive is szerepelt, sőt az egészet megfűszerezték egy mesterséges intelligenciával rendelkező virtuális asszisztenssel is. A társaság látszólag minden gond nélkül dolgozott együtt a színpadon egy kiállítási stand megtervezésén.

Megjött az első fejlesztési csomag

A bejelentéssel párhuzamosan a Microsoft rendszere megkapta az első frissítési csomagját is. Ebben többek között olyan új lehetőségek vannak, mint például a multitask, vagy éppen a modellek 3D-s forgatásának lehetősége. A Windows Holographic fejlesztőkészlet ezek mellett több kisebb javítást és néhány felhasználók által javasolt bővítményt is kapott, mint ahogy az az alábbi videóból is kiderül.

 

 

Hatalmas a tolongás, de ez nem mindenkinek tetszik

A Microsoftnál láthatóan nem akarják úgy átaludni az újabb technológiai forradalmat, mint ahogy azt az okostelefonok megjelenésekor tették. Ugyanakkor a versenytársak sem ülenek babérjaikon. Az Apple egyelőre még csak a felkészülési szakaszban tart, a Google-nél azonban alig két hete bejelentették a szegmens teljes letámadását.

Másrészről viszont több probléma is felmerül a technológia kapcsán. Az egyik, hogy még nem igazán látszik, a hardverek eladásán kívül milyen források biztosíthatják a gazdasági megtérülést. Emellett a jelenlegi megoldások kiforrottsága sem elégséges, ahogy erről éppen a Computexen az Nvidia vezetője ki is fejtette véleményét. A nagy számítási kapacitással megbirkózni képes grafikus chipjeiről ismert vállalat vezérigazgatója szerint túl nagy a felhajtás a VR körül, miközben még kábé két évtizednyi munka kell ahhoz, hogy tényleg valósághű élményt tudjon nyújtani a virtuális környezet.

Végezetül már megjelentek azok a művészi víziók, amelyek azt próbálják felfesteni, hogy is néz majd ki az életünk, ha eluralkodik rajta a digitális máz. És ez a szép új világ egyáltalán nem tűnik barátságosnak.

Konzumer tech

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.