A szigetországban csütörtöktől lépett hatályba az a jogszabály, amely engedélyezi japán bankoknak bizonyos szabályok betartása mellett a stablecoinok kibocsátását.

Japán megtette az első nagy lépését egy modern elektronikus pénzrendszer felé, értékelte a nemzetközi sajtó, hogy június elsejével hatályba lépett az a törvény, amely lehetővé teszi bankoknak ún. stablecoinok (stabilcoinok, stabil érmék) kibocsátását. A stablecoinok (ilyen pl. a tether és az USD coin) olyan, blockchainalapú elosztott főkönyvre épülő kriptovaluták, melyek értékét valamilyen mögöttes eszközhöz kötik. Ez a mögöttes eszköz – amely lehet valamilyen törvényes fizetőeszköz vagy akár áru is – biztosítja az adott kripotpénz árfolyam-stabilitását. A stabilcoinok jelentős erőt képviselnek a kriptopiacon, piaci értékük összesítve 130 milliárd dollár körüli.

Mivel kevésbé volatilisek, mint a bitcoin típusú kriptopénzek, alkalmasak valós környezetben történő alkalmazásra is, például pénzátutalásokra vagy fizetésre. Legfőbb előnye, hogy sokkal egyszerűbb használni ezeket a különböző fizetési platformokon, mint az ún. e-money-t vagy a stored-value kártyákat (utóbbiaknál az értéket maga a kártya és nem egy bankban vezetett folyószámla tárolja). Az eddigi kísérletek szerint a határokon átnyúló fizetéseket is egyszerűsítheti.

Pár év alatt alakult ki a keretrendszer

Mint a Nikkei felhívja a figyelmet, a japán parlament 2022 júniusában fogadta el a stabilcoin kiadását szabályozó törvényt, és ezzel az első olyan nagy gazdaság lett, amely pontos szabályozási keretet hozott létre ennek a pénztípusnak. A törvény elfogadása után a japán felügyeletei szervek is léptek: feloldották a külföldön kibocsátott stabilcoinokkal végrehajtott tranzakciókra vonatkozó tilalmat.

A törvényhozókat és a szabályzókat a piac is ebbe az irányba nyomta. Japánban mind a technológiai, mind a pénzügyi szektor több éve foglalkozik azzal, hogyan lehetne a blockchainalapú megoldásokkal korszerűsíteni a pénzügyi rendszert. 2021-ben mintegy hetven vállalat koordinációs szervezetet is alapított egy közös kriptovaluta létrehozására. A Digital Currency Forumnak olyan tagjai vannak, mint a Mitsubishi vagy az NTT, de megfigyelői státusszal bekapcsolódott a japán központi bank, a pénzügyi szolgáltatókat felügyelő kormányzati szerv, valamint három illetékes minisztérium is.

A most hatályba lépő pénzforgalmi szolgáltatási törvény értelmében bankok, vagyonkezelő társaságok és pénzátutalási szolgáltatók is kibocsáthatnak stabilcoinokat.

A stabilcoinoktól azt várja a japán kormány, hogy egyszerűsítse a kereskedelmi tranzakciókat, főleg a határokon átnyúló, nemzetközi kereskedelmi és szállítmányozási folyamatokat gyorsíthatja. Emellett magánszemélyek és vállalkozások is anélkül utalhatnak egymásnak pénzeszközöket, hogy a japán bankközi klíringhálózaton keresztül kellene haladniuk. A stablecoin platform várhatóan kevesebbet kér a pénzátutalásért, mint egy bank. Emiatt a japán állam arra számít, hogy a dollár- és eurófedezetű stabilcoinokra a multinacionális vállalatok részéről is jelentős lesz az érdeklődés.

A pénzügyi szektor erősen készült a startra. Tavasszal három bank jelentette be, hogy stablecoint adnak ki. A Mitsubishi UFJ bizalmi vagyonkezelő üzletága (Mitsubishi UFJ Trust and Banking) pedig egy ún. progmat coin kibocsátását tervezi, melyet csak digitális értékpapírok és NFT-k (non-fungible token) vásárlására lehet majd használni.

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.