A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
Hirdetés
 

Megállapodott a Telenor a PPF Csoporttal: a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektető csoportja 2,8 milliárd euróért (27 milliárd norvég korona) megveszi a Telenor térségben működő öt leányvállalatát, a magyar, a bolgár, a montenegrói és szerbiai operációt, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót. Ha május 2-án a Telenor éves rendes közgyűlése is rábólint, a tranzakció sikeres lezárásakor a vállalat 4,40 norvég korona rendkívüli osztalékot is fizet részvényeseinek.

A vételár a cégérték/EBITDA 6,4-szerese a 2017-es EBITDA alapján, ez meglehetősen magas, ám a felek megállapodtak, hogy 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki a bevételből.

Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása 2018 harmadik negyedévében várható.

Mészáros Lőrincék is érdeklődtek

Az eladási folyamat látszólag gyors volt. Január végén röppent fel a hír, hogy ajánlatot tettek a Telenor régiós leányvállalataira. A norvég vállalat elismerte, hogy valóban kaptak ajánlatot ezekre az operációkra, melyet megvizsgálnak, és a részvényesek érdekeit figyelembe véve döntenek. Az ajánlattevő(ke)t azonban nem kívánta megnevezni.

Az első lapértesülések szerint egy amerikai befektetőcsoport tett ajánlatot, majd a PPT neve is felmerült. Hamarosan kiderült azonban, hogy magyar szála is lehet a történetnek: a Konzum Csoport konkrétumokat ugyan nem árult el, de több olyan megnyilatkozása volt Jászai Gellértnek, a csoport elnökének, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető cég is ajánlatot tett. Jászai konkrétum nélkül többször is beszélt a Konzum lehetséges befektetési terveiről, melyekben egyik kiemelt akvizíciós és fejlesztési területnek nevezte az informatikai és telekommunikációs szektort.

A vételárról is elindultak a találgatások. A négy országban a Telenor Csoportnak 9 millió előfizetője van és 3500 alkalmazottat foglalkoztat. A négy operáció adja a globális bevételek 9, valamint az EBITDA 8 százalékát. Ezek alapján legtöbben 2 milliárd euró körülire becsülték a négy vállalat összértékét.

A Telenor egyébként 2017-ben a most értékesített négy operációt egy klaszterbe szervezte a Telenor Magyarország vezérigazgatója, Alexandra Reich vezetése alatt. Reich 2016 novemberétől irányítja a magyar leányvállalatot, a cégnél ő vezényelte le a tavalyi 10 százalékos létszámleépítést is. Sokan a leépítést és a leányvállalatok klaszterbe szervezését is az értékesítés előkészítésének tekintették.

A Telenor Csoport vezérigazgatója, Sigve Brekke a vállalat növekedésre, hatékonyságra és egyszerűsítésre épülő stratégiájával indokolta a döntést a tranzakcióról kiadott közleményben. "Kelet-közép-európai leányvállalataink értékesítésével fontos lépést teszünk az egyszerűsítés terén, és olyan régiókra összpontosítunk a Telenor portfólióján belül, ahol a legnagyobb lehetőséget látjuk az értékteremtésre" – idézi a közlemény a vezérigazgatót.

Benne van a pakliban egy új modell

A vevő, a prágai központú PPF Csoport a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektető társasága, melynek többségi tulajdonosa a régió leggazdagabb embere, Petr Kellner. A csoport 35 milliárd euró értékű eszközt kezel. Vannak befektetései a bank- és ingatlanszektorban, a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacán, a bányászatban és a műsorszórásban is. Klasszikus távközlési cégük eddig csupán a cseh O2 volt, melyet 2013-ban vásároltak meg a Telefonicától. Ezzel azonban mindjárt két országban, Csehországban és Szlovákiában is be tudtak lépni a távközlési piacra. Már a következő évben átalakították az O2 működését, Európában elsőként szétválasztották a távközlési szolgáltatást és az infrasturktúra-üzemeltetést. Az így létrejövő CETIN (Czech Telecommunications Infrastructure) nevű cég bármely távközlési szolgáltatónak képes infrastruktúrát biztosítani.

Az Index szerint egyébként közel sem biztost, hogy itt a történet vége. A lap értesülése szerint ugyanis Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége már korábban felvette a kapcsolatot a Petr Kellner tulajdonában lévő PPF-fel, amely régóta tárgyal a Telnorral a négy leányvállalat átvételéről. A magyarok jelezték a PPF-nek, hogy amennyiben a négyes csomagból a magyar cég leválasztható, az érdekelné őket. Ez azonban a lap más forrásai szerint inkább csak a magyar fél vágya, a PPF nem tervezi az értékesítést.

Mobilitás

Mélyen a zsebébe nyúlt az Adobe

A cég története legnagyobb súlyú akvizícióját jelentette be. A marketingautomatizációs megoldásokat fejlesztő Markto 4,75 milliárd dollárért lesz az Adobe része.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.