Tavaly ismét minden korábbinál több találmányt próbáltak bejegyeztetni az amerikai szabadalmi hivatalnál. Az IBM évtizedek óta vezeti a toplistát, amelyet azonban már az ázsiai vállalatok dominálnak.
Hirdetés
 

Az IFI CLAIMS szabadalmi ügynökség idén is közzétette saját kivonatát az amerikai szabadalmi hivatal (USPTO) előző éves statisztikáiból. A legtöbb oltalmi bejegyzési kérelmet benyújtó cégek top 50-es rangsorát 2013-ban is toronymagasan vezette az IBM, ahogy azt a tavalyi és a tavaly előtti összeállításokban már megszokhattuk, és a Samsung Electronics, illetve a Canon is magabiztosan őrzi dobogós helyét. Az élmezőnyben tapasztalható kisebb változások mellett a lista idén is szolgál érdekességekkel.

Az Apple például először verekedte be magát az első húsz közé, de a Google nemcsak megismételte ugyanezt a teljesítményt, de egyből meg is előzte riválisát. A nehéz helyzetben lévő BlackBerry ismét bebizonyította, hogy szabadalmi portfólióját tekintve a legerősebb gyártók közé tartozik, és az előző évhez képest kilenc helyet javítva már a huszadik a vállalatok rangsorában. A legnagyobb előrelépést a Qualcomm produkálta, miután találmányainak száma az előző évihez képest 62 százalékkal emelkedett.

Az európai cégek közül a legelőkelőbb helyet ezúttal az Ericsson szerezte meg, miután az elmúlt két évben tizennégy, illetve tizenkét helyet kapaszkodott fel a listán, és már a huszonharmadik. A teljes földrészt tekintve ugyanakkor összehasonlíthatatlanul kevesebb, tizedannyi oltalmi bejegyzési kérelem érkezett, mint Ázsiából – a japán vagy dél-koreai nagyvállalatok önmagukban is felülmúlták a teljes európai kontinenst, és a lista első tíz helyéből hetet foglalnak el.

Az USPTO-hoz egyébként majdnem 280 ezer oltalmi bejegyzési kérelem érkezett 2013 során – a beadványok összesen 60 ezer cégtől származtak, amelyek közül a felső 1 százalék jegyezte az összes szabadalom 40 százalékát.

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.