Budapesten jön létre a világ egyik legkorszerűbb, Magyarország első ultraszélessávú hálózatát használó adatfeldolgozó centruma, miután az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponta megnyerte a kutatási szervezet nemzetközi tenderét.
A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja (MTA Wigner FK) az NFM támogatásával sikeresen pályázott az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nemzetközi tenderén, így Magyarországon valósul meg az 50 milliárd forint értékű informatikai-hálózati projekt. A [email protected] projekt pénteki bemutató sajtótájékoztatóján Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter elmondta: tavaly októberben összesen huszonnyolc ország nyújtotta be pályázatát a CERN-hez, így a kiírást Magyarország többek között Svédországot, Norvégiát vagy Svájcot megelőzve nyerte meg.
A képen látható, 8,5 milliárd forintos állami támogatással megvalósuló adatközpont még az idén elkészül Budapest XII. kerületében, a Wigner FK csillebérci telephelyén. A létesítmény nettó 1100 négyzetméteres területen fogja üzemeltetni a 24 kW/rack teljesítményű informatikai infrastruktúrát. A tervek szerint a 2013. január 1-ig működésbe lépő központ az év végéig 400 gigabit sávszélességű hálózati összeköttetést biztosít majd, de már az induló, 100 gigabites sávszélesség is akkora lesz, mint amennyi jelenleg elegendő volna a teljes hazai internetforgalom lebonyolításához.

Óriási lehetőség  A CERN által felhalmozott és elemzésre váró kutatási adatok nagy részét a világon elsőként és egyedüliként a nagy biztonságú WIGNER Adatközpontba továbbítják a svájci központból. Az új adatközpont használati értéke emellett óriási jelentőséggel bír a magyar kutatók számára, mivel az összes tudományterületen megalapozza az innovatív kutatások informatikai hátterének hazai fejlesztését. A projekt által a nemzetközi technológia- és tudástranszfert biztosító kutatói közösséghez is csatlakozunk, egyből a következő évtized fejlesztéseit meghatározó, új európai kutatási informatikai trend élére helyezve  Magyarországot.
A genfi központú nagyenergiás fizikai kutatóintézet a világ legnagyobb kutató laboratóriuma, és a legnagyobb energiájú részecskegyorsító, az elhíresült Nagy Hadronütköztető (Large Hadron Collider, LHC) is itt működik. Magyarországról 60-70 mérnök, fizikus és informatikus, szakember és mesterdiák vesz részt a CERN különböző kísérleteiben. Maga az MTA Wigner FK a nemzetközi kutatások egyik kulcsszereplője, ahol például részecskefizikai, magfizikai kutatásokat folytatnak, illetve továbbfejlesztik az adatkezelést, az adatfeldolgozást és a kapcsolódó információtechnológiát.

Felgyorsulhat az uniós források felhasználása
Üzleti intelligencia elemzi a munkanélküliséget
 

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.