A BorgWarner Kft. telephelyén tesztelik, hogyan teljesít a campus hálózat egy az iparban már létező területen, az önvezető anyagmozgatásban.

Önvezető targoncákat is működtető automatizált anyagmozgatási rendszert tesztel a BorgWarner oroszlányi telephelyén a gyártócég és a T-Systems. Maga az automatizált anyagmozgatás nem újdonság, a mostani kísérlet sokkal inkább a kommunikációs háttérről, a campus hálózat alkalmazhatóságáról szól.

A rendszerhez használt campus hálózatot a gyárban tavaly ősszel még 4G/LTE technológiával épített ki a Magyar Telekom. Erre alapozva építették fel azt a rendszert, amelyen keresztül önvezető targoncákat lehet irányítani.

Nagy megbízhatóság, alacsony késleltetés

Azt a T-Systems pilotról kiadott közleménye is hangsúlyozza, hogy az ún. AGV (Automated Guided Vehicle) járművek alkalmazása az ipari logisztikában nem újdonság, sőt egyre több helyen alkalmazzák pontosságuk, betaníthatóságuk és a gyakorlatilag száz százalékos rendelkezésre állásuk miatt. Az önvezető rendszer alacsony késleltetésű és nagy megbízhatóságú kommunikációjának ott van különösen fontos szerepe, ha ezek a szállítóeszközök ún. hibrid gyártási közegben mozognak, azaz olyan térben, ahol emberek is dolgoznak a robotok mellett. Ilyenkor az önvezető szállítóeszköznek késleltetés nélkül fel kell ismernie a veszélyhelyzetet, amelyre azonnal reagálnia is kell (megállás, kikerülés).

Az automatizált anyagmozgatást egyelőre egy csomagolóanyag-típusra teszteli a két cég. A tesztelés során gyűjtött adatok elemzése alapján döntenek majd a továbblépés irányáról, azaz hogy a megoldást kiterjesztik további folyamatokra vagy inkább a másik gyáregység hasonló folyamatára alkalmazzák.

Ugyancsak a campus hálózat adja majd a kommunikációs hátterét a belső logisztikát segítő IoT-s vonalkódolvasó rendszernek, valamint a gyártásmonitoringhoz használható vezetéknélküli gyártásvezérlésnek is (PLC adatkapcsolás).

Dedikált hálózat eddig is létezett, csak másként

Vezetékes campus networköket eddig is alkalmaztak iparvállalatok a belső adatáramlás biztosítására. Az 5G-s mobil campus hálózat azonban a vezetékes hálózathoz képest sokkal rugalmasabban biztosítja a szükséges alacsony késleltetésű és nagy sávszélességű kommunikációt, mivel az üzemcsarnokban/telephelyen teljes beltéri lefedettséget is biztosít.

A gyártóipar emiatt élénken érdeklődik az 5G technológia iránt. Németországban az 5G-s frekvenciaaukciókon a telekommunikációs szolgáltatók mellett más iparágak képviselői is hozzájuthatnak campus hálózatok kiépítésére alkalmas helyi frekvenciákhoz. A német gyártóipar legfontosabb szereplői – köztük az autógyártók és a nagy beszállítóik vagy az olyan ipari óriások, mint a Siemens – be is szállt az aukcióba, hogy ezzel biztosítsák ipar 4.0 fejlesztéseikhez (pl. IoT/IIoT) a kommunikációs hátteret.

Mivel azonban Magyarországon csak az inkumbens szolgáltatók jutottak 5G-s frekvenciához, a hazai ipari campus hálózatok csak velük együttműködésben épülhet ki. Ebben eddig két minta van. A Magyar Telekom maga építette ki a BorgWarner hálózatát. A Vodafone viszont csak frekvenciát adott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen számára egy campus teszthálózat kiépítésére, de a hálózatot a BME épít ki a Nokiával együttműködésben.

Mobilitás

Délkelet-Ázsiával lép digitális szövetségre az Európai Unió

A most beindított, európai támogatással létrehozott árutovábbítási rendszer mellett együttműködnének a digitális szabványok, a kiberbiztonság, az oktatás vagy a nagy teljesítményű számítástechnika fejlesztésének területén is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.