A szigetországban csütörtöktől lépett hatályba az a jogszabály, amely engedélyezi japán bankoknak bizonyos szabályok betartása mellett a stablecoinok kibocsátását.

Japán megtette az első nagy lépését egy modern elektronikus pénzrendszer felé, értékelte a nemzetközi sajtó, hogy június elsejével hatályba lépett az a törvény, amely lehetővé teszi bankoknak ún. stablecoinok (stabilcoinok, stabil érmék) kibocsátását. A stablecoinok (ilyen pl. a tether és az USD coin) olyan, blockchainalapú elosztott főkönyvre épülő kriptovaluták, melyek értékét valamilyen mögöttes eszközhöz kötik. Ez a mögöttes eszköz – amely lehet valamilyen törvényes fizetőeszköz vagy akár áru is – biztosítja az adott kripotpénz árfolyam-stabilitását. A stabilcoinok jelentős erőt képviselnek a kriptopiacon, piaci értékük összesítve 130 milliárd dollár körüli.

Mivel kevésbé volatilisek, mint a bitcoin típusú kriptopénzek, alkalmasak valós környezetben történő alkalmazásra is, például pénzátutalásokra vagy fizetésre. Legfőbb előnye, hogy sokkal egyszerűbb használni ezeket a különböző fizetési platformokon, mint az ún. e-money-t vagy a stored-value kártyákat (utóbbiaknál az értéket maga a kártya és nem egy bankban vezetett folyószámla tárolja). Az eddigi kísérletek szerint a határokon átnyúló fizetéseket is egyszerűsítheti.

Pár év alatt alakult ki a keretrendszer

Mint a Nikkei felhívja a figyelmet, a japán parlament 2022 júniusában fogadta el a stabilcoin kiadását szabályozó törvényt, és ezzel az első olyan nagy gazdaság lett, amely pontos szabályozási keretet hozott létre ennek a pénztípusnak. A törvény elfogadása után a japán felügyeletei szervek is léptek: feloldották a külföldön kibocsátott stabilcoinokkal végrehajtott tranzakciókra vonatkozó tilalmat.

A törvényhozókat és a szabályzókat a piac is ebbe az irányba nyomta. Japánban mind a technológiai, mind a pénzügyi szektor több éve foglalkozik azzal, hogyan lehetne a blockchainalapú megoldásokkal korszerűsíteni a pénzügyi rendszert. 2021-ben mintegy hetven vállalat koordinációs szervezetet is alapított egy közös kriptovaluta létrehozására. A Digital Currency Forumnak olyan tagjai vannak, mint a Mitsubishi vagy az NTT, de megfigyelői státusszal bekapcsolódott a japán központi bank, a pénzügyi szolgáltatókat felügyelő kormányzati szerv, valamint három illetékes minisztérium is.

A most hatályba lépő pénzforgalmi szolgáltatási törvény értelmében bankok, vagyonkezelő társaságok és pénzátutalási szolgáltatók is kibocsáthatnak stabilcoinokat.

A stabilcoinoktól azt várja a japán kormány, hogy egyszerűsítse a kereskedelmi tranzakciókat, főleg a határokon átnyúló, nemzetközi kereskedelmi és szállítmányozási folyamatokat gyorsíthatja. Emellett magánszemélyek és vállalkozások is anélkül utalhatnak egymásnak pénzeszközöket, hogy a japán bankközi klíringhálózaton keresztül kellene haladniuk. A stablecoin platform várhatóan kevesebbet kér a pénzátutalásért, mint egy bank. Emiatt a japán állam arra számít, hogy a dollár- és eurófedezetű stabilcoinokra a multinacionális vállalatok részéről is jelentős lesz az érdeklődés.

A pénzügyi szektor erősen készült a startra. Tavasszal három bank jelentette be, hogy stablecoint adnak ki. A Mitsubishi UFJ bizalmi vagyonkezelő üzletága (Mitsubishi UFJ Trust and Banking) pedig egy ún. progmat coin kibocsátását tervezi, melyet csak digitális értékpapírok és NFT-k (non-fungible token) vásárlására lehet majd használni.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.