Többek között Zuckerberg metaverzuma hízlalhatja fel a videójátékos piac egyelőre legkisebb szeletkéjét.

Valamilyen formában már évek óta elérhető több szolgáltató kínálatában is a streamelt játék élménye. Ezek a korai próbálkozások azonban finoman szólva sem váltották meg a világot. Még az olyan nagy nevek, mint a Google is csak keresgéli még, merre lehet az előre.

A kifejezetten a videójátékos szegmensre fókuszáló DFC Intelligence szakemberei a cloudból "sugárzott" játékok részesedését jelenleg kevesebb mint egy százalékosra teszik az egyébként már a világ legnagyobb forgalmú szórakoztató szektorát adó gaming tortájából. A kutató és elemző cég azonban szebb jövőt jósol az egyelőre marginális témának.

Úttörők, előre!

A vállalat szerint öt év alatt a cloud gaming tekintélyes, 5 százalék körüli szeletet hasíthat ki a teljes piacból, amely egyébként várhatóan általánosan is lendületben marad. Ahhoz, hogy ez a komoly részesedés valóra váljon, és a réspiac 13,5 milliárdos üzletté avanzsáljon, azonban olyan megoldásokra van szükség, amelyek éppen most vannak kialakulóban.

A lényeg az interakcióban és a szerepek elmosódásában rejlik. Ilyesmire ad lehetőséget például a tavaly Facebookon debütált Rival Peak. A játék tulajdonképpen nem is játék, hanem egyfajta, a közönség által dinamikusan alakítható virtuális valóságshow. Az angol Massive Interactive Live Events szavak után MILE-ként emlegetett újszerű szórakoztatási forma debütálása jól sikerült, a fejlesztő Genvid Technologies pedig már dolgozik a folytatásokon.

A DFC egyik friss globális kutatása (PDF) pontosan ezeket az említett lehetséges kitörési pontokat vizsgálta. A felmérésben begyűjtött fogyasztói visszajelzések azt mutatják, hogy az emberek nagy többsége nem csak hogy szívesen néz bele mások által játszott játékok közvetítésébe, de a pénztárcájába is hajlandó belenyúlni, ha ezzel lehetősége adódik érzékelhető befolyást kapni az események menetébe.

A felhőalapú játékok és az interaktív streamelés szorosan összekapcsolódik a Facebook névváltása kapcsán egyre gyakrabban emlegetett metaverzum koncepciójával. Mindettől azt várhatjuk, hogy olyan új termékek és szolgáltatások születnek, amelyekkel a készítők képesek a hagyományos videójátékos piacon túlra nyúlni, ami értelemszerűen kiváló alap lehet a tartós növekedés megteremtésére.

Más ez a játék

A cloud gaminget a kezdetekben azzal próbálták eladni, hogy a felhő infrastruktúrájára támaszkodva a felhasználónak nincs szüksége drága PC-re, vagy konzolra (mindössze stabil netkapcsolatra), hogy kiváló minőségben élvezhesse a komoly számítási szükséglettel bíró programokat.

A DFC értelmezése szerint azonban a felhős játékok szegmense a közeljövőben biztosan nem a hagyományos csúcskategóriás játékok terjesztéséről szól majd. Többek között azért, mert ezekhez a jellemzően akció kategóriába sorolható, gyors reagálást igénylő játékokhoz egyelőre nem tudnak olyan technológiát párosítani, amely az élvezetes játékhoz elegendő szintre tudná csökkenteni a késleltetést.

Helyette azonban jöhetnek a Rival Peakhez hasonló közösségi élményt, részvételt és szórakoztatást egyaránt ígérő alkotások, ahol a bekapcsolódóknak virtuális termékeket, kisebb-nagyobb előfizetéseket és egyéb dolgokat lehet értékesíteni a kellő időben kapcsoló fejlesztőknek és platformtulajdonosoknak.

Konzumer tech

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.