A megoldás a blokklánc alapú Digital Health Pass alkalmazásra épül, és már két sporteseményen is bevetették a belépések ellenőrzésére.

New York állam a hétvégén indította be az IBM-mel közös pilot programját a bevezetés előtt álló, Excelsior Pass néven hivatkozott digitális egészségügyi ellenőrző rendszer működésének vizsgálatára. A blokklánc technológiára épülő, wallet típusú egészségügyi alkalmazás felhasználásának célja az lenne, hogy a New York-i lakosok egyszerű és biztonságos módon igazolhassák vele a megfelelő helyeken, ha rendelkeznek negatív koronavírus-tesztekkel, vagy meg is kapták a szükséges oltásokat.

Február végén a Brooklyn Nets basketball-mérkőzésére az előre kiválasztott résztvevőket az alkalmazás segítségével léptették be a Barclays Center arénába, néhány nappal később pedig ugyancsak egy csapatnyi önkéntes bevonásával vetették be a szoftvert a New York Rangers jégkorongmérkőzésén a Madison Square Gardenben. A mobil alkalmazás és a hozzá tartozó, az azonosítást végző program az IBM tavaly októberben kiadott, Digital Health Pass alkalmazására épül.

Nem lesz muszáj papírokat lengetni

A Digital Health Pass a blokklánc technológiával biztosítja a felhasználók személyes adatainak védelmét, illetve egészségügyi információinak tárolását, kezelését és megosztását a mobil eszközökről. Az app ennek megfelelően lehetőséget ad a koronavírus-útlevél használatára az okostelefonon, de az igazolásokat ki is lehet nyomtatni, mivel mindegyikhez egy olyan QR kódot rendel, amit az ellenőrzésre használt programmal szkennelni lehet.

Az IBM applikációja többféle adatforráshoz is hozzáfér, nyílt architektúrája révén pedig alkalmas rá, hogy az állami intézmények vagy más szervezetek a maguk igényei szerint adaptálják. Ennek eredménye a New York-i pilot program is, amelynek tapasztalatait felhasználják majd az alkalmazás továbbfejlesztésében, mielőtt elérhetővé teszik azt az Apple és a Google online alkalmazásáruházaiban. Ide tartozik, hogy a Salesforce már bejelentette az IBM Digital Health Pass integrációját a Work.com platformon, amit a szolgáltató tavaly nyáron indított az újbóli munkába állás és az új szervezeti vagy biztonsági szabályok hatékony bevezetésének támogatására.

A kormányzati felhasználásról szólva az IBM appja hatékony megoldást ígér a közbiztonság fenntartására mindazokon a helyeken, ahol az emberek kritikus tömegben szoktak összegyűlni, legyen szó a repülőterekről, a sportlétesítményekről vagy akár a vidámparkokról. A New York-i kormányzó már a múlt hónapban belengette az újranyitásról szóló terveket, amelyek szerint a dolgozóktól és a látogatóktól is 72 óránál nem régebbi PCR teszteket követelnének meg az ilyen intézményekben.

Az új rendszer is a bizalomra épül

Az Excelsior Pass a szövetségi állam illetékesei szerint kritikus szerepet játszhat majd mindebben, lehetővé téve a szükséges egészségügyi igazolások biztonságos és egyszerű ellenőrzését, ezzel pedig felgyorsítva a nyitási folyamatot is. Azt a vonatkozó kormányzati közlemény is hangsúlyozza, hogy a digitális egészségügyi útlevél bevezetése robusztus adatvédelmi eljárásokra épül, a személyes adatokat minden tekintetben bizalmasan kezelik (maga a QR kód is csak azt árulja el az ellenőrzéskor, hogy az igazolás érvényes-e), a programban pedig teljesen önkéntes lesz a részvétel.

Az állami program képviselői rugalmasnak és jól skálázhatónak nevezték az IBM Digital Health Pass megoldását, amit később máshol is bevezetnek majd a világjárvány utáni, valószínűleg véglegesen megváltozott körülmények között egy biztonságos és a felhasználók bizalmát is élvező ellenőrzési gyakorlat kialakításához. Ebben pedig meghatározó lesz az a módszer, amellyel egy titkosított digitális tárca felhasználásával, az egészségügyi adatok és más személyes információk kiteregetése nélkül, mindössze egy okostelefon segítségével lesz elvégezhető minden hitelesítés.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.