A generatív mesterséges intelligencia világszerte megtolta az adatközponti fejlesztéseket, a szerverek hűtésére használt vízből azonban sehol sem lett több.

Kínában teljes gőzzel zajlanak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések, ami többek között hatalmas új adatközpontok megnyitásával jár. Ez a dolog természetéből következően a fehasznált víz mennyiségét is növeli, de hogy milyen mértékben, az csak most derült ki egy frissen kiadott jelentésből: a hongkongi székhelyű China Water Risk nonprofit szervezet szerint a kínai adatközpontok fogyasztása már 343 milliárd gallonnál (1,3 milliárd köbméternél) tart éves szinten, ami nagyjából megfeleltethető 26 millió ember lakossági vízhasználatának.

A dolog még izgalmasabb, amikor a fejlesztések jelenlegi tempójából kiindulva megbecsülik a 2030-ra várható mennyiséget. A China Water Risk szerint addigra megháromszorozódhat a kínai az adatközpontok száma, ami 11 millió adatközponti rack-et jelentene, vízigényük pedig az évtized végére már 792 milliárd gallonra (majdnem 3 milliárd köbméterre) emelkedhet. Ezt a South China Morning Post beszámolója alapján úgy kell elképzelni, hogy a kínai adatközponti szerverek hűtésére a teljes dél-koreai lakosság éves szükségletének megfelelő vízmennyiséget használnák majd el.

Egyáltalán nem néz ki jól

A 11 millió rack egyébként a 2020-as 4 millióval összehasonlítva is ijesztő szám, a növekedés aránya pedig egyáltalán nem csak Kínára jellemző. A generatív mestereéges intelligencia felfutása már rövid idő alatt ahhoz vezet, hogy mindenhol óriási mennyiségű vizet használnak fel az ICT-iparágban. Már tavaly áprilisban megjelent egy tanulmány az (akkor még) GPT-3 MI-modell víz- és energiaigényéről, amelyből kiderült például, hogy az OpenAI-partner Microsoft is annyi vizet fogyasztott a modell betanításakor, mint amennyire egy atomreaktor hűtéséhez lenne szükség.

A China Water Risk jelentése hangsúlyozza, hogy az MI-chatbotok sokkal energiaigényesebbek a hagyományos online információkeresésnél: az MI-rendszereket működtető csipek fogyasztását a szervezet szerint jól példázza, hogy húszszor több vízre van szükség egy ChatGPT-kérdéshez, mint egy Google-kereséshez. Az ilyesmi nyilván pusztító hatással lehet majd mindenhol, ahol a vízkészletek amúgy is szűkösek, egyes várakozások szerint pedig az évtized végére az adatközpontok globális fogyasztása magasabb lehet, mint Indiáé, a világ legnépesebb országáé.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.