A big tech vállalatoknál sorra ürülnek ki a nemrég megnyitott irodák, a bejáróknak pedig sok helyen az oltást is kötelezővé teszik.

A Twitter szerdán jelentette be, hogy ismét bezárja nemrég újranyitott irodáit az Egyesült Államokban. A koronavírus indiai (delta) variánsának megjelenést követően ma már az új esetek 80 százaléka ehhez a gyorsan terjedő változathoz kapcsolódik az USA-ban, így a vállalat tegnap a nyitási program leállítása mellett döntött, miután több mint 16 hónap után elkezdte visszaengedni az alkalmazottakat 50 százalékos kapacitással működő San Franciscó-i és New York-i campusaira.

Ezzel párhuzamosan a nagy technológiai nagyvállalatok egész sora teszi kötelezővé az oltást a központokba bejáró munkavállalóknak. Az Alphabet (Google) és a Facebook például ugyancsak szerdán közölte, hogy kizárólag beoltott alkalmazottak léphetnek be az irodáiba, a Google esetében pedig olyan tervekről is szó van, hogy a kötelező vakcinációt az amerikai létesítményeken túl más országokra is sorban kiterjesztik majd a következő hónapok során.

A Reuters beszámolójából kiderül, hogy a San Franciscó-i Lyft nem csak az oltást tette kötelezővé a bejáróknak, de szeptemberre tervezett újranyitási programját is februárra halasztotta. A Netflix szintén az oltáshoz kötötte az összes amerikai produkciójában való részvételt a filmesek és más dolgozók szempontjából is, az Apple-nél pedig érik a kötelező maszkviselés visszaállítása, tekintet nélkül arra, hogy valaki igazolhatóan védettséget szerzett-e a fertőzés ellen.

A híradások szerint a helyben végzett munkának egyre több technológiai vállalatnál már most is felétele az oltás, így mások mellett az Adobe, a VMware, a Twilio vagy az Asana is hasonló rendelkezéseket léptetett életbe júliusban. Máshol, például a Salesforce-nál formálisan nem tették ugyan kötelezővé az oltások felvételét, de az irodákba egyelőre csak az "önkéntesen beoltott csapatok" visszairányítása zajlik, és a társaság az újranyitással párhuzamosan "erre bátorítja" a munkavállalókat.

A mentális egészséget is érdemes megvédeni

Ennél egy lépéssel előrébb menekült a Cisco, ahol nem csak lehetővé tették a vállalat több mint 75 ezer alkalmazottjának, hogy az irodák megnyitását követően is otthonról folytassák a munkát, hanem mindannyiukat a hibrid modellben dolgozó állományba sorolták, amit a járványveszély mérséklődésével sem akarnak megszüntetni. A Business Insider riportja alapján a cég dolgozóinak 14 százaléka a járványt megelőzően is távmunkás volt, most azonban már 75 százalékuk úgy tervezi, hogy minimum három munkanapot otthon tölt majd minden héten.

A Cisco ezzel nem csak a máshol gondosan kidolgozott, majd a pandémia alakulásával folyamatosan megváltoztatott újranyitási programokat veti el, de olyan alsó-felső korlátokat sem vezet be, amelyekkel általánosan meghatározná a hibrid munkavégzés módját és heti beosztásait. A lap a Cisco biztonsági és kollaborációs üzletét irányító alelnökét idézi, aki elmondta: a vállalat legfőbb célja most a fáradtság és a munkahelyi kiégés megelőzése, mivel a produktivitás szorosan összefügg azzal, hogy a munkavállalók mennyire érzik magukat jól a bőrükben.

A Cisco értelemszerűen meg akarja őrizni az új munkamodellekkel felfuttatott termelékenységét, de közösségi szinten is igyekszik nagyon óvatosan kezelni a távmunka egyre nyilvánvalóbb és hosszú távon elkerülhetetlen kockázatait. A cikkből kiderül, hogy a társaságnál korábban az összes irodai tér 95 százalékát az egymástól szeparált irodák adták, de ez a jövőben jelentősen átalakul, ahogy a campusokat is átstrukturálják a csoportmunkára és a csoportos eseményekre koncentrálva.

A vállalat ezzel értelemszerűen a költségeit is csökkenteni tudja, hiszen fizikailag kevesebb irodai területre lesz szüksége, de a Cisco szerint ez csak egy pozitív mellékhatása lenne a dolognak, nem pedig az új munkarend bevezetésének elsődleges oka. Ez egyelőre élesen szembe megy más big tech cégek törekvéseivel: az Amazon például deklaráltan vissza akar térni az irodaközpontú munkához, és jelenlegi tervei szerint az ősszel a legtöbb alkalmazottja már újra a helyszínen fog dolgozni. A Google-nél októbertől a legmenőbb távmunkásoknak is legalább heti egy napot bent kellene majd tölteniük, míg a Microsoft a menedzserek döntésétől teszi függővé, hogy egy-egy munkavállalója visszavonulhat-e állandó jelleggel a home office-ba.

Közösség & HR

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.