A cég felhagy a saját gyártású, kirakatnak szánt Chromebookok gyártásával. A legújabb Pixelbook már nem is jelenik meg, a fejlesztői csapatot pedig megszűntetik.

A korábbi tervek szerint jövőre jelent volna meg a Pixelbook laptopok új generációja, amelyekkel a Google a chromebookos koncepcióban rejlő potenciált igyekezett megvillantani nem csak a fogyasztók, de a potenciális partnergyártók felé is. Úgy tűnik, ebből már nem lesz semmi, mivel sajtóértesülések szerint a vállalatnál zajló költségcsökkentési hullám áldozata lett a projekt. A történtekről beszámoló The Verge arról ír, hogy az új számítógép fejlesztése előrehaladott állapotban volt, ám a csapat tagjait már át is helyezték cégen belül.

A lap a lépéssel kapcsolatban megjegyzi azt is, hogy alig néhány hónappal korábban a keresőóriás hardverekért felelős vezetője magabiztosan nyilatkozott a Pixelbookok jövőjét illetően. Rick Osterloh ugyanakkor már akkor is elismerte, hogy a Chromebook-piac megváltozott, beérett 2017 óta. Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy a cég szerint már nem annyira fontos, hogy a kategória életképességének demonstrálására folyamatosan új "kirakatmodellt" tegyen le az asztalra. 

A döntést ugyanakkor megkönnyíthette, hogy ahogy a technológiai szektorban általában, úgy a Google-nél sem éppen most döntenek rekordokat az új munkaerő felvételében. A nehézre fordult gazdasági körülmények miatt a legtöbb cégnél nagyon óvatos üzletpolitikára váltottak, amelynek természetes részét képezi bizonyos nem kritikusnak ítélt projektek bezárása.

Kirakatba készült

A Google immár hosszú évek óta hardvergyártóként is jelen van bizonyos szegmensekben. Ezekben a saját fejlesztésekben az a közös, hogy a vállalat azt igyekszik megmutatni, hogy az egyes eszköztípusoknál hogyan (milyen jól) működnek szoftveres megoldásai. Az Android mobil operációs rendszer erejét a Pixel mobilok voltak hivatottak kidomborítani, a cég régóta várt debütálása az okosórák piacán pedig néhány hét múlva következhet be a Pixel Watch megjelenésével. Szintén hallani egy androidos táblagépről, amely jövőre érkezhet.

A még 2013-ban megjelent Chromebook Pixellel, illetve a később debütáló Pixelbookkal a fentiekhez hasonló célja volt a Google-nek, azaz megmutatni a világnak, hogy a Chrome OS-re és folyamatos online kapcsolatra épített laptop koncepciója megállja a helyét a hagyományos hordozható számítógépek között. És bár a Chromebookok egyik előnye, hogy nem feltétlenül igényelnek csúcskategóriás hardveres elemeket, a Google nem spórolt az alkatrészekkel. Utóbbi miatt viszont a termékek ára is magas lett, így igazából sosem tudtak komoly vizet zavarni a piacon.

A Google szerencséjére azonban az ötletet más gyártók is felkarolták, akik már jobban egyensúlyoztak az ár és az azért kapható képességek tekintetében. Az Acertől a Lenovón át a Dellig és a HP-ig már szinte az összes jelentős PC-gyártó kijött a saját chromebookos termékével, és ezeket el is kezdték vásárolni.

A 2020-ban lecsapó koronavírus pedig különösen jót tett a még mindig elég szűk szegmensnek, mivel a Chromebookok legnagyobb vásárlói az oktatási intézmények és a tanulók voltak. Ebben az időszakban fordult elő először, hogy több Chrome OS-eszköz fogyott globálisan, mint ahány Apple Mac. A Canalys adatai szerint a Chromebookok forgalma 2021 első negyedévében 275 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi időszak eredményét. A járvány lecsengésével és a gazdasági problémák kiéleződésével azonban idén bezuhantak a PC-eladások. A trend különösen rosszul érintette a Chromebookokat, ahol a Gartner idénre 30 százalékos csökkenést prognosztizált.

Konzumer tech

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.