Bárki használatba veheti a Bumble mesterséges intelligenciára épülő megoldását, amelynek célja, hogy a felhasználókat és a moderátorokat is védje a problémás tartalomtól.

A Bumble társkereső alkalmazás megnyitotta a forrását annak a 2019 óta működő, szeméremsértő tartalomra vadászó MI-eszköznek, amelynek elsődleges célja, hogy megvédje a felhasználókat bizonyos kéretlen fotókkal szemben. A beszámolók szerint a mesterséges intelligenciára épülő rendszer nem csak explicit módon a nemi szerveket ábrázoló képeket, hanem a félmeztelen szelfiktől egészen a lőfegyverekről készült fényképekig sok más dolgot is azonosítani tud. A működése felhasználói oldalról sem túl bonyolult: ha valaki gyanús képet kap, az elmosódva jelenik meg képernyőjén, a címzett pedig eldöntheti, hogy mégis megtekinti azt, esetleg letilthatja vagy jelenti a feladót.

Az AI News beszámolója ezzel kapcsolatban feldiézi, hogy az online zaklatás ellen nagyon nehéz hatékonyan fellépni, de a mesterséges intelligencia eddig így is eredményes eszköznek bizonyult a felhasználók, különösen pedig a kiszolgáltatottak védelmében. A Bumble MI-eszközének megnyitása így sok online felhasználó támogatásában nyújthat segíthet, amire nagy szükség is lenne: miután az elmúlt időszakban a lezárások vagy az online oktatás megnövelték az emberek képernyő előtt töltött átlagos idjét, már egy 2020-as kutatás is arra a megdöbbentő eredményre jutott, hogy a 12-18 év közötti lányok több mint háromnegyede, 75,8 százaléka kaphatott már kéretlenül meztelen képeket.

Nem csak a felhasználókra ártalmas

A cikk arra is kitér, hogy az emberi munkaerőre támaszkodó moderálás nem kerülhető meg teljesen, mert a humán moderátorok az MI-hez képest jobban értik a kontextust, jobb eséllyel tudnak különbséget tenni például a háborús bűnöket leleplező tartalom és az erőszakot hirdető terrorista propaganda között. Ezzel szemben komoly mentális károkat okoz, ha valaki kénytelen nap mint nap ilyen anyagokat vizsgálgatni: a moderátoroknak gyakran van szükségük terápiára, sőt már az is kiderült, hogy kifejezetten magas a köreikben az öngyilkosságok aránya. A felvételek elmosása így az ő védelmüket is segíti, miközben továbbra is lehetővé teszi az emberi képességek kihasználását.

A Bumble szerint a szóban forgó MI-eszközzel sikerült kompromisszumot teremteni a teljesítmény és a széles felhasználói bázis kiszolgálása között. Annak legújabb iterációjában bevezettek egy EfficientNetv2-alapú bináris osztályozót, egy olyan konvolúciós neurális hálózatot, amely gyorsabban tanítható be, és összességében hatékonyabban paraméterezhető. A Bumble közlése alapján a megoldás offline és online is 98 százalék feletti teljesítményre képes az upsampling és a feldolgozó jellegű beállításokban. A GitHubon elérhető eszköz az Apache License alatt használható, így lényegében szabadon felhasználható a problémás képek elmosására vagy további finomhangolásra.

Biztonság

Tesz a politikára az X

Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.