Alföldi Istvánt, aki több mint két évtizedig irányította az NJSZT-t, Szalay Imre alelnök váltja.

Nyugdíjba vonulása miatt ősszel távozik a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) éléről a társaság ügyvezetője, Alföldi István. Helyét a jelenlegi alelnök, Szalay Imre veszi át.

Alföldi, aki idén 71 éves, 1997 óta irányítja az NJSZT-t ügyvezető igazgatóként. 1972-ben szerzett villamosmérnöki és mérnök-tanári diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen megszerezte a mérnök-közgazdász végzettséget is. Már egyetemi évei alatt foglalkozott az akkoriban Magyarországon még gyerekcipőben járó számítástechnikával. A BME elvégzése után tizennyolc éven át a Központi Statisztikai Hivatal számítóközpontjának vezetője volt, majd az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet Mérés-, és Számítástechnikai Kutatóintézetébe ment dolgozni, ahol három évet töltött projektmenedszerként. 1993-tól két évig a BULL Magyarország, majd a KOPINT-DATORG informatikai vezetője lett.

1997-től irányítja az NJSZT munkáját. Az ő vezetése alatt valósult meg többek között az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL – European Computer Driving Licence) hazai bevezetése, valamint több iskolai informatikai oktatási segédanyag kidolgozása is. A társaság általa megfogalmazott mottója – "megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez és legjobb tudásunk szerint befolyásolni a jövőt" – szellemében az ő időszaka alatt indult el a magyar informatika történetének feldolgozása. Ennek keretében készült egy videoportré-sorozat a magyar számítástechnikai ágazat kialakulásában fontos szerepet játszó szakemberekkel, tudósokkal, többek között Dömölki Bálint matematikussal vagy Havass Miklóssal, aki részt vett az első magyar fejlesztésű számítógép, az EMG 830 fejlesztésében.

Alföldi István távozását azzal indokolta, hogy az egyre gyorsabban változó világ új szemléletet követel, szükség esetén azonban a jövben is szeretné segíteni az NJSZT munkáját.

Utóda Szalay Imre lesz, akit tavaly választottak meg az NJSZT alelnökévé. Szalay, aki 1983. óta tagja az NJSZT-nek, a Szegedi Tudományegyetemen szerzett matematikus diplomát. Az egyetem után Számítógép-alkalmazási Kutató Intézet (SZÁMKI) munkatársa lett, ahol tizenegy évet töltött projektmenedzserként. 1990 után ő is piaci cégeknél helyezkedett el, a Digitalnal, a Compaq-nál és a HP-nál összesen közel 18 évet töltött, majd a Vodafone következett. 2003-ban részt vett a PMI (Project Management Institute) magyar tagozatának alapításában, és 1998-ig a szervezet elnöke is volt.

(Kép: Infotér Egyesület)

Közösség & HR

Teljes szellemmódot ígér McAfee újabb vállalkozása

Az informatika botrányoktól övezett örökifjú fenegyereke ezúttal egy lekövethetetlen mobilnetes szolgáltatással igyekszik megváltani a világot.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.