Az Emmanuel Macron által felkért szakértői bizottság egyáltalán nem adna okostelefont a 13 éven aluliak kezébe, a közösségi médiát pedig 18 pluszos szolgáltatásként kezelné.

A Francia Köztársaság elnöke három hónappal ezelőtt kért fel egy szakértői bizottságot, hogy mérje fel a képernyőnek való kitettség hatásait a fiatalokra, és tegyen ajánlásokat ezzel kapcsolatban. Az ennek nyomán elkészült, 142 oldalas jelentést április utolsó napján tették közzé az Élysée-palota hivatalos oldalán "Az elveszett idő nyomában" címmel, külön kiemelve, hogy az abban megfogalmazott 29 javaslat összességében kell értelmezni, egyik-másik kiemelése ugyanis tévedés lenne.

A döntéshozók szerte a világon próbálkoznak a gyerekek technológiahasználatának szabályozásával, szülői beleegyezéshez kötve vagy esetenként teljesen tiltva a közösségi médiához való hozzáférésüket. Nemrég mi is beszámoltunk a brit távközlési hatóság, az Ofcom saját kutatásáról, ami riasztó képet festett róla, hogy a legfiatalabb felhasználókat is egyre nagyobb arányban szippantja be az online világ: az ottani 5-7 évesek 24 százalékának például már saját okostelefonja is van.

A 10 tagú francia bizottság a Business Insider összfoglalója szerint csaknem 150 fiatallal találkozott, és több mint 100 szakember véleményét szondázta meg, köztük a szolgáltatói oldal, így a Google, a Meta, a TikTok, az X, a YouTube, a Snapchat és a Samsung képviselőit is. Utóbbiak azonban nem lehettek valami meggyőzőek, mert a jelentás leszögezi: elfogadhatatlan, hogy a gyerekeket "végtelenített értesítés célpontjává" teszik, digitalizálva a szabadidejüket.

Nem finomkodnának a szolgáltatókkal

A dokumentumban viselkedéskutatók által ellenállhatatlannak tervezett jutalmazási rendszerekről írnak, és további kutatásokat szorgalmaznak az addiktív algoritmusokról és a gyerekek idegrendszeri fejlődéséről, mivel a képernyőfüggőség fogalmát a tudomány egyelőre nem ismeri. A bizottság sehol sem engedné meg a "gyerekeket közbezáró mechanizmusok" működését, a jelentést pedig az első lépésnek nevezik egy "koherens" és "offenzív" szabályozás kialakítása felé.

Az ajánlások között szerepel a gyerekek mobilhasználatának és okostelefon-használatának tiltása 11, illetve 13 éves korukig, a közösségi oldalakat pedig ennél is szigorúbban kezelnék: nem csak a 13 éven aluliakat tiltanák ki onnan, de még a 15-18 évesek hozzáférését is az "etikusan gondolkodástúl" tennék függővé. A képernyőkről szólva egyébként a 3 év alattiak expozíciójának teljes mellőzését javasolják, és csak 6 éves kortól mozdulnának a mérsékelt, kontrollált bevezetés irányába.

Részletek a PDF formában letölthető, francia nyelvű jelentésben »

Közösség & HR

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.