A cég június elején kapta meg a szabadalmi hivatal áldását egy megoldásra, amelyet mintha a koronavírus miatt kialakult kényszerhelyzetre találtak volna ki.

Bár a szabadalmak jó részét sosem használják fel kereskedelmi forgalomba kerülő megoldásokban, a nagyvállalatok nem hiába "űznek sportot" abból, hogy minél több ötletükre rákerüljön az illetékes hivatal pecsétje. Hiszen sosem lehet tudni, mit hoz a jövő, és mire támad hirtelen akár tömeges igény. Valami ilyesmi történt az Apple-lel is, amikor pár nappal ezelőtt egy két évvel korábbi beadványára bólintottak rá az amerikai szabadalmi hivatal munkatársai.

Mesterséges csoportszelfik

Cupertino még 2018 nyarán adott be kérelmet "szintetikus csoportszelfik" generálására alkalmas szoftveres megoldása levédésére. A szabadalmi leírásból az nem derül ki, hogy a lehetőséget iPhone-on, iPaden, esetleg mindkét mobil eszközön tervezik bevetni, mindenesetre a koncepció lényege az lenne, hogy a felhasználók képét úgy rendezné az algoritmus egy fotóra, hogy azok egyébként nem tartózkodnak egy helyen.
 

Illusztráció a szabadalmaztatott program működéséről


A leírás alapján a közös fotó elkészítéséhez fel lehet használni korábban rögzített állóképeket, videófelvételekt, vagy éppen élő közvetítésből származó felvételeket is. A felhasználók mind a saját képüket, mind a csoportszelfit elmenthetik, megoszthatják másokkal. A mesterségesen összeálló fotónál lehetőség lenne egyedi szerkesztésre, azaz például a felhasználó módosíthatja a képen szereplők elhelyezkedési sorrendjét. 

Megelőzték korukat

Mivel a világ lakosságának tetemes része az elmúlt heteket, hónapokat kényszerűségből jobbára otthon töltötte, így a fenti megoldásról azt lehetne hinni, hogy erre a kényszerhelyzetre találták ki. Való igaz, mostanában nem sok egymásba kapaszkodó mosolygó ember került egy képre, pedig igény nyilván most is bőven lenne a csoportos szelfikre. De hogy azt már fentebb említettük, itt inkább egy érdekes egybeesésről beszélhetünk, hiszen a cég még 2018 júliusában adta be igényét a szabadalomra.

Ettől függetlenül nem biztos, hogy záros határidőn belül ebből bármi kézzelfoghatóval előáll az Apple, hiszen a szabadalmak sajátossága, hogy jó részük maximum a céges irattárat és nem a konkrét portfóliót gazdagítja.

Konzumer tech

Az Amazon is elindítja saját cloudos játékplatformját

Az Amazon Luna többek között a Google Stadiának törhet majd némi borsot az orra alá. A frissen bejelentett streaming szolgáltatás nagy előnye lehet, hogy 2014 óta házon belül van a Twitch is.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.