Bárki használatba veheti a Bumble mesterséges intelligenciára épülő megoldását, amelynek célja, hogy a felhasználókat és a moderátorokat is védje a problémás tartalomtól.

A Bumble társkereső alkalmazás megnyitotta a forrását annak a 2019 óta működő, szeméremsértő tartalomra vadászó MI-eszköznek, amelynek elsődleges célja, hogy megvédje a felhasználókat bizonyos kéretlen fotókkal szemben. A beszámolók szerint a mesterséges intelligenciára épülő rendszer nem csak explicit módon a nemi szerveket ábrázoló képeket, hanem a félmeztelen szelfiktől egészen a lőfegyverekről készült fényképekig sok más dolgot is azonosítani tud. A működése felhasználói oldalról sem túl bonyolult: ha valaki gyanús képet kap, az elmosódva jelenik meg képernyőjén, a címzett pedig eldöntheti, hogy mégis megtekinti azt, esetleg letilthatja vagy jelenti a feladót.

Az AI News beszámolója ezzel kapcsolatban feldiézi, hogy az online zaklatás ellen nagyon nehéz hatékonyan fellépni, de a mesterséges intelligencia eddig így is eredményes eszköznek bizonyult a felhasználók, különösen pedig a kiszolgáltatottak védelmében. A Bumble MI-eszközének megnyitása így sok online felhasználó támogatásában nyújthat segíthet, amire nagy szükség is lenne: miután az elmúlt időszakban a lezárások vagy az online oktatás megnövelték az emberek képernyő előtt töltött átlagos idjét, már egy 2020-as kutatás is arra a megdöbbentő eredményre jutott, hogy a 12-18 év közötti lányok több mint háromnegyede, 75,8 százaléka kaphatott már kéretlenül meztelen képeket.

Nem csak a felhasználókra ártalmas

A cikk arra is kitér, hogy az emberi munkaerőre támaszkodó moderálás nem kerülhető meg teljesen, mert a humán moderátorok az MI-hez képest jobban értik a kontextust, jobb eséllyel tudnak különbséget tenni például a háborús bűnöket leleplező tartalom és az erőszakot hirdető terrorista propaganda között. Ezzel szemben komoly mentális károkat okoz, ha valaki kénytelen nap mint nap ilyen anyagokat vizsgálgatni: a moderátoroknak gyakran van szükségük terápiára, sőt már az is kiderült, hogy kifejezetten magas a köreikben az öngyilkosságok aránya. A felvételek elmosása így az ő védelmüket is segíti, miközben továbbra is lehetővé teszi az emberi képességek kihasználását.

A Bumble szerint a szóban forgó MI-eszközzel sikerült kompromisszumot teremteni a teljesítmény és a széles felhasználói bázis kiszolgálása között. Annak legújabb iterációjában bevezettek egy EfficientNetv2-alapú bináris osztályozót, egy olyan konvolúciós neurális hálózatot, amely gyorsabban tanítható be, és összességében hatékonyabban paraméterezhető. A Bumble közlése alapján a megoldás offline és online is 98 százalék feletti teljesítményre képes az upsampling és a feldolgozó jellegű beállításokban. A GitHubon elérhető eszköz az Apache License alatt használható, így lényegében szabadon felhasználható a problémás képek elmosására vagy további finomhangolásra.

Biztonság

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.