A cég még mindig a Cambridge Analytica-botrány után takarítja a saját maga által kreált szemetet. Ezúttal tízezernyi gyanús alkalmazás ment karanténba.
Hirdetés
 

Zajlik az élet a Zuckerberg-birodalomban. Múlt hét végén tengernyi külső fejlesztésű alkalmazást függesztett fel a cég, ezzel is igyekezve erősíteni renoméját a felelős adatkezelés témában.

Célkeresztbe kerültek

Nagyjából másfél éve igyekszik maga körül rendet rakni a közösségi óriás. 2018 tavaszán került napvilágra ugyanis a Cambridge Analytica-botrány. A személyes információkkal való felelőtlen bánásmód miatt azóta a cég büntetések sorozatát kapta, megítélése pedig nagyot romlott a világ (és az azt vezető politikusok, hatóságok) szemében. Persze utóbbin nem sokat segített az, hogy a CA-ügy mellett további csontvázak is rendszeresen kipotyognak a Facebook elég sötét szekrényéből.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egy külön megegyezés nyomán ugyan történelmi mértékű, 5 milliárd dollárra rúgó büntetőcédulát adott át a vállalatnak indén nyáron, ám sokan úgy gondolják, a Facebook így is nagyon olcsón úszta meg a történteket. A vállalati PR ezért különösen fontossá vált mostanság a közösségi hálózatnak, és rendszeresen igyekeznek felmutatni, hogy ők bizony mindent megtesznek azért, hogy a későbbiekben ilyesmik ne nagyon fordulhassanak elő.

Ahol fát vágnak...

Múlt hét pénteken érkezett is egy részletes beszámoló arról, hogyan próbálják növelni a felhasználók személyes adatainak védelmét. A blogposzt elsősorban a harmadik fél által fejlesztett alkalmazások kezeléséről szól (így jutott jogtalanul több mint 80 millió felhsználó adatához az azóta már megszűnt brit poltikai tanácsadó cég is).

A másfél éve tartó ellenőrzés során különböző módszerekkel igyekeztek leszűkíteni a vizsgálandó tételeket és elkapni a legveszélyesebb appokat. Az elérés nagysága, a megadandó felhasználói adatok köré és egyéb jelzések alapján fennakadnak a gyanús elemek, hogy aztán egyedi vizsgálatokkal tisztázzák, folyik-e zavarosban halászás a program működéséhez köthetően.

Az ilyen eseti vizsgálatok vezethetnek oda, hogy bizonyos alkalmazásokat felfüggesztenek, vagy akár végleg kukába kerülnek. Az egész kivizsgálási folyamat milliónyi alkalmazást érintett már, és a Facebook közlése szerint több tízezer esetben kellett legalább a felfüggesztési szintig elmenni. Ez persze önmagában nem azt jelenti, hogy bármilyen kihágást elkövetett volna a fejlesztő, hiszen az ilyesmihez elég annyi is, hogy a készítő nem reagál a cég kutatással összefüggő megkeresésére.

A múlt árnyainak levadászása mellett a Facebook szigorított egy sor szabályán is, hogy a jövőben ne kelljen folyamatosan a vádlottak padját koptatnia. Például a korábbinál sokkal alaposabban megvizsgálják, hogy egy appnak milyen felhasználói adatokra van szüksége a működéshez. A korábban nagy népszerűségnek örvendő kvízeket pedig egész egyszerűen nem engedik át, mert ezeknek a vállalat szerint "minimális hasznossága" van - ugyanakkor sokszor előfordult, hogy ilyenekkel halásztak nagy tömegben adatokat.

Közösség & HR

A Trend Micro drivere átverte a Windows 10-et. Ki is tiltották belőle

Egy független biztonsági kutató fedezte fel, hogyan trükközik a memóriakezeléssel a japán biztonsági cég drivere.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.