A befektetők azonnal reagáltak: a negyedéves jelentés után 5 százalékkal estek a vállalat részvényei.

Közzétette február végével zárult negyedévének eredményeit az Oracle. Nettó árbevétele 12,4 milliárd dollár lett, amely 18 százalékkal magasabb, mint az előző pénzügyi év azonos időszakában (10,5 milliárd). A profit viszont csökkent: a tavalyi  2,3 milliárd dollárral szemben most csak 1,9 milliárd maradt a kasszában, ami 18 százalékos romlás. Ez részvényenként 1,22 dollár, ami jobb az elemzői várakozásánál (1,20 dollár). A vállalat hangsúlyozta: az erős dollár is rontotta a profitabilitását. Összességében a Reuters is úgy értékelte, hogy bár a hibrid munkavégzés térnyerése segítette a bevételek növekedését, az erős dollárt az Oracle is megszenvedte.

A vállalat operatív szinten is rontott. Működési eredménye 3,3 milliárd dollár, 15 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál (3,8 milliárd). Jelentősen nőttek ugyanis a vállalat működési költségei. Míg egy éve 6,7 milliárd dollárt költöttek, addig a legutóbbi negyedévben 37 százalékkal többet, 9,2 milliárdot. Két fontos terület működési költségei is drasztikusan emelkedtek: a felhőszolgáltatások és licenctámogatás soron 52 százalékkal szerepel több kiadás, mint egy éve (közel 2 milliárd ment erre), míg a szolgáltatások soron 81 százalékos az emelkedés éve szinten. Utóbbi szegmens bevételei egyébként közel hasonló mértékben, 74 százalékkal nőttek. De például a felhőszolgáltatások és licenctámogatás csupán 17 százalékkal hozott többet, mint egy éve.

 
Oracle Q3/2023
Infogram

 

Mindig van jó hír

Szerencsére a befektetők most sem maradtak jó hírek, pozitív üzenetek nélkül. Safra Catz az elemzői konferenciahíváson mindenekelőtt azzal dicsekedhetett – joggal –, hogy a felhős bevételek 45 százalékkal nőttek. A növekedés ráadásul nagyjából azonos volt az infrastruktúra-szolgáltatásoknál (IaaS) és az alkalmazásszolgáltatásoknál (SaaS).

Ebbe a növekedésben már a 2021-ben megvásárolt, egészségügyi informatikai rendszereket fejlesztő Cerner eredménye is vastagon benne van. A Cerner nélkül számítva a növekmény 28 százalék. Ugyanakkor a vállalat arra számít, hogy a következő negyedévek során újabb jelentős ügyfeleket tudnak szerezni az egészségügy területén. Larry Ellison elnök (és főtechnológus) is ezt jósolta az elemzőknek.

Catz előrejelzése szerint a negyedik negyedévben a bevételek 15-17 százalékkal nőnek, a Cernerrel együtt számolt felhős üzlet pedig 53 százalékkal bővül (az egészségügyi cég nélkül is 30 százalék fölött lehet a növekedés, de csak állandó árfolyamon számolva).

Cloud & big data

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.