A 3G-s hálózat lekapcsolása miatt év elején indított korszerűsítési akció eddigi erdményeiről számolt be az NMHH.

A tavaly meghirdetett és idén február közepén elstartolt mobilcsereprogramjáról adott bő fél év után konkrét számokat is tartalmazó tájékoztatást a pályázatot kiíró Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A hatóság közleményéből kiderül, hogy mostanra sikerült elérni az ötvenezeres mérföldkövet: ennyi elavult mobiltelefont cseréltek modern, 4G- vagy 5G-képes eszközre. Az NMHH tájékoztatásából az is kiderült, hogy a hazai mobiltelefonok modernizációját célzó akció keretében becserélt eszközök közel kétharmada a ma már ősinek számító, 2G-képes telefon volt.

A 700 ponton elérhető támogatási programban a mobilcserék mintegy 70 százaléka független forgalmazóknál, elektronikai áruházaknál valósult meg, a vásárlások 30 százaléka pedig a három nagy mobilszolgáltató bolthálózatában történt. Közel hatezren Budapesten vették igénybe a támogatást, a megyei rangsorban pedig Hajdú-Bihar megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár megyében éltek a legtöbben a kedvezményes készülékvásárlás lehetőségével.

Többször módosították

A pályázat feltételeit az elmúlt hét hónap alatt több ízben módosítottak. Májustól az eredetileg 3G-t használó mobilok cseréjére indított kezdeményezést kiterjesztették a 2G-s készülékekre is. A kezdeti tervek szerint július 17-ével lejáró kampányt pedig a nyáron jövő év március 31-ig hosszabbították meg, illetve több ponton a fogyasztók számára kedvező változtatásokat léptettek életbe. Így az addigi 20 ezer helyett 40 ezer forintra nőtt az igényelhető összeg, miközben a választható telefonokra vonatkozó 120 ezer forintos felső értékhatár is megszűnt. Továbbá a jogosultsághoz szükséges elvárt aktivitási időszakot is meghosszabbították 2022. április 30-ig.

A támogatási programot az NMHH azért indította, hogy a 3G-s készüléket használóknak lehetősége legyen a 3G-hálózatok kivezetése után is használni a mobilinternet nyújtotta előnyöket, illetve hozzájáruljon a lakosság által használt mobiltelefonok modernizációjához.

A folyamatot legkorábban elindító Magyar Telekom június végére teljesen leállította 3G-hálózatát, a Vodafone és a Yettel pedig 2022 májusától kezdte meg a lekapcsolási folyamatot. A technológiai fejlesztés a legfeljebb 3G-képes mobiltelefont használókat érinti: ahhoz, hogy ők továbbra is élvezhessék a mobilinternet nyújtotta előnyöket, például használhassák a csevegőalkalmazásokat, a levelezőapplikációkat, a navigációt, fejlett, 4G- és 5G-képes mobiltelefonra kell váltaniuk. Azoknak, akik hanghívásra, sms-küldésre használják a készüléküket, nincs tennivalójuk, ezek a funkciók továbbra is működnek majd a 2G-hálózatokon.

A támogatási program részleteiről és frissített feltételeiről a Netrefel.hu edukációs oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Konzumer tech

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.