Amennyiben sikerül saját terveihez tartania magát a kormánynak, három év múlva a hazai oktatás is tehet egy öles lépést a 21. század felé.

A hazai oktatás "megfelelő sebességű és fokozatos" digitális átállásának részleteiről tájékoztatta a Magyar Időket Deutsch Tamás. A Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos az átalakítás fő céljának azt jelölte meg, hogy minden diák úgy kerüljön ki az oktatási rendszerből, hogy megfelelő digitális készségekkel van felvértezve.

Sokat kell még addig aludni

A digitalizáció egyik előnye, hogy rendkívül látványos eredményeket lehet elérni vele viszonylag rövid időn belül. Ehhez képest meglehetősen óvatosnak tűnik az a menetrend, amely kirajzolódik a kormányzati tervekben. Igaz, a témával kapcsolatos korábbi nekirugaszkodások (lásd lentebb) eredményeit látva ez a megfontoltság érthető.

Deutsch a lapnak többek között arról beszélt, hogy 2019-ben bizonyos érettségi tárgyak esetében már digitálisan tehetnek vizsgát a diákok, illetve reményei szerint a dolgozatokat is így írják majd akkortájt az iskolákban. A 2019 szeptemberében kezdődő tanévben pedagógusok, intézményvezetők, szülők és diákok egyaránt azt tapasztalhatják majd, hogy döntő részben megvalósult az oktatási rendszer digitális átalakítása – nyilatkozta a Magyar Időknek a miniszterelnöki biztos.

Az alapok megfelelő lerakása már jövő év elején elkezdődhet, ugyanis több pályázatot is ki fognak írni. Ezek egyike 40 ezer pedagógus továbbképzését biztosítja, míg a másik egy 30 milliárd forint keretösszegű eszközbeszerzési program. A Digitális oktatási stratégia (DOS) értelmében az intézmények "döntő többségében" 2019 szeptemberére legalább 100 megabites internetkapcsolatot építenek ki, továbbá minden osztályterem, közösségi tér, aula wifivel ellátott lesz.

Amint a digitális átalakítás kiteljesedik, a megfelelő digitális írás- és olvasástudást mérni, ellenőrizni fogják a diákok és tanárok esetében egyaránt. Ennek részeként a pedagóguséletpálya-modellbe is be kell majd kerülnie annak, hogy a digitális pedagógiai szaktudás az előmenetel feltétele - mondta a miniszerelnöki biztos. Létrejöhet az oktatási anyakönyv intézménye is, amelynek célja a tanulók teljes oktatási életpályájának végigkísérése.

Tervek és remények 

Idén mintha tényleg kezdené komolyabban venni a digitalizációban rejlő lehetőségeket a kormányzat. Említhető az előfizetések bevezetés előtt álló áfacsökkentése, vagy a szélessávot minden magyarnak program elindítása. De van már digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztosunk is Czunyiné Bertalan Judit személyében, aki egyik első szerepléseként a Digitális Témahetet nyithatta meg tavasszal. Deutsch Tamás már akkor is azt hangsúlyozta, hogy nem lehet 20. századi módszerekkel felkészíteni gyermekeinket a 21. század kihívásaira.

Óvatosságra int viszont, hogy mindez egybecseng Nyitrai Zsolt egykori infokommunikációs államtitkár korábbi nyilatkozataival, aki már 2010-ben rámutatott, hogy a digitális írástudás egy szintre került az írás, az olvasás és a számolás készségével: a hat évvel ezelőtti számítások szerint az új állások 90 százalékában már 2015-re legalább felhasználói szintű informatikai ismeretekkel kell(ett) rendelkezniük a jelentkezőknek.

A 2010-2014-es időszakra szóló programot Digitális Megújulás Cselekvési Tervnek hívták, keretein belül a kormány – sok más mellett – 1 millióval tervezte csökkenteni a magyarországi "digitális írástudatlanok" számát. A program hat évvel ezelőtt teljes körű szélessávú lefedettséget ígért három éven belül, a prioritás pedig azóta sem változott: a kormány célja, hogy amikor majd minden iskolában elérhető lesz a szélessávú internet, elegendő és megfelelő digitális tananyag álljon rendelkezésre – mondta Czunyiné Bertalan Judit idén tavasszal.

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.