A független AV-TEST arra volt kíváncsi, melyik szűrőprogram képes a legtöbb potenciális kártevőtől megvédeni az androidos készülékek tulajdonosait. Kiderült: olcsó húsnak néha tényleg híg a leve.

Az informatikai biztonságra specializálódott neves német kutatóintézetnél ezúttal azt tesztelték, a rendelkezésre álló védelmi megoldások közül melyek tudják a leghatékonyabban kiszűrni az Android mobil operációs rendszerét célzó kémprogramokat, -alkalmazásokat (spyware vagy stalkerware). Az AV-TEST nemrégiben publikált adatai szerint a többség tűrhetően teljesített, ám egy kakukktojás azért akadt a mezőnyben.

Oké, hogy ingyenes, de azért mégis...

A teszt abból állt, hogy 29 különböző kártékony kódot "etettek meg" a piacon elérhető védelmi programokkal, a rangsort pedig egészen egyszerűen az adta, hogy közülük hányat sikerült felismerni az adott megoldásnak. A gyakran nagyon súlyos visszaélésekre lehetőséget adó rosszindulatú eszközöket az indulók többsége viszonylag jó arányban jelezte, ám a mobil operációs rendszer gazdájának saját alkalmazása, a Google Play Protect messze a riválisok mögött végzett.

A keresőóriás mobil ökoszisztémájának beépített védelmi rendszere mindössze 9 spyware-t azonosított, ami egyben azt jelenti, hogy a másik 20 gond nélkül átjutott a szűrőn. Ez még akkor is nagyon gyenge arány, ha hozzátesszük, hogy a szolgáltatás semmiféle költségbe nem kerül a felhasználók számára. A kutatólabor jelentése ezzel kapcsolatban nem is felejti el megemlíteni, hogy a vizsgált megoldások között több más, szintén ingyenesen használható termék akad, amelyek ennél lényegesen kedvezőbb eredményt értek el.

 

Az AV-TEST vizsgálatának teljes eredménylistája

 

A teljes listát átböngészve kitűnik, hogy hibátlanra mindössze 3 programnak sikerült vizsgázni az összesen másfél tucatnyi induló közül. Az Antiy, a Bitdefender és a Trend Micro termékei mellett tövábbi 4 gyártónak sikerült 90 százalék feletti arányt produkálnia. A minőségért azonban valamennyit áldozni is kell. Annyira sokat azért nem, mivel a legjobbak használatáért jellemzően 10 dollár körüli összeget kérnek el a szállítók éves előfizetés keretében.

A lista alsó fertáján a Play Protect felett a Norton 360 szoftvert találjuk, de még ez utóbbi is közel kétszerannyi kártevőt fogott meg, mint amennyit a Google beépített szolgáltatása.

Az eredmények fényében a szakértők azt javasolják az androidos készülékek tulajdonosainak, hogy ha eddig kizárólag a beépített védelemre támaszkodtak, fontolják meg egy másik alkalmazás bevetését is. A rendszer vizsgálatát pedig ne csupán felületesen végezzük, azaz ha a program egy gyorsabb és egy teljes átvizsgálás között enged választani, mindenképpen szánjuk rá az időt az utóbbira, mert azzal a valósághoz jobban közelítő eredményeket kaphatunk.

Biztonság

Ellepték a bűnözők a Telegramot

Úgy tűnik, a titkosított üzenetküldőn könnyebb és biztonságosabb a törvénytelen üzleteket lebonyolítani, mint a dark weben.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.