Az EMEA régióban a leszállított mennyiség az utolsó három negyedévben folyamatosan csökken, de az IDC szerint innen már felfelé vezet az út.

A legutóbbi három negyedévben folyamatosan csökkent a leszállított vékonykliensek száma az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióban az IDC kutatása szerint. Ez olyan mélypont, ahonnan már csak felfelé vezet az út. Az EMEA-n belül azonban nagyok az eltérések az eddigi eredményekben, és még nagyobbak a közeljövő kilátásait illetően.

Rosszabb, mint a válságban

A jelentés külön kiemeli, hogy Nyugat-Európában 2015 második negyedévében a csökkenés nagyobb volt éves összevetésben, mint a globális pénzügyi válság kellős közepén, 2009-ben. Csak Nyugat-Európát nézve ugyanis 19,2 százalékkal kevesebb egységet szállítottak le, mint egy éve. Az alacsony olajárak ellenére ugyanis nagyon halvány volt a régióban a gazdasági növekedés, így nem volt elég ösztönző arra, hogy a vállalatok megújítsák az IT-eszközparkjukat.

A helyzeten az sem segített, hogy az euró folyamatosan leértékelődött a dollárral szemben, amely visszavetette a vékonykliens-importot.

Ugyanakkor a kutatók úgy látják, ez már olyan mélypont, amely után ha lassan is, de emelkedni kezd a piac, különösen az év utolsó negyedévére várnak a kutatók komolyabb fellendülést az értékesítésben.

Oroszország húzza le Kelet-Közép-Európát

Közép-Kelet-Európát azonban továbbra is elkerüli a növekedés. A közép-kelet-európai régió teljesítményét elsősorban az orosz piac bizonytalansága veti vissza. Oroszország ugyanis a régió piacának a legnagyobb súlyú szereplője. A rubel azonban folyamatosan gyengül a dollárral szemben, ráadásul az orosz gazdasági és politikai helyzet az IT-importőröket is elbizonytalanította. Az IDC erre a régióra további csökkenést jósol, és csak jövő év második negyedévére vár növekedést.

A Közel-Keleten és Afrikában néhány egyedi projekt biztosította a piac növekedését. Ezeknek köszönhetően gyakorlatilag a teljes EMEA-n belül csak ez a régió tudott felmutatni némi növekedést az általános visszaesés közepette. Ugyanakkor az év hátralevő részében éves összevetésben nehéz lesz tartani ezt a tendenciát, mivel a tavalyi harmadik negyedévben a régió kiemelkedően teljesített.

EMEA thin client market 2014-2016 | Create infographics

A globális vállalatikliens-piacot (thin és terminal) az IDC ez évi első negyedéves adatai szerint a Dell vezeti a HP és az Ncomputing előtt. A Dell és a HP azonban messze a legerősebb szereplő ezen a piacon, a két vállalat piaci részesedése összesen ugyanebben az időszakban 55 százalék volt még úgy is, hogy 2014 első negyedévéhez képest a HP elveszítette a piac 5 százalékát. Piaci részesedése ugyanis 2014 első negyedévéhez képest 30,5-ról 25,3 százalékra csökkent.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.