A szegmensben érdekelt két nagy amerikai szállító is gyorsjelentett a héten. Mindkét helyen sokat dobott az összvállalati forgalmon a személyi számítógépek értékesítése.

Nagyon úgy tűnik, nem pillanatnyi lökést adott a PC-s szegmensnek a koronavírus okozta felfordulás. Ez nem csupán a sokadik hullám miatt elrendelt korlátozó intézkedések miatt van így, hanem azért is, mert sok vállalatnál immár tartósan a hibrid munkavégzés mellett döntöttek. Utóbbi azt jelenti, hogy az irodák mellett a dolgozók otthonaiban is folyamatosan szükség lesz új gépekre. 

Várakozáson felül

A vártnál erősebben zárta üzleti évét az egykori nagy Hewlett-Packardtól a végfelhasználói üzletágat megöröklő HP. A cég októberben zárult 2021-es negyedik üzleti periódusában 16,7 milliárd dollár forgalmat ért el. Ez nem csupán 9,3 százalékkal jobb az egy évvel korábbi szintnél, de magasan meghaladta a Wall Street várakozásait is. Az elemzők ugyanis előzetesen 15,4 milliárdos összbevétellel kalkuláltak.

Hasonló kedvező tendencia mutatkozott a profitabilitás területén. Az egyszeri tételektől megtisztított egy részvényre jutó tiszta nyereség 94 centre jött ki, miközben a szakértői konszenzus alapján 88 cent volt várható. Ez egyébként több mint a másfélszerese a tavaly ilyenkori eredménynek. 

 

Ahogy a fenti adatokból kitűnik, a bevételnövekedést egyértelműen az asztali gépeket, laptopokat, munkaállomásokat magában foglaló Personal Systems névre hallgató divízió fűtötte. A PC-s üzletág 11,8 milliárd dollárt számlázott, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A vevők aránya viszont sokat változott: az üzleti célú eladások 25 százalékot erősödtek, míg a z otthoni felhasználókhoz köthető forgalom 3 százalékkal zsugorodott.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a növekvő bevételek csökkenő eladott darabszámmal párosultak, ami egyrészt a magasabb minőségű termékek térnyerésének, másrészt a piacon tapasztalható általános drágulásnak köszönhető.

Hasonló forgatókönyv

A szintén amerikai Dell Technologies ugyancsak tegnap tette közzé legfrissebb jelentését. Az október végén zárt 2022-es harmadik üzleti negyedév a vállalat legjobb harmadik negyedéveként vonulhat be a cég történelmébe. A 28,4 milliárd dolláros rekord forgalom 21 százalékos növekedést jelent. Ahogy a HP esetében, itt is alulbecsülték a lehetőségeket az elemzők, hiszen 26,82 milliárd volt a konszenzusos várakozás.

Üzemi eredmény és nettó profit szintjén sem volt ok panaszra. Az egy részvényre eső tisztított nyereség például 2,37 dollárra hízott a tavaly ilyenkori 2 dollár 3 centről. A szakértők ráadásul itt csúnyán elszámították magukat az előzetesen vizionált 2,18 dolláros jóslatukkal.

A PC-k értékesítéséért felelős Client Solutions Group (CSG) volt a Dell esetében is növekedés katalizátora. A 16,5 milliárdos bevétel 35 százalékos éves javulásnak felel meg. Hasonló eltérés látszik az üzleti és ottthoni ügyfelek érdeklődésében is, bár a Dell mindkét szegmensben jelentősen erősítette pozícióit. A vállalati vásárlások 40 százalékkal, a konzumer ügyletek viszont "csak" 21 százalékkal híztak az egy évvel korábbi teljesítményhez képest.

A fentiekhez érdemes azt is hozzátenni, hogy a gyártók valószínűleg még jobb eredményeket tudtak volna produkálni a személyi számítógépek eladásainál, ha nem kötné gúzsba a kezüket a világszinten jelentkező alkatrészhiány és logisztikai nehézségek.

Konzumer tech

Mélyütést mér az online azonosításra a deepfake

Egy biztonsági vállalat kísérletében 10-ből 9 rendszer elhasalt a szakemberek manipulált felvételekkel végrehajtott tesztjén.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.