A cég még mindig a Cambridge Analytica-botrány után takarítja a saját maga által kreált szemetet. Ezúttal tízezernyi gyanús alkalmazás ment karanténba.
Hirdetés
 

Zajlik az élet a Zuckerberg-birodalomban. Múlt hét végén tengernyi külső fejlesztésű alkalmazást függesztett fel a cég, ezzel is igyekezve erősíteni renoméját a felelős adatkezelés témában.

Célkeresztbe kerültek

Nagyjából másfél éve igyekszik maga körül rendet rakni a közösségi óriás. 2018 tavaszán került napvilágra ugyanis a Cambridge Analytica-botrány. A személyes információkkal való felelőtlen bánásmód miatt azóta a cég büntetések sorozatát kapta, megítélése pedig nagyot romlott a világ (és az azt vezető politikusok, hatóságok) szemében. Persze utóbbin nem sokat segített az, hogy a CA-ügy mellett további csontvázak is rendszeresen kipotyognak a Facebook elég sötét szekrényéből.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egy külön megegyezés nyomán ugyan történelmi mértékű, 5 milliárd dollárra rúgó büntetőcédulát adott át a vállalatnak indén nyáron, ám sokan úgy gondolják, a Facebook így is nagyon olcsón úszta meg a történteket. A vállalati PR ezért különösen fontossá vált mostanság a közösségi hálózatnak, és rendszeresen igyekeznek felmutatni, hogy ők bizony mindent megtesznek azért, hogy a későbbiekben ilyesmik ne nagyon fordulhassanak elő.

Ahol fát vágnak...

Múlt hét pénteken érkezett is egy részletes beszámoló arról, hogyan próbálják növelni a felhasználók személyes adatainak védelmét. A blogposzt elsősorban a harmadik fél által fejlesztett alkalmazások kezeléséről szól (így jutott jogtalanul több mint 80 millió felhsználó adatához az azóta már megszűnt brit poltikai tanácsadó cég is).

A másfél éve tartó ellenőrzés során különböző módszerekkel igyekeztek leszűkíteni a vizsgálandó tételeket és elkapni a legveszélyesebb appokat. Az elérés nagysága, a megadandó felhasználói adatok köré és egyéb jelzések alapján fennakadnak a gyanús elemek, hogy aztán egyedi vizsgálatokkal tisztázzák, folyik-e zavarosban halászás a program működéséhez köthetően.

Az ilyen eseti vizsgálatok vezethetnek oda, hogy bizonyos alkalmazásokat felfüggesztenek, vagy akár végleg kukába kerülnek. Az egész kivizsgálási folyamat milliónyi alkalmazást érintett már, és a Facebook közlése szerint több tízezer esetben kellett legalább a felfüggesztési szintig elmenni. Ez persze önmagában nem azt jelenti, hogy bármilyen kihágást elkövetett volna a fejlesztő, hiszen az ilyesmihez elég annyi is, hogy a készítő nem reagál a cég kutatással összefüggő megkeresésére.

A múlt árnyainak levadászása mellett a Facebook szigorított egy sor szabályán is, hogy a jövőben ne kelljen folyamatosan a vádlottak padját koptatnia. Például a korábbinál sokkal alaposabban megvizsgálják, hogy egy appnak milyen felhasználói adatokra van szüksége a működéshez. A korábban nagy népszerűségnek örvendő kvízeket pedig egész egyszerűen nem engedik át, mert ezeknek a vállalat szerint "minimális hasznossága" van - ugyanakkor sokszor előfordult, hogy ilyenekkel halásztak nagy tömegben adatokat.

Közösség & HR

Ami etikus hekkeléssel sikerül, az a kiberbűnözőknek is működhet

Kémappokkal fertőzték meg Google Assistantot és az Alexát. A két cég javította a kihasznált hibát, de...
 
Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.