A keresőóriás anyavállalata friss negyedéves adatokkal jelentkezett. Az Alphabet rekorderedményei mellett érdekes elem volt, hogy a cloudos üzletről elsőként közöltek részletesebb információkat.

Tegnap közzétette tavalyi utolsó negyedéves eredményeit az Alphabet, amelyből az látszik, hogy a Google anyavállalatánál is olyan jól szaladt a szekér a világjárvánnyal terhelt 2020-as időszakban, mint a többi nagy technológiai óriásnál. Ehhez elég csak az Apple, a Microsoft vagy éppen a Facebook nemrégiben nyilvánosságra hozott üzleti számait megnézni.

Soha nem volt ilyen jó

A cégcsoport a most zárt negyedik negyedévében közel 57 milliárd dolláros forgalmat bonyolított. Ez egyben azt jelenti, hogy zsinórban a második negyedévét tudta történelmi rekorddal zárni az Alphabet. Az éves összevetésben 23 százalékos erősödésre az elemzők se nagyon számítottak: a szakértők előzetesen csak 53,1 milliárdos összbevétellel kalkuláltak.

Ugyan a tavalyi második negyedévben olyan történt, amire emberemlékezet óta nemigen volt példa (éves alapon csökkent a bevétel) a pandémiás évet végül megszépítette a cégnél a nagyon erősre sikeredett második szakasz. 2020 egészét tekintve a vállalati bevételek 13 százalékos erősödést mutatva 182,5 milliárd dollárra híztak.

 

Alphabet 2020/Q4, pénzügyi eredmények
Infogram


Ahogy a fenti táblázatokból is kitűnik, nem csak a forgalom alakult jól, hanem a nyereségességre sem lehet panasz. Sőt utóbbi nagyobbat javult a bevételnövekedéshez képest. Az utolsó negyedévben az üzemi eredmény 15,7 milliárd dollárra jött ki, a nettó profit pedig mindössze félmilliárd dollárral maradt el ettől. Ezek az adatok éves alapon rendre 69 és 42 százalékos expanziót jelentenek. Hasonlóan a forgalomhoz, a profitabilitás javulása is kicsit visszafogottabb volt a teljes év tekintetében, de a 2020-ban elért 40,3 milliárdnyi nettó nyereség így is 17 százalékkal több, mint a 2019-es adat. 

Pénz nem számít, csak hízzon a felhő

A vállalatcsoportot még mindig a hirdetési ágazat tartja el. Itt keletkezik a bevételek több mint 80 százaléka, de ami ennél is fontosabb, ez az egyetlen olyan nagyobb egység, amely üzemi szinten nyereséget tud felmutatni. Ez igaz akkor is, ha nem csak az Other Bets kategória alá sorolt, nem ritkán vad ötletekből kiinduló kísérletezgetéseket nézzük, hanem a vállalat reménybeli másik nagyágyúját, a felhős bizniszt is.

Utóbbi volt egyébként a negyedéves jelentés kapcsán megtartott konferenciabeszélgetés fókuszában is, mivel az Alphabet története során először közölt részletes(ebb) adatokat a Google Cloud Platform üzleti teljesítményéről. A cloudos üzletág egyszerre mutat impresszív és aggasztó számokat. Egyfelől a forgalom látványosan és lendületesen növekszik évről évre. A tavalyi bő 13 milliárd dolláros bevétel például 46 százalékkal több, mint 2019-ben.

Másik oldalról viszont egyáltalán nem látszik, mikor érik be annyira a szegmens, hogy pozitív szaldóval lehessen futtatni a boltot. A most nyilvánosságra hozott információk alapján az üzletág az elmúlt három évben összesen 14,6 milliárd dollárnyi mínuszt hozott össze a működési eredmény soron. Ráadásul a tavalyi 5,6 milliárdos bukta volt nominálisan az eddigi legsúlyosabb (bevételarányosan viszont legalább mérséklődik a veszteségtermelés üteme).

Sundar Pichai vezérigazgató mindenesetre védelmébe vette az üzletágat, és kijelentette, hogy továbbra is keményen fognak invesztálni a még mindig óriási növekedési potenciállal bíró szektorba. Szerinte ezen a területen azok a szereplők tudnak a legjobban érvényesülni, amelyek minél régebben vannak jelen a piacon és minél nagyobb, szélesebb portfólióval rendelkeznek. A méretgazdaságosságból és egyéb tényezőkből fakadó előnyöket pedig előbb-utóbb profittá lehet konvertálni.

A befektetőket egyébként láthatóan nem zaklatták fel túlságosan a profitabilitással kapcsolatos kérdőjelek. Az Alphabet papírjai az eredmények közzététele után nagyjából 6 százalékkal erősödtek,

Cloud & big data

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.