A független AV-TEST arra volt kíváncsi, melyik szűrőprogram képes a legtöbb potenciális kártevőtől megvédeni az androidos készülékek tulajdonosait. Kiderült: olcsó húsnak néha tényleg híg a leve.

Az informatikai biztonságra specializálódott neves német kutatóintézetnél ezúttal azt tesztelték, a rendelkezésre álló védelmi megoldások közül melyek tudják a leghatékonyabban kiszűrni az Android mobil operációs rendszerét célzó kémprogramokat, -alkalmazásokat (spyware vagy stalkerware). Az AV-TEST nemrégiben publikált adatai szerint a többség tűrhetően teljesített, ám egy kakukktojás azért akadt a mezőnyben.

Oké, hogy ingyenes, de azért mégis...

A teszt abból állt, hogy 29 különböző kártékony kódot "etettek meg" a piacon elérhető védelmi programokkal, a rangsort pedig egészen egyszerűen az adta, hogy közülük hányat sikerült felismerni az adott megoldásnak. A gyakran nagyon súlyos visszaélésekre lehetőséget adó rosszindulatú eszközöket az indulók többsége viszonylag jó arányban jelezte, ám a mobil operációs rendszer gazdájának saját alkalmazása, a Google Play Protect messze a riválisok mögött végzett.

A keresőóriás mobil ökoszisztémájának beépített védelmi rendszere mindössze 9 spyware-t azonosított, ami egyben azt jelenti, hogy a másik 20 gond nélkül átjutott a szűrőn. Ez még akkor is nagyon gyenge arány, ha hozzátesszük, hogy a szolgáltatás semmiféle költségbe nem kerül a felhasználók számára. A kutatólabor jelentése ezzel kapcsolatban nem is felejti el megemlíteni, hogy a vizsgált megoldások között több más, szintén ingyenesen használható termék akad, amelyek ennél lényegesen kedvezőbb eredményt értek el.

 

Az AV-TEST vizsgálatának teljes eredménylistája

 

A teljes listát átböngészve kitűnik, hogy hibátlanra mindössze 3 programnak sikerült vizsgázni az összesen másfél tucatnyi induló közül. Az Antiy, a Bitdefender és a Trend Micro termékei mellett tövábbi 4 gyártónak sikerült 90 százalék feletti arányt produkálnia. A minőségért azonban valamennyit áldozni is kell. Annyira sokat azért nem, mivel a legjobbak használatáért jellemzően 10 dollár körüli összeget kérnek el a szállítók éves előfizetés keretében.

A lista alsó fertáján a Play Protect felett a Norton 360 szoftvert találjuk, de még ez utóbbi is közel kétszerannyi kártevőt fogott meg, mint amennyit a Google beépített szolgáltatása.

Az eredmények fényében a szakértők azt javasolják az androidos készülékek tulajdonosainak, hogy ha eddig kizárólag a beépített védelemre támaszkodtak, fontolják meg egy másik alkalmazás bevetését is. A rendszer vizsgálatát pedig ne csupán felületesen végezzük, azaz ha a program egy gyorsabb és egy teljes átvizsgálás között enged választani, mindenképpen szánjuk rá az időt az utóbbira, mert azzal a valósághoz jobban közelítő eredményeket kaphatunk.

Biztonság

Mi van, ha nem tudsz mindenkit tesztelni covidra? Használj MI-t!

A görögök mesterséges intelligenciával szűrték ki, hogy a beutazó turisták közül kit teszteljenek koronavírus-fertőzésre.
 
Hirdetés

Kiberbizonság 2021-ben: légy része a megoldásnak!

A Cyber Security Summit 2021 kiberbiztonsági-technológiai rendezvénysorozat az elmúlt év legfontosabb IT biztonsági témáit és kérdéseit járja körbe elismert szakembereinek segítségével.

Egyre kevésbé képzelhető el egy jó biztonsági rendszer az MI kihagyásával, de minden problémát nem old meg a mesterséges intelligencia. Sőt, néhány újat is hoz magával. Mit nem végez el az ember helyett az MI a szervezetek védelmében?

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.