A Google állítása szerint az utóbbi évek legnagyobb mértékű teljesítményjavulását hozza a böngésző legfrissebb, 87-es kiadása.

Elsősorban a teljesítményjavítás miatt érdekes a Chrome legújabb, idei utolsó, 87-es frissítése. A böngészőért felelős termékigazgató, Matt Waddell szerint ez az utóbbi évek nagyobb hatású teljesítményjavítása. Ennek megfelelően most a felszín kevésbé érdekes: a lényeg a motorháztető alatt van.

A böngésző gyorsabban indul, és az oldalbetöltéshez is kevesebb idő kell, a böngésző jobban takarékoskodik a memóriával és a gép energiatartalékaival is. A legnagyobb mértékben a fülkezeléssel tudták javítani a teljesítményt.

Csak az dolgozik, aminek kell

Az új Chrome-nál sikerült a fülek teljesítményigényét úgy szabályozni, hogy az aktív fül kap prioritást, míg a nem aktív füleken csak a legszükségesebb folyamatok maradnak aktívak. Ezzel a Google állítása szerint akár ötödére is csökkenhet a processzorterhelés, ami az akkus üzemidőt is megnyújthatja közel egy és negyed órával. Ezek persze a Google belső referenciaértékei – hívja fel a figyelmet Waddell, azaz a nyereség erősen rendszerfüggő. Mint azt a Chromium blogon írják, ezt a JavaScriptek szabályozásával (ezek adják a háttérben lévő fülek teljesítményigényének a 40 százalékát), egy ún. back/forward caching bevezetésével érik el. A böngésző intelligensen kezeli a nem aktív füleket, azaz például továbbra is megy egy éppen nem aktív fülön korébban indított zenelejátszás, és az értesítések is megérkeznek az ilyen fülekről.

A Chrome megnyitása is gyorsabb lesz, a Google itt 25 százalékos javulást ígér, míg az oldalbetöltés időigénye 7 százalékkal csökken. Ez remélhetőleg látványosan javítja a böngésző memóriakezelést is (a böngészők a fejlődésükkel és funkcióik bővülésével mára az egyik leginkább erőforrásigényes sztenderd alkalmazássá váltak).

A böngésző más módon is könnyítette a sok füllel dolgozók életét. Megjelent a fülkeresési funkció. Itt egyben jelenítik meg a megnyitott fülek listája attól függetlenül, hogy azokat a felhasználó külön ablakokban indította. A listában egyszerűen és gyorsan lehet keresni és fület váltani. A funkció először a Chromebookokon jelenik meg, majd fokozatosan megkapja a Chrome más asztali verziója is.

Kibővítették a címsor lehetőségeit is. Mostantól egyszerű parancsokkal a címsorban lehet végrehajtani bizonyos Chrome műveleteket (Google Actions funkció). A mentett jelszavak szerkesztéséhez például elég beírni a címsorba az "edit passwords" parancsot, míg az előzmények törlése a "delete history" paranccsal hajtható végre. A parancs beírása után megjelenik a megfelelő beállítóablak, ahol egy kattintással végrehajtható a kívánt művelet. Első körben a biztonságos böngészést segítő funkciók érhetők el. Lesz parancs a mentett bankkártyák menedzselésére ("edit credit card" vagy "update card info"), inkognitó ablak nyitására ("‘launch incognito mode" vagy csak "incognito"), a böngésző frissítésére ("update browser" vagy "update google chrome") és az online fordító használatára ("translate this page" vagy "translate this").
 

Mindent is meg lehet csinálni böngészőből

Egyelőre tesztfázisban vannak az ún. tematikus kártyák. Ezek lényegben a gyakran látogatott oldalak és a kedvencek egyfajta keveréke. A kártyák automatikusan összegyűjtik az adott témában gyakran meglátogatott oldalakat. Például ha valaki éttermet választ családi-baráti vacsorához, vagy ajándékötletet keres stb., a kártyák segítségével egy kattintással előhívhatja a témával kapcsolatban legutóbb felkeresett weblapokat.

Ezt a funkciót egyelőre csak néhány kiválasztott felhasználó éri el tesztelési célra, de a jövő év folyamán több, elsősorban szórakoztatással kapcsolatos tematikus kártyát ad a Google a böngészőhöz.

Piaci hírek

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.