Redmond bebizonyította, hogy nem csak a fiatal techóriások tudnak az égig nőni. A vállalat frissen lezárt negyedévének eredményei minden várakozást felülmúltak.

Ugyan a koronavírus gazdasági bizonytalanságot és súlyos problémákat okozott a világban, mindez a Microsoft üzleti számain egyáltalán nem tükröződik. Éppen ellenkezőleg, a társaság elmúlt negyedévét leginkább a pandémia miatt felgyorsított digitalizációs folyamatok tették különösen erőssé.

Válság? Milyen válság?

A Microsoft december 31-én zárta 2021-es üzleti éve második periódusát, amivel kapcsolatban bizakodóak voltak a szakértői előrejelzések. A frissen publikált tényszámok viszont megmutatták, hogy a Wall Street elemzői túlóvatoskodták a becslésüket. A negyedéves forgalom például 43,1 milliárd dollárra hízott. Ez nem csupán 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, de a szűk 40,2 milliárdra belőtt elemzői konszenzust is bőségesen túlszárnyalta.

 

Microsoft-eredmények FY2021/Q2
Infogram

 

A helyzetet értékelő vezérigazgató dolgát azonban nem is elsősorban a bevételek impresszív növekedése tette nagyon kellemessé, hanem a vállalat egyéb mutatóinak alakulása. A majdnem negyedével több forgalomhoz ugyanis minimális költségemelkedésre volt csupán szükség, ennek következtében mind az üzemi eredmény, mind a nettó profit óriásit ugrott az egy évvel korábbi szintekhez képest. Előbbi 17,9 milliárd dollárra, utóbbi 15,5 milliárdra rúgott, ami 29 és 33 százalékos javulásnak felel meg.

Az érthetően elégedett Satya Nadella az eredmények kommentálásánál a "digitális transzformáció második hullámát" emelte ki. Való igaz, hogy a cloudos szolgáltatások adaptációjának ütemét az elmúlt hónapokban nagyban katalizálta a világméretű járvány, pontosabban annak közvetlen, vagy éppen közvetett hatásai. Mindebből pedig Redmond (is) szépen profitált.

Minden jól ment (azaz csak majdnem)

Hogy mennyire álomszerűen alakult a negyedév a Microsoftnál, azt jól mutatja, hogy nagyítóval sem nagyon lehet olyan részleget, üzleti egységet találni, ahol ne tudott volna nőni a forgalom. A három nagy divízió mindegyike 15-20 százalék körül növekedett. Ezeken belül mindenképpen érdemes kiemelni az Azure nevével fémjelzett portfólió 50 százalékos bevételnövekedését. Nagyot ment a cég konzolos üzletága: az Xboxhoz kötődő játékok, tartalmak és szolgáltatások forgalma 40-50 százaléknyit erősödött, a hardveres eladások pedig ennél is jobban alakultak. Végül szintén kiemelkedően teljesítettek a biztonsági megoldások, ezek tavaly az egész év során 10 milliárd dollárt hoztak a cégnek, azaz a vállalat 40 százalékkal tudta megfejelni 2019-es eredményét.

Hogy ne csak csupa pozitívum legyen az élet, arról egy technikai baki gondoskodott. A Microsoft Teams felületén keresztül lebonyolított elemzői konferenciahívás alatt ugyanis hosszú percekre elnémult a vonal egy nem várt hiba miatt. Ez azonban láthatóan nem izgatta fel túlságosan a befektetőket, akik a számokat látva nagyjából 5 százalékkal húzták feljebb a Microsoft-részvények eddig sem túl alacsony árfolyamát.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.