Már ami a legutóbbi negyedévben leszállított mennyiséget illeti. Mindez az utóbbi egy-két év fényében hatalmas pozitív fejlemény.

Ha szigorúan vesszük, a mobilos szegmens továbbra is lejtmenetben van, ám az IDC által a harmadik negyedévre kimutatott 0,1 százalékos éves csökkenés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a szállítások elérték a mélypontjukat, és remélhetőleg az ünnepi szezonban ismét felfelé indul a piac.

Az amerikai kutatócég jelentése szerint a szeptember végével zárt negyedévben világszinten 302,8 okostelefont szállítottak le a gyátók. A kvázi stagnálással egy kétéves rossz sorozatot sikerül megtörni, a forgalom ugyanis ennyi ideje esik vissza megállás nélkül. Az IDC elemzése ugyanakkor nem felejti el megemlíteni, hogy a fogyasztói és kisebb mértékben az üzleti keresletet is visszafogó makrogazdasági problémák és kockázatok továbbra is fennállnak, így gyors visszarendeződésben nem érdemes reménykedni.

A piac egyik ellentmondása, hogy a csúcskategóriás készülékek iránt folyamatosan erős érdeklődés mutatkozik. Ezt az elemzőcég szakértői annak tulajdonítják, hogy a fejlett térségekben a fogyasztókat kedvező vásárlási kondíciókkal igyekeznek "megpuhítani". A másik tényező, hogy ezek a termékek jellemzően nem véletlenül kerülnek sokkal több, magasabb szintű technikai arzenáljuk, nagyobb tárhelyük és magasabb minőséget képviselő alapanyagaik miatt ezek életciklusa lényegesen hosszabb lehet, mint az alacsonyabb árkategóriás modelleké.

 

Okostelefonos szállítások gyártók szerint (millió db - forrás: IDC)


A jellemzően olcsóbb készülékekkel operáló feltörekvő piacokon a Xiaomi és az immár a legnagyobbak ligájában játsszó Transsion viszi a prímet. Utóbbi a harmadik negyedévben a piaci átlagot messze túlteljesítve több mint 34 százalékkal tudta növelni szállításait az előző év hasonló időszakához képest.

Régiós eltérések

Ami a különböző földrajzi térségek teljesítményét illeti, meglehetősen nagy szórás látszik. A legnagyobb piacnak számító Kínában például éves alapon 6,3 százalékkal csökkent a forgalom a harmadik negyedévében, ami már zsinórban a tizedik recessziós periódus az országban. Európában ennél is komolyabb (8,6%), Japánban pedig a kínaival nagyjából összemérhető visszaesést (5,3%) regisztráltak. Mindehhez képest az Egyesült Államok 1,1 százalékos eredménye már egészen jó teljesítménynek tűnik.

A mérleg nyelvét a feltörekvő piacok billentették helyre. A Közel-Keleten és Afrikában (MEA) bő 18 százalékos, Latin-Amerikában (LA) 8,2 százalékos, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben (Japán és Kína nélkül) pedig 1,3 százalékos növekedést tapasztaltak a leszállított okostelefonoknál.

Konzumer tech

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.