A SpaceX Starship rakétarendszere tényleg jól teljesített a múlt heti tesztrepülésen, de az ilyen utazásoktól azért még nagyon messze vagyunk.

Az elmúlt időszakban úgy tűnhetett, hogy Elon Musk a Mars meghódítása helyett már minden mással foglalkozik, az X közösségimédia-platformon közzétett bejegyzésében nemrég arról értekezett, hogy a SpaceX hatalmas Starship űrhajóját "az egész Naprendszerünkön és azon túl a minket körülvevő objektumok felhőjén" való áthaladásra tervezték – ez utóbbival valószínűleg a Naprendszer legkülső tartományában található üstököszónára, az Oort-felhőre utalva. Sőt ennek kapcsán belengette a Starship jövőbeni, sokkal nagyobb és fejlettebb változatait is, amelyek már más csillagrendszerekbe is eljuthatnának.

Az ambiciózus célok egyelőre távolinak tűnnek, amennyiben Musk űripari vállalata néhány napja hajtotta végre a Spaceship harmadik orbitális fellövését. A rakéta nagyjából 230 kilométeres magasságba emelkedet, és az afrikai kontinenst átszelve az Indiai-óceánba zuhant. A kilövést nagy sikernek minősítették a SpaceX indító platformjának fejlesztésében, Musk pedig kijelentette, hogy a Starship öt éven belül eljut a Marsra. Ahogy a kommentárok kiemelik, ezt az elképzelést összefüggésbe helyezi, hogy a NASA vonatkozó, 2025-re tervezett Artemis 3 holdas misszióját az év elején halasztották 2026-ra.

Tényleg nem lesz egyszerű

A Futurism riportja szerint a Naprendszeren túlra mutató tervek megvalósításához először is a Starshipet megbízható módon Föld körüli pályára kellene állni, és onnan egy darabban visszahozni, plusz a gyakorlatban is meg kellene valósítani, hogy a Starship űrhajókmeg tudják tankolni egymást. A SpaceX-nek aztán ki kell fejlesztenie egy életfenntartó rendszert is a hosszabb utakhoz, nem beszélve arról, hogy ezek megvalósításához módot kell találnia a megfelelő mennyiségű üzemanyag biztosítására. A lap szerint a legközelebbi csillaghoz, a Proxima Centaurihoz való eljutás a technológia jelenlegi szintjén 6300 földi évig tartana.

A kutatóknak természetesen vannak ötleteik, hogy miként tehetnének megvalósíthatóvá egy ilyen utazást, például földi lézerek segítségével a fénysebesség 20 százalékára gyorsítanának fel vitorlás szondákat, amelyek így mindössze 20 évvel a felszállás után érhetnének a Proxima Centaurihoz. A Breakthrough Starshot nevű mérnöki projekt azonban első körben postai bélyeg nagyságú objektumokkal valósulna meg, nem behemót csillaghajókkal, és erre is csak a 2030-as vagy 2040-es években kerülhet sor legkorábban. Vagyis sokan már azt sem fogjuk látni, hogy a kísérleti szondák egyáltalán eljuthatnak-e a rendeltetési helyükre.

a kép forrása: spacex.com

Piaci hírek

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.