Az NJSZT pedagógusoknak szánt képzési modulja olyan technológiai lehetőségekre igyekszik felhívni a figyelmet, melyekkel a felkészülésre fordított idő rövidülhet, az oktatás színvonala pedig emelkedhet.

Az utóbbi időben szerencsére a kormányzati törekvések közé (újra) felkerült a közoktatási rendszer technológiai oldalról történő fejlesztése. A legutóbbi dátum szerint 2019-re lehet remélni, hogy a hazai oktatási intézmények a XXI. század lehetőségeihez legalább közelítő színvonalon működjenek.

Az állami tervek mellett jól jön, hogy civil szervezetek, alapítványok és üzleti szereplők is igyekeznek segítő kezet nyújtani. Például a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége milliós díjakkal értékeli a digitális átalakulásban élen járó informatikai oktatókat, de arra is van példa, hogy a versenyszféra ugrik be akkor, amikor a késve kiadott szabályozás és a felkészülésre adott határidők tarthatatlan állapotokat teremtenek.

Nem informatikusok is elkezdhetik

A korszerű, digitális képességeket előtérbe helyező oktatási rendszer azonban nem kizárólag felkészült informatikatanárokat igényel. Legalább olyan fontos, hogy a nem informatika szakos pedagógusok szintén ismerjék és munkájuk során fel is használják a technológia adta lehetőségeket. Ez utóbbi támogatására készítette el a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) az IKT pedagógusoknak modult.

Az ingyenenesen letölthető oktatási anyag elsajátításával a tanárok az infokommunikációs eszközök használatának módszertanát és mindennapos trükkjeit ismerhetik meg. A modul az NJSZT leírása szerint rengeteg hasznos tanácsot, technikai fogást tartalmaz: best practice az órák összeállításához, prezentációk készítéséhez, online tesztkészítéshez, oktatási adatbázisok készítéséhez, e-Learninghez. A tavaly októberben elkészült oktatási anyagot azóta pilotképzések keretében több nagyvárosban is kipróbálták.

A tudásuk fejlesztésére vállalkozó pedagógusok előtt két út áll. Vagy saját maguk dolgozzák fel a letöltött modult, vagy részt vesznek egy erre fókuszáló tanfolyamon. Ez utóbbi természetesen már nem ingyenes, viszont a kötelező továbbképzés keretében kreditpontok szerezhetők vele.

Az NJSZT szerint a modul közelebb visz ahhoz is, hogy a tanulás-tanítás színvonalának emelésén, az eszközhasználat tudatosságának növelésén túl az algoritmikus gondolkodás és a digitális írástudás is részévé válhasson az iskolai tevékenységek egészének. Ez pedig nemcsak a tanítás színvonalát, de az egész ország versenyképességét is emelheti.

Közösség & HR

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.