A redmondi cég a HoloLens mögött dolgozó platformot bocsátja más gyártók rendelkezésére, hogy azok kiterjesztett- és virtuális valóságot egyaránt kezelni képes eszközökkel rukkolhassanak elő.

Épp most zajlik a Távol-Kelet legnagyobb technológiai rendezvénye, a Computex. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a vállalatok sorra rukkolnak elő a bejelentésekkel. A Microsoftnál egy komoly nyitásról számoltak be, amivel a most formálódó virtuálisvalóság-piacon igyekeznek minél nagyobb jelenlétet kiharcolni.

Mindenki építhet

A szoftveróriás tavaly év elején rukkolt elő a kiterjesztett valóságot (augmented reality, AR) nyújtó HoloLens szemüvegével. A kiállítás keretében tartott előadásában a Windows and Devices részleget alelnökként irányító Terry Myerson meghirdette a terület "kinyitását". Ez azt jelenti, hogy a HoloLens platformjaként szolgáló Windows Holographic eszköztárát mostantól bármelyik külső fejlesztő használhatja.

A bejelentés érdekessége, hogy ugyan a HoloLens AR-szemüvegként funkcionál, ám a Holographic platform képességei kiterjednek a virtuális valóságra (virtual reality, VR) is, sőt ezt a két megoldást képes párhuzamosan vegyíteni. (Az AR a valódi környezetre vetít digitális kiegészítéseket, információkat, míg a VR teljesen elszakítja a felhasználót a valóságtól azzal, hogy digitális világot rajzol köré.) A két technológia elegyéből így létrejöhet az úgynevezett mixed reality, amit magyarul vegyes valóságnak fordíthatnánk.

Miközben a HoloLens bevetésére számos elképesztő ötletet láttunk már a sportközvetítések felturbózásától az űrhajósok felszereléséig, az eszköz egyelőre távol van a tömegterméktől. Utóbbi Myerson szerint lehet, hogy a Microsofttól fog érkezni, de az is előfordulhat, hogy egy partnertől, amit az alelnök egyáltalán nem bánna. A mostani bejelentés lényege pont az, hogy a cég technológiája terjedjen el a még csak most formálódó piacon, és az már csak másodlagos, hogy a szemüvegen, vagy bármilyen más, AR- és VR-megoldást használó kütyün éppen milyen logó lesz.

Szintén fontos cél, hogy a piacra kerülő különböző termékek egymással a lehető legnagyobb összhangban tudjanak kommunikálni. A tegnapi bemutatón például két HoloLens mellett egy HTC által gyártott szemüveg, a Vive is szerepelt, sőt az egészet megfűszerezték egy mesterséges intelligenciával rendelkező virtuális asszisztenssel is. A társaság látszólag minden gond nélkül dolgozott együtt a színpadon egy kiállítási stand megtervezésén.

Megjött az első fejlesztési csomag

A bejelentéssel párhuzamosan a Microsoft rendszere megkapta az első frissítési csomagját is. Ebben többek között olyan új lehetőségek vannak, mint például a multitask, vagy éppen a modellek 3D-s forgatásának lehetősége. A Windows Holographic fejlesztőkészlet ezek mellett több kisebb javítást és néhány felhasználók által javasolt bővítményt is kapott, mint ahogy az az alábbi videóból is kiderül.

 

 

Hatalmas a tolongás, de ez nem mindenkinek tetszik

A Microsoftnál láthatóan nem akarják úgy átaludni az újabb technológiai forradalmat, mint ahogy azt az okostelefonok megjelenésekor tették. Ugyanakkor a versenytársak sem ülenek babérjaikon. Az Apple egyelőre még csak a felkészülési szakaszban tart, a Google-nél azonban alig két hete bejelentették a szegmens teljes letámadását.

Másrészről viszont több probléma is felmerül a technológia kapcsán. Az egyik, hogy még nem igazán látszik, a hardverek eladásán kívül milyen források biztosíthatják a gazdasági megtérülést. Emellett a jelenlegi megoldások kiforrottsága sem elégséges, ahogy erről éppen a Computexen az Nvidia vezetője ki is fejtette véleményét. A nagy számítási kapacitással megbirkózni képes grafikus chipjeiről ismert vállalat vezérigazgatója szerint túl nagy a felhajtás a VR körül, miközben még kábé két évtizednyi munka kell ahhoz, hogy tényleg valósághű élményt tudjon nyújtani a virtuális környezet.

Végezetül már megjelentek azok a művészi víziók, amelyek azt próbálják felfesteni, hogy is néz majd ki az életünk, ha eluralkodik rajta a digitális máz. És ez a szép új világ egyáltalán nem tűnik barátságosnak.

Konzumer tech

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.