A Seznam Zprávy internetes hírportálnak adott interjút Ladislav Bartoníček, akit Petr Kellner halála után neveztek ki a vállalatcsoport élére.

Gyorsan lépett a PPF csoport menedzsmentje Petr Kellner váratlan halála után. Legközelebbi és legrégebbi munkatársát, Ladislav Bartoníčeket nevezték ki a csoport élére. Bartoníček mindössze 0,535 százalékos részesedéssel rendelkezik a csoprotban (mint azt Kellner halálakor megírtuk, a csoport közel 99 százaléka Kellner, illetve most már a családja kezében van). Az új vezető úgy fogalmazott, hogy bár nyíltan nem beszéltek egy ilyen eshetőségről, de határozott egyetértés volt közöttük abban, hogy szükség esetén Bartoníček vállalja a PPF vezetését. Ennek szerinte az volt az oka, hogy ő a csoport egyik legrégebbi munkatársa, és közel állt Petr Kellnerhez.

Bartoníček helyzetbe kerülése magyar szempontból is érdekes, eddig ő felelt ugyanis a csoporton belül a Sotio biotechnológiai vállalat mellett a távközlési szegmensért, így a Telenor Magyarországért is. Terveiről – némileg a válságkommunikációs jegyében, az üzleti partnerek és az alkalmazottak megnyugtatására – a gazdasági témákkal foglalkozó Seznam Zprávy című portálnak adott interjút. Az interjúból úgy tűnik ki, hogy a távközlés továbbra is tevékenysége fókuszában marad, a többi területet napi szinten nem irányítja, de a tranzakciók és a stratégia szintjén felel azokért is.

Újabb befektetések jöhetnek a távközlésbe

A magyar piacot elsősorban az érdekelheti, hogy mik a PPF tervei a távközlési ágazattal. Ezzel kapcsolatban Bartoníček egyértelműen fogalmazott. A CETIN (amely Európa elsőként önállósított infrastruktúra-üzemeltetője) tervezett tőzsdére lépésével kapcsolatban elmondta, ez még folyamatban lévő ügy. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy az IPO mellett szóba jöhet-e stratégiai partner bevonása, határozott választ adott. "Hogy egészen világos legyek: nagy üzleti lehetőséget látunk a távközlési infrastruktúrában. Növekvő piacról van szó, az iparág nagyon stabil, és ennek fényében minden lépésünknek az a célja, hogy bővüljünk ezen a területen" – mondta.

A cég tőzsdére vitele egyrészt a távközlési üzletág piaci értékének a felmérésére szolgál, és ezzel felkészülnek arra is, hogy más infrastruktúracégeket vásároljanak fel. "Egyértelműen látunk bizonyos lehetőségeket a régióban" – fogalmazott Bartoníček, majd újságírói kérdésre pontosította, hogy a régió alatt egész Európát érti.

A PPF távközlési divíziója jelenleg három területet ölel fel: a már említette távközlési infrastruktúrát, a szolgáltatásokat, valamint tavaly óta a CME Csoport felvásárlásával a médiát is. A vezető szerint ezek a területek kiegészítik egymást, így ha kedvező lehetőségek adódnak, akár újabb médiacégek felvásárlása is szóba kerülhet. (Annyi megkötést azért tesz, hogy szerinte a nyomtatott sajtónak nincs üzleti jövője, de más média kiegészítéseként lehet értelme.)

Ami a távközlés, a média és a pénzügyi szolgáltatások szinergiáját illeti, ahhoz Bartoníček saját megfogalmazása szerint pragmatikusan viszonyul. A közös technológiahasználatnak például vannak lehetőségei a távközlési és a pénzügyi szolgáltatások területén. A távközlés és a televízió kapcsolata pedig szerinte teljesen nyilvánvaló. Összességében a PPF a távközléshez kapcsolódó szolgáltatások lehető legszélesebb körét szeretné kínálni.

Itthon még kétesélyes lehet a PPF jövője

Bár Ladislav Bartoníček a távközlési szegmens bővítéséről beszélt, a PPF magyarországi helyzetetét több tényező is színesíti. Petr Kellner korábban elzárkózott attól, hogy a 2018-ban megszerzett Telenor-egységet, amely a magyar, a bolgár, a montenegrói és a szerb leányvállalatot fogta össze, egyes részeiben külön értékesítsen, bár sajtóértesülések szerint a Mészáros Lőrinc fémjelezte üzleti csoport nyitott lett volna egy ilyen üzletre. Egy évvel később a PPF mégis eladta a Telenor Magyarország 25 százalékát az Antenna Hungáriának, végső soron a magyar államnak.

Az elmúlt két évben annyit változott a magyar helyzet, hogy a 4iG, amit a Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global, valamint a Konzum két alapja 2018 nyarán vásárolt meg, majd többségi tulajdona Jászai Gellérthez került, nagyon rövid idő alatt elképesztő növekedést produkálva a hazai integrátori piac egyik legerősebb szereplője lett. Pozícióját és növekedését tavaly óta intenzív felvásárlásokkal is segíti (többek között: TR Consult Kft., INNObyte Zrt., Innoware Kft., Spacenet Zrt.). Idén a cég a hagyományos IT-szolgáltatói piac mellett bejelentkezett a távközlési piacra, amikor vételi ajánlatot tett a DIGI magyar leányvállalatára. Jászai Gellért, a 4iG vezérigazgatója ennek kapcsán utalt arra, hogy további akvizíciók is elképzelhetők a mobil kommunikáció területén.

Piaci hírek

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.