Közel 5 százalékkal csökkent a vállalat bevétele a tavalyi év első negyedévéhez képest. A bruttó nyereséghányad azonban javult.
Hirdetés
 

Minden lényeges szegmensben csökkentek az IBM bevételei az idei első negyedévben. A március végével zárult időszakban közel 5 százalékkal kevesebb bevételt termelt a vállalat, mint egy éve. Míg tavaly 19 milliárd dollárt is meghaladta az összbevétel, az idei első negyedévben csak 18,2 milliárd jött össze. Csupán az üzleti és a pénzügyi szolgáltatások érték el az egy évvel ezelőtti szintet.

Az IBM ettől a negyedévtől némileg átvariálta a gyorsjelentését. Ezt a vállalat a kínálatának szerkezetével indokolta: egyre inkább integrálódik a hibrid felhő, az adat és a mesterséges intelligencia. A felhőszolgáltatások, melyeket eddig a technológiai szolgáltatásokkal együtt kezeltek, átkerült a kognitív üzletághoz, amely korábban önállóan jelent meg az eredményekben. Ide kerültek a biztonsági szolgáltatásokat és a biztonsági szoftverek is.

Pénzügyileg a kiemelt területek sem remekeltek

Az eredmények közzététele után tartott elemzői konferenciahíváson Jim Kavanaugh alelnök, a vállalat pénzügyi igazgatója érthetően a pozitívumokra helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, folyamatosan javul a vállalat teljesítménye, például a most zárt negyedévben sokat tudtak javítani a működési hatékonyságon. A bruttó nyereséghányad egyébként tényleg javult 1 százalékponttal.

Kiemelte azt is, hogy az árfolyamhatást kiszűrve sokkal szebben mutatnak a számok. Mint mondta, az elmúlt időszakban az IBM tovább optimalizálta a portfólióját, és továbbra is komoly erőket összpontosít a magas hozzáadott értékű területekre. A felhős területek növekedési tempója gyorsult, árfolyamhatás kiszűrésével 12 százalékkal nőttek a bevételek. A kognitív szoftverek és a felhő együttesen szintén pozitívan zárta a negyedévet – szintén az árfolyamhatás kiszűrésével –, a tanácsadói bevételek pedig 9 százalékos pluszban állnak.

Nominálisan azonban kevesebb pénz folyt be a cég kasszájába. A mostantól együtt kezelt felhős szolgáltatások és a kognitív szoftverek (ide tartozik többek között az analitika, a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia) összesen 5 milliárd dollár bevételt termeltek, ami közel 2 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A vállalat ügyfelei elsősorban a hibrid felhős megoldásokat keresték, de nőtt a kereslet a biztonsági és a supply chain megoldásokra is. A mesterséges intelligencia terén Kavanaugh a Watson Health sikereit emelte ki (a Watson egészségügyi területen történő alkalmazásával a közelmúltban foglalkoztunk).

 
IBM pénzügyi eredmény, 2019 Q1
Infogram


A globális üzleti szolgáltatások üzletág szinte fillérre hozta a tavalyi szinten 4,1 milliárd bevétellel. A globális technológiai szolgáltatások viszont erőteljesen megzuhant, míg tavaly 7,4 milliárd dollárt termelt, az idei év első három hónapjában csak 6,9 milliárdot (7,4 százalékos mínusz). És a nagygépes rendszerekre sem nőtt igazán a kereslet, míg tavaly 1,5 milliárdot hozott a Systems üzletág, addig idén alig haladta meg az 1,3 milliárdot (11 százalék mínusz). Utóbbi szegmens teljesítményét a pénzügyi igazgató a System Z szerverek termékciklus-dinamikájával és a tárolók iránti csökkenő kereslettel magyarázta.

Előkészítették a talajt a Red Hatnek

Kavanaugh néhány mondat erejéig kitért a Red Hat felvásárlására is. Mint mondta, számtalan olyan fejlesztés történt felhős téren, amely a Red Hat-megoldások integrálását is segíti. Olyan keretrendszert alakít ki az IBM, amely a felhős transzformáció minden szakaszában segíti a vállalatokat tanácsadástól a költözésen és felhőben történő építkezésen át a menedzselésig. Ebbe a keretrendszerbe szervesen illeszkedik a Red Hat – mondta a pénzügyi igazgató, aki szerint a felvásárlás lezárása után mind a Red Hat, mind az IBM növekedés felgyorsulására számít.

Egyes elemzők azonban kételkednek abban, hogy az IBM jól jár a Red Hattel, mivel jelentős integrációs kockázatokat látnak, miközben az IBM-nek mindenáron igazolnia kell majd a nyílt forráskódú nagyvállalati megoldásokat szállító cégért fizetett magas árat. A befektetők ellenben pozitív fejleményeket várnak, a felvásárlás után eléggé meglódult a Big Blue árfolyama.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.