Bevezetik a multimodális keresést. Akár életvezetési tanácsokat is kérhetünk a Google Search-től. Az persze más kérdés, hogy használható választ ad-e.

Szeretné tudni, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy ledobja derekáról a karácsonyi bejgli és a szilveszteri csülkös lencseleves látható nyomait? Semmi gond! Ha jövő karácsony előtt beírja a Google Search-be, hogy azt mondja: "Tavaly a karácsonykor felszedett súlytöbbletemet fél év alatt adtam le. Hogyan szabadulhatnék meg idén két hónap alatt a plusz kilóktól?", kis szerencsével (inkább túlzással) akár személyre szabott fogyókúra-programot is kap.

A Google új architektúrával bővített keresőjének, a komplex kereséseket támogató MUM-nak ugyanis épp az lesz a feladata, hogy ilyen jellegű kérdésekre adjon elfogadható válaszokat. A tervek szerint jövő év elején a Google Search általános kereső algoritmusa és a Lens fényképkereső rendszer kiegészül az ún. Multitask Unified Modellel (ez lenne a MUM feloldása).

Bár egyelőre nehéz átlátni, hogy a mindennapi gyakorlatban mennyire lesz hatékony az új keresési metódus, bevezetését például a keresőmarketing szakma az év egyik legfontosabb hírének  tartja. (Ezt azért is fontos kiemelni, mert hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a Google keresőjének fejlesztése mindenekelőtt a bizniszt, azaz a keresőhirdetésekből származó bevételek növelését szolgálja.)

Még nem beszél, de majdnem

A MUM nagyon leegyszerűsítve úgy dolgozik, hogy a bonyolult kérdéseket elemekre bontja, majd az egyes elemekre kapott válaszok (találatok) közül kiválogatja azokat, melyek között van valamilyen szintű koherencia. A májusban bejelentett technológia persze nem ad olyan árnyalt és összetett választ, mint amit (maradjunk a fenti példánál) egy dietetikustól kapnánk, de sikerült közelebb jutnia ahhoz a szinthez, állítja a Google.

A fejlesztéshez felhasználták a multimodális gépi tanulás és a többnyelvű nyelvi modellezés legfrissebb eredményeit, hogy a MUM képes legyen követni a szavak, képek, esetleg videók kapcsolatait. Ennek alapját is a 110 milliárd paramétert tartalmazó, a T5 nevű természetesnyelv-feldolgozó modell adja, aminek időnként azért még akadtak problémái a kontextus értelmezésével. (A Google-nek van egyébként egy Switch Transformer modellje is, amely már 1600 milliárd paraméterrel dolgozik.)

Az új modellt webről összegyűjtött szöveg és képi adatkészletekkel is tesztelték. Az ehhez használt mintákból a polkorrektség jegyében eltávolítottak minden esetlegesen sértő és félrevezető tartalmat. Sőt még arra is ügyeltek, hogy a jövőbeni károkozási lehetőségeket is csökkentés, ezért a teszteredmények kiértékelésébe embereket is bevontak. (Akit érdekelnek a kutatás tudományos alapvetései, bővebb információt kaphat a Google Brain kutatóinak egy idén januárban publikált tanulmányából.)

Tesztelték, működik

A keresőben a tervek szerint három olyan újdonság is megjelenik, amit a MUM működtet. Először is kapunk egy olyan listát, amelyet a mesterséges intelligencia állít össze az általános keresések találataiból használható eredményekké. Kapunk step-by-step jellegű utasításokat és javaslatokat a kereséshez. Végül, de nem utolsósorban megjelennek a találati listában releváns audio- és videotartalmakra mutató linkek is.

A Google Lens jövőre már elvileg úgy is használható lesz, hogy például fotót töltünk fel mondjuk egy túrabakancsról, és rákérdezünk, hogy az alkalmas lesz-e a Kékes fogyókúra jellegű megmászására januárban. A MUM pedig megadja a választ a bakancs jellemzői és a hegy várható állapota alapján.

A MUM hetvenöt nyelvet kezel natívan. Keressünk ezeknek a nyelveknek bármelyikén, a kereső lefordítja a talált információkat a kereséshez használt nyelvre.

Cloud & big data

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.