A GKI Digital idén is felmérte, milyen forgalmat produkálnak a legnagyobb hazai internetes áruházak.

A kutatócégnél ez az ötödik év, hogy kijön a legnagyobb forgalmú webáruházak rangsorával. A korábbi években ez meglehetősen egyhangú képet mutatott - legalábbis ami az éllovas kilétét illeti. Idén azonban megtört a jég: a magyar online vásárlók 2018-ban az eMAG webáruházában költötték a legtöbbet. Igaz, ez az időközben bejelentett fúzió miatt tulajdonképpen csak házon belüli cserét jelent.

Csak a netre fókuszál az első

Az idei, azaz a tavalyi áruforgalmon alapuló lista egyik érdekessége, hogy az első helyet végre megkaparintó eMAG az egyetlen áruház a top10-ben, amelyik kizárólag online értékesítési csatornával rendelkezik. Minden más nagypályás játékosnak van a webshop mellett fizikai üzletlánca, eladási pontja is. A második helyre szorult Extreme Digital az eMAG-hoz hasonlóan széles termékkört kínál webplázájában, míg a harmadik Media Markt kifejezetten a műszaki cikkekre koncentrálva tudott nagy forgalmat realizálni.

A webáruházak magyarországi erőviszonyait viszont alaposan átrajzolhatja az, hogy a két első helyen végzett szereplő portfóliója egy fúzió keretében egy kézbe kerülhet. A két hónapja bejelentett egyesülés a várakozások szerint a harmadik negyedévben zárulhat le hivatalosan, amennyiben azt a versenyhivatal is jóváhagyja.

A friss toplistán szereplő első 10 webáruház a tavalyi év során együttesen mintegy nettó 150 milliárd forint forgalmat realizált online értékesítésből. Ehhez a bevételhez összesen több mint 5 millió sikeres tranzakció társult. A legnagyobb tíz szereplő a teljes piac 35 százalékát tette ki, ami 2 százalékpontos csökkenést mutat az egy évvel korábbi eredményekhez képest. A legnagyobb webáruházak esetében a növekedési dinamika alacsonyabb a piaci átlagnál, az első 10 összesített forgalma csupán 11 százalékkal nőtt egy év alatt, miközben a hazai online kiskereskedelem 17 százaléknyit bővült.

Van mozgás, de nehéz az elitbe jutni

Bár a GKI Digital listája hagyományosan alig változik a nevek tekintetében, a helyezésekben mindig tetten érhetők változások. Ez igaz volt a tavalyi eredményekre is: a lista szereplőinek egy része 2018-ban kiemelkedő bővülést tudott elérni, ám több kereskedő stagnálást, vagy akár forgalmi visszaesést volt kénytelen megélni.

 

GKI Digital E-TOPLISTA 2014-2018
Infogram

 

Az elmúlt években egyértelművé vált, hogy a 10 legnagyobb forgalmú webáruház közé nem könnyű bejutni. Ez a tavalyi listához hasonlóan idén is csak egy szereplőnek sikerült: 2018-as online értékesítési eredményei alapján a lista 7. helyére került a Magyar Telekom online shopja. Az összesített 7. pozíció mellett egyben a Telekom a legnagyobb forgalmú online mobiltelefon- és tablagépértékesítő is a mezőnyben.

Erősödő FMCG

A gyorsan mozgó napi fogyasztási cikkek (FMCG) internetes értékesítésében még mindig hatalmas kiaknázatlan potenciál van, elég, ha csak a földrajzi lefedet(tlen)ségre gondolunk. Ugyan az első tízbe 2018-ban csak a Tesco fért be, ez a jövőben könnyen változhat. Az ország legnagyobb kiskereskedője ugyanis a saját szektorában egyre erősebb konkurenciával néz szembe. Az Auchan Online működésének második teljes évében a 14. helyig tudott növekedni, miközben a G’Roby és a Prima Online mellett 2019 áprilisban elindult a SPAR online áruháza is.

Közösség & HR

Politikusfegyelmező funkciót próbálgatnak a Twitternél

A közösségi platform olyan megoldásokon dolgozik, amelyek akár a közösségi visszacsatoláson keresztül erősebb kontextusba helyezné a tartalmakat, és azt is megakadályozná, hogy trollok vagy pártaktivisták rohanjanak le egy-egy topikot.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.