Csatlakozott az Open Source Initiative-hoz a redmondi szoftvergigász. De miért támogatja a zárt kódjáról ismert vállalat a linuxos nyíltságot?
Hirdetés
 

Még egy lépést tett a friss Linux-rajongásának irányába a Microsoft. Bejelentette, hogy támogatni fogja az Open Source Initiative (OSI) kezdeményezést.

Mindenki profitál a döntésből

Habár a redmondi szoftverfejlesztő zárt forráskódú programjairól lett híres, az utóbbi években egyre nyitottabb álláspontot vett fel az open source megoldások iránt. Két éve például Mark Russinovich, az Azure technológiai igazgatója még arra a kijelentésre is elszánta magát, hogy a Windows forráskódjának megnyitása sem teljesen kizárt a jövőben. Habár ez azóta nem következett be, de kétségtelen, hogy tett lépéseket a nyílt forrás irányába a szoftverfejlesztő. Ennek egyik állomása volt a Linux Foundation tagjává válása a tavalyi év során.

Visszatérve az OSI-ra: a szervezetet még akkor (1998-ban) alapították, amikor a Microsoft legyőzendő ellenfélként tekintett a Linuxra. De jelentős munkássága miatt kiállta az idő próbáját; a nyílt forrású kezdeményezések fontos résztvevője volt és maradt mindmáig. Közösségépítési, oktatási és nyilvános érdekképviseleti feladatokban egyaránt részt vett a nonprofit célokat kitűző OSI. Leginkább az Open Source Definition karbantartásáról ismert a szervezet, mely azokat a kritériumokat részletezi, amiket feltétlenül teljesítenie kell egy szoftvernek, ha meg akarja kapni a nyílt forrású jelzőt.

Ehhez a munkához csatlakozott a múlt héten a Microsoft, bejelentve, hogy ügyfeleik és a teljes ökoszisztéma profitálni fog a történtekből. „Prémium szponzori” minősítésben támogatja az OSI-t a vállalat. Mivel Redmond bevételei meghaladják a negyedmilliárd dollárt, ehhez a titulushoz a szervezet szabályai szerint legalább 20 ezer dolláros támogatást kell(ett) elutalnia.

Az Open Source Initiative által végzett munka alapvető fontosságú a nyílt forrás szoftveriparban betöltött szerepének sikeressége és fejlődése szempontjából, foglalta össze Jeff McAffer, a Microsoft nyílt forrású programokért felelős részlegének igazgatója, miért támogatja cége az OSI-t. A döntés illeszkedik abba a folyamatba, melynek keretei között a Microsoft egyre mélyebb szinten támogatja az open source közösségeket.

Mérföldkő

Az OSI a történtek kapcsán megjegyezte, hogy évekre visszanyúló közös története van a vállalatnak és a szervezetnek. Ezek között az egyik leginkább említésre méltó a Microsoft .Net keretrendszerének 2014-es kiadása. Emellett arra is rámutatott a kezdeményezés, hogy más területeken is jövőbe mutató az együttműködés. Például a Windows 10 Bash/Linux támogatása vagy az Azure cloud tekintetében, de említést érdemel a Visual Studio kódjának nyílttá tétele is.


Patrick Masson éppen ezért jelentősnek nevezte a történteket. Az OSI igazgatótanácsának tagja és a szervezet vezetője szerint fontos mérföldkőnek számít a Microsoft csatlakozása – nem csak az OSI számára, hanem a nyílt forrású közösségek tekintetében is.

"Nem hiszem, hogy annál nagyobb pozitív visszaigazolást kaphatnának a nyílt forrású szoftverek életképességükről, érettségükről és sikerességükről, mint amit a Microsoft elismerése és szponzorként való támogatása, illetve számos projektben és közösségben való részvétele jelent" – adott hangot örömének Masson.

Nyíltság, redmondi színekben

Augusztusban írtunk arról, hogy újabb lépést tett a blockchain-technológia vállalati alkalmazása irányába a Microsoft. A Coco Frameworkkel igyekszik kiküszöbölni a technológiának azokat a problémáit, melyek alkalmatlanná teszik arra, hogy vállalati környezetben is alkalmazni lehessen. Nem egy n-edik elosztottfőkönyv-implementációról van szó, hanem csupán a különböző implementációkhoz biztosít olyan infrastrukturális hátteret, amely kiküszöböli a kriptopénzeknél alkalmazott rendszerek hátrányait. A Coco nyílt forráskódú, bár a forráskód megnyitására még várni kell (a tervek szerint 2018 elején jelenik meg a GitHubon).

2015 végén döntött úgy Redmond, hogy megnyitja JavaScript-motorjának forráskódját. A Chakrát használják a böngészői – az Edge és az Internet Explorer –, valamint az UWP alkalmazások is. A Chakra Core lényegében egy beágyazható teljes és önálló JavaScript virtuális gép. Ezt a beágyazhatóságot a JavaScript Runtime Hosting API biztosítja. Emellett része többek között az interpreter, a futásidejű fordító (JIT) és a memóriakezeléshez a GC (Garbage Collector) is. Igaz, a Microsoft volt az utolsó nagy gyártó, amely megnyitotta a JavaSript motorját.

Ahogy a nagy szoftvergyártók egymás után fordulnak a felhő alapú szolgáltatások felé, úgy enyhül a köztük és az open source közösség között régóta zajló lövészárok-háború is, ami hagyományosan a desktop- és szerverfronton zajló küzdelemről szólt. A változásokat kevés esemény indikálja jobban, mint a Microsoft és a Red Hat szintén 2015-ös megállapodása, amelynek értelmében a Microsoft Azure a jövőben lehetőséget biztosít a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) és más szolgáltatások futtatására vagy igénybe vételére, amelyekhez a két vállalat közösen nyújt majd terméktámogatást az ügyfeleknek.

A Microsoft éves fejlesztői konferenciájának, a Build 2016-nak egyik fontos bejelentése volt, hogy a Visual Studio mellé ingyenesen elérhetővé tették a Xamarint, az OS X-re fejlesztőknek pedig a Xamarin Studio Community-t. A keresztplatformos fejlesztőeszközt alig egy hónappal a bejelentés előtt vásárolta fel a Microsoft cégestül-csapatostul.

A sor még hosszan folytatható, de jól illusztrálja, hogy valóban nem csupán múló hóbort vagy kommunikációs fogás a redmondi elhatározás, mely az OSI támogatásában csúcsosodott ki.

Piaci hírek

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.