Már elérhetők az első statisztikák arról, hogy azok, akik választhatnak, milyen arányban járulnak hozzá tevékenységük hirdetési célú nyomon követéséhez.

Az iOS mobil operációs rendszer 14.5-ös kiadása komoly változásokat hozott az Apple új App Tracking Transparency rendszerének bevezetésével és az almás eszközök IDFA (Identifier for Advertisers) azonosítójának kezelésével. A tavaly ősszel beharangozott, de csak az idén életbe lépett módosítások révén az App Store-ban elérhető programok már nem férhetnek majd hozzá szabadon a felhasználók IDFA azonostójához, ugyanis a felhasználók viselkedésének, alkalmazáshasználatának vagy útjának vizsgálatát minden esetben beleegyezéshez kötik a külső appok és webhelyek irányában.

Ez azt jelenti, hogy ha a felhasználók úgy döntenek, ne kövessék nyomon őket és ne továbbítsák adataikat, az alkalmazások többé nem oszthatják meg a szóban forgó, a célzott hirdetésekhez használt információt az adatbrókerekkel. Bár az adatok tömeges begyűjtésének lehetősége megmaradt, azt már korábban is mindenki biztosra vette, hogy ha lehetőséget kapnak rá, akkor nagyon sokan fognak élni ezzel az opcióval. Nem véletlen, hogy az IDFA alternatívájaként felbukkannak a felhasználók egyértelműa zonosításra nem alkalmas, így az Apple szabályait kikerülő "szürke zónás" technológiák is.

A felhasználók digitális nyomkövetéséből élő vállalkozásoknak nyilván nem tetszik, ha veszélybe sodorják legfontosabb bevételi forrásukat, a hirdetések értékesítését: a Facebook például újsághirdetésekben aggódott a kisebb cégek és az alkalmazásfejlesztők tönkretétele, az internet és az emberek életminőségének rombolása vagy az Apple kapzsisága miatt. Más kérdés, hogy a tavaly 200 milliárd dolláros nagyságrendűre becsült mobil hirdetési piac jelentős részén éppen a Facebook és a Google osztozik.

Egyelőre nincs óriási meglepetés

Bár egyelőre nem sokat tudunk a digitális követést nehezítő változtatások hatásáról, a Verizon Media tulajdonában lévő Flurry Analytics folyamatosan frissített statisztikákat közöl róla, hogy a felhasználók milyen arányban engedélyezik az applikációknak a korábban megszokott adatporszívózást. A Flurry oldalán közzétett elemzések az 1 millió mobil alkalmazáson használt eszközzel összesen 2 milliárd mobil készülék aggregált információit dolgozzák fel.

Ebből kideül, hogy a nyomon követés engedélyezésének napi opt-in rátája az iOS 14.5 április 26-i megjelenését követően folyamatosan 11 és 13 százalék között mozgott, a legfontosabb piacon, az Egyesült Államokban pedig éppen hogy belekarcol az 5 százalékba. A nyomon követést letiltó (vagyis a "korlátozott alkalmazáskövetést" választó) felhasználók aránya rendre 5 és 3 százalék: az ő készülékeiken az alkalmazások rá sem kérdezhetnek, hogy az aktuális esetben hozzájárulnak-e az adatok továbbításához. Ez a legfrissebb beszámolók, például a ZDNet hétfő délelőtti közlései szerint továbbra sem változott érdemben.

Fontos megjegyezni, hogy ha a felhasználó azt a lehetőséget választja, hogy az alkalmazás ne kövesse, akkor a fejlesztő egyrészt nem kap hozzáférést az eszköz hirdetési adatok gyűjtésére használt azonosítójához, másrészt ha valamilyen módon továbbra is nyomon követi a kijelölt felhasználókat, akkor azt kockáztatják, hogy kilakoltatják őket az App Store-ból. Az App Tracking Transparency az iOS, illetve a rá alapuló iPadOS és tvOS rendszerekbe intergráltan működik; az Apple Insider április végi beszámolója szerint az új kiadás megjelenésére nagyjából 10 ezer alkalmazásban jöttek ki a felhasználói engedélyeket kérő prompttal, miközben egyes becslések szerint az App Store-ban elérhető programok száma már a 2 milliót is meghaladta.

Mobilitás

Visszafelé sült el a gépágyú: behatolástesztelő segítségével fertőz a szupervírus

A Palo Alto Networks elemzői szerint a kártevőt szinte minden vírusirtó átengedte a VirusTotal tesztjén.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.