Az elhatározás egy dolog, egy másik dolog pedig az olyan korlátozások kidolgozása lenne, amelyek tényleg el is érhetik a céljukat.

Bár az okostelefonok használatával kapcsolatos problémák bőven nem az iskolában kezdődnek, mindenhol napirenden van az ottani felhasználás szabályozása, miután az otthonról hozott digitális eszközök láthatóan elvonják a figyelmet az órákon, megnehezítik a tanárok munkáját, és az egyre látványosabb függőségen túl a trükközésre vagy a zaklatásra is új lehetőségeket teremtenek. Másfelől az okostelefonok hasznos tanulási eszközök is lehetnek, sok esetben pedig a szülők számára is nélkülözhetetlennek tűnnek, így a megoldás valószínűleg sokkal összetettebb megközelítést igényel majd az egymás hátán megírt és sietve elfogadott törvényjavaslatoknál.

Ettől függetlenül sok helyen tervezik, sőt esetenként már be is vezették azokat a korlátozásokat, amelyeket eddig csak a házirend szintjén lehetett érvényesíteni, nagyjából egy szinten a térd fölé érő szoknyák üldözésével. Az új szabályok viszont már az iskolai dolgozókat is felruházzák az eddigienknél jobban meghatározott jogokkal. Az ideheza júniusban elfogadott salátatörvény vonatkozó rendelkezései például lehetőséget adnak a tanároknak és az iskolaőröknek a tanulók csomagjának és a tárolóhelyiségeknek az átvizsgálására, egységes szabályozás alá vonva a korlátozás alá eső tárgyak kezelését, amelyek körét egy későbbi rendeletben pontosítják majd.

Az elmélet jobban néz ki a gyakorlatnál

Az Axios múlt heti összeállítása is arra mutat, hogy az oktatásban dolgozók általában helyeslik a szabályozás céljait, bár attól nyilván nincsenek elragadtatva, ha a jövőben az okostelefon-csempészetet is nekik kell ellenőrizniük. Azzal a legtöbben egyetértenek, hogy az ilyen eszközöknek nincs sok keresnivalójuk az iskolákban, de azon sem érdemes vitatkozni, hogy az okostelefonok a modern élet szerves és sok esetben hasznos részét képezik. Így a zéró tolerancia helyett érdemes lenne az optimális használatukat is vizsgálni (lásd iskolai laptopok), a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt fektetve az okos és biztonságos internethasználat oktatására.

Miután a cikkben igyekeztek konkrét esetekkel bemutatni az érme mindkét oldalát, a Boston College gyermekpszichológus professzorát is idézik, aki szerint lassan foglalkozni kellene egy középutas megoldás kidolgozásával – vagyis olyan keretek kialakításával, amelyek között bizonyos célból beengednék a telefont az osztályterembe, más esetekben pedig kizárnák onnan. Az általános tilalommal ugyanis lemondanánk az egyik leghatékonyabb oktatási eszközről is, a telefonfüggőséget és a hozzá kapcsolódó egyéb problémákat pedig nem a kilenctől kettőig szóló tiltással fogjuk tudni kezelni. Kérdés persze, hogy pontosan milyenek lennének ezek a jól működő középutas megoldások, és ameddig nem születnek meg, addig miért kellene annyiban hagyni az egészet.

Részletek az Axios oldalán »

Közösség & HR

Utazunk, és ilyenkor rejtélyes okokból az akkuk is gyorsabban merülnek

Forintos ötletek windowsos laptopokhoz, hogy tovább kitartson az áramforrástól távol használt gép.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.