Az Amazon mégsem épít vállalati központot New Yorkban, mert a 3 milliárd dolláros költségvetési támogatás mellett szeretetre is vágyott volna. A baloldali politikusok már be is gyűjtötték az XP-ket a multicég kiszorításáért.

Az Amazon néhány nappal ezelőtt vonta vissza terveit az új, New Yorkba tervezett központjának felépítéséről, miután a vállalat a helyi politikusok és a környékbeliek tiltakozásai nyomán végül elállt a projekttől. Az eredeti döntés még az előző év végén született meg a New York egyik kerületben és a virginiai Arlingtonban indított fejlesztésekről, ami óriási területen működő, 25-25 ezer alkalmazottal működő kampuszok felállításáról szólt, és amiért egymást licitálták túl a jelentkező nagyvárosok az Amazonnak felajánlott kedvezményekkel és támogatásokkal.

Bár a beruházás az új munkahelyek létrehozása, az amazonos dolgozók saját költései és a nagyvállalat által befizetett adók miatt több mint vonzónak tűnhet egy nagy csomó település vagy régió szempontjából, ezen a helyszínen azonban nem volt ennyire egyértelmű a dolog megítélése. Bár a New York-i városvezetés és a polgárok többsége is támogatta volna a fejlesztést, sokan a kedvezőtlen ingatlanpiaci változásoktól tartottak, egyes politikusok pedig azt a 3 milliárd dolláros kedvezménycsomagot támadták, amellyel New York magához csábította az Amazont.

A médiában követhető valóságshow lett a pályázatból

A kedvezményekkel kapcsolatban másfelé is rendszeres kritika érte a vállalat gyakorlatát, mivel az elmúlt két évben gyakorlatilag körülhaknizta az Egyesült Államokat az új központok tervével, egészen bizarr módon, nyilvánosan versenyeztetve a helyi kormányzatokat. A HQ2-nek nevezett kampuszra egyébként összesen 238 település jelentkezett be – New Jersey a végén már 7 milliárd dollárral szállt volna be az eredetileg 5 milliárdos projektbe, Atlanta egyik elővárosa pedig Amazon nevű önálló települést hozott volna létre, az alapító Jeff Bezos élethosszig tartó polgármesterségével.

A kritikusok szerint a már így is egy csomó munka kárbaveszett a tömérdek sikertelen pályázat elkészítésével, az elképesztő forrásokkal rendelkező Amazon pedig utolsó fillért is kifacsarja a pályázókból, ami nem jön össze a fejlődésről és munkahelyteremtésről szóló píárral. Erre még az Apple is reflektált, amikor tavaly decemberben bejelentette, hogy maga is egy új vállalati központ építésébe kezd a texasi Austinban. Náluk a kiválasztás folyamata a nyilvánosság kizárásával zajlott, Tim Cook pedig szépségversenynek nevezte az Amazon médiaturnéját.

A vállalat New York-i visszalépését a progresszív politikusok nagy győzelemként értékelik, és trófeaként hordozzák fel-alá, mivel az Amazonnal a "környék legnagyobb vadállatát ejtették el". A kampány központi szereplője volt Alexandria Ocasio-Cortez, a demokraták új kirakatembere, a 2020-as kampányra készülő másik demokrata elnökjelölt-aspiráns, Elizabeth Warren pedig a demokrácia túszul ejtéséről beszélt, amikor a multicégek a kedvezmények formájában dollármilliárdokat zsarolnak ki az adófizetőkből. Még a HQ2 tervezett helyszínének saját képviselője, Michael Gianaris is "lehúzásnak" nevezte a társaság és a városvezetés tervét.

Nagyon tele vannak, de fizetni semmiért sem szeretnek

Az Amazon egyébként más okokból is a baloldali politikusok céltáblája, legyen szó a nemi megkülönböztetésről, az alacsony fizetésekről vagy a nagy elosztóközpontok munkakultúrájáról. Nem véletlen, hogy a társaság tavaly októberben jelentős béremelést jelentett be odahaza és az Egyesült Királyságban is, hogy valamelyest lemossa magáról a stigmákat. Ahogy mi is beszámoltunk róla, a kampány akkor annyira bejött, hogy nem sokra rá más üzletláncok is kisebb-nagyobb emelésekre kényszerültek, az Amazon pedig ideiglenesen a politikusok bezzeg vállalata lehetett.

A HQ2 ügyére visszatérve, a kritikusok szemében az volt a leginkább visszatetsző, hogy az USA egyik legértékesebb tőzsdei cége, amelyet mellesleg a világ leggazdagabb embere irányít, ilyen szintű közpénzeket – adókedvezményeket és anyagi támogatást – igényelhet saját beruházásaihoz. Az új vállalati központ emellett a városrész dzsentrifikációját is előrevetítette, miközben New Yorkban már így is nagy feszültséget okoznak a jövedelmi különbségek és a megfizethető lakhatási lehetőségek hiánya. Igaz, mások szemében ennél sokkal többet számított a beígért 25 ezer új munkahely.

Az elkaszált projekt margójára még odakívánkoznak az új kampusz pártolóinak nyilatkozatai. Az Amazon csalódottságát fejezte ki, amiért a többségi támogatás ellenére elhasalt a terv a lokális együttműködési készség hiányán. Andrew Cuomo, New York állam demokrata kormányzója ugyancsak arról beszélt, hogy politikusok egy kis csoportja a saját politikai érdekeit többre tartotta a választók javánál. Ezzel szemben a New York-i polgármester, az ugyancsak demokrata Bill de Blasio már az Amazont vette elő a program bedőlése miatt: a korábban a tervek előmozdításán dolgozó de Blasio szerint az Amazon nem foglalkozott a helyiek aggodalmaival.

A polgármester vonatkozó közleményében úgy fogalmazott: az Amazon esélyt kapott rá, hogy jó szomszéddá váljon és üzleteljen a világ legnagyszerűbb városában, a cég azonban ahelyett, hogy együttműködött volna a közösséggel, egyszerűen elhajította ezt a lehetőséget.

Piaci hírek

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.