A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
Hirdetés
 

Amikor harminc éve elkezdtem, minden háztartásba számítógépet akartunk vinni. Ma a Copilotot szeretnénk minden eszközbe bevinni – mondta Satya Nadella tegnap a Microsoft New York-i rendezvényén, amikor bejelentette, hogy a szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-rendszernek részévé teszik a Copilotot – és ezzel együtt a Bing és az Edge is megkapja. Aztán a Windowst gyorsan követik majd az alkalmazások is: november 1-jén költözik be a Microsoft Office-ba, igaz, első körben csak a vállalati ügyfelek csomagjába, az egyéni felhasználók később, de még az év során kapják meg ezt a frissítést.

A Copilot a Windows 11-ben ingyenes. Nem így az Office-ban: használatáért havi 30 dollárt kér a Microsoft, amit a vállalat azzal indokol, hogy a mesterségesintelligencia-asszisztens jelentős számítási kapacitásokat köt le. A 30 dollárt a Microsoft globális árként emlegeti, de ez régiónként módosulhat (szóval egyelőre nem lehet tudni például, hogy Európában ez pontosan hány eurót is fog jelenteni).

Kontextusfüggő, hogy mit csinál

Ugyan a bemutatón a Microsoft vezetői úgy beszéltek a Coplitoról, mint valami egységes termékről ("egyetlen élményben" egyesítettek minden MI-képességet), a részletekből kiderült: kontextustól függően változik, pontosan milyen támogatást, funkcionalitást nyújt. A Paint alkalmazásban például segítségével pár kattintással el lehet távolítani képek hátterét, ami korábban pepecselős kézi munka volt. Emellett megkapja a Cocreator preview kiadását is, amely az OpenAI DALL-E modellje alapján készít szövegből képet. Az Outlooknál ellenben e-mailek írásában segít.

A Windows 11 Copilotja ezzel szemben kevésbé feladatspecifikus, ami inkább a munkafolyamatok automatizálásában segíthet. Bizonyos helyzetekben a Windows Copilotja egy célfeladatra használható parancsikonrendszer (mint egykor a sokszor ismétlődő feladatokra készített makrók). A Windows tálcáján aktivált Copilot elfogadja a gépelt szöveges vagy a hangos utasításokat is.

Bár a prezentációk hangsúlyozták, hogy a Copilot kiemelten kezeli a magánélet védelmét és a biztonságot, az is kiderült, hogy lényegében az egész rendszerhez és minden érzékeny információhoz hozzáfér. A Microsoft magyarázata szerint mélyen integrálni kellett a Windowsba, hogy hatékony legyen, és hozzá kell férnie minden e-mailhez, dokumentumhoz, fájlhoz, lekérdezésekhez és mindenféle külső alkalmazásokhoz, például még a Spotify-hoz (hogy a felhasználó hangulatához illeszkedő lejátszási listákat rakjon össze) vagy a Shopify-hoz is.

Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy egy jobb gomb vagy hangutasítás hatására a Copilot megfogalmazzon egy sztenderd mailt, vagy előállítson egy bejegyzést valamilyen közösségi platformra, a meetingekről összefoglalót készítsen, a családi programokhoz kirándulási javaslatokat adjon, jegyeket foglaljon és így tovább.

A Copilot mögött több modell dolgozik, melyek a kéréstől függően válnak aktívvá. A Bing Image Creator és a Microsoft Designer például az OpenAI legújabb képgeneráló modelljével, a DALL-E 3-mal kommunikál (a képeken időbélyeggel is ellátott digitális vízjegy mutatja majd, hogy MI-vel készültek). A friss információkat a Microsoft Bing keresője szállítja majd, amihez a Copilot valós időben kapcsolódik.

A bemutató nem adott mindenre megnyugtató választ

Elemzők szerint bármennyire látványos és ígéretes is a Microsoft Copilot, a bemutató egy fontos kérdésre nem adott választ: hogyan szűri ki a rendszer a hallucinációt? Ez minden LLM-nél, azaz nagy nyelvi modellnél létező probléma, még akkor is, ha egy modell csak a vállalat belső adatait használja, mondta a Handelsblattnak Jason Wong, a Gartner elemzője, aki a helyszínen nézte végig a bemutatót.

Egyelőre a Microsoft válasza erre annyi, hogy a Copilot menüjében van egy kis felirat, ami arra figyelmezteti a felhasználót, hogy az MI által generált tartalom hibás is lehet.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.