Több mint két év és három nekifutás után végre tényleg a francia konglomerátumé lehet a brit szoftverfejlesztő cég. A trükkös felvásárlással mindenki jól járhat.

Néhány apró részlettől eltekintve most gyakorlatilag ugyanazokat a dolgokat írhatjuk le, mint 2015 nyarán, amikor először merült fel, hogy a francia Schneider Electric egy komplikált manőversorozattal magához láncolná az idén 50. évfordulóját ünneplő angol Aveva Groupot. Az a deal végül féléves huzavona után összeomlott, ám a hét elején mindkét fél megerősítette, hogy immár végérvényesen megköttetett az üzlet.

Adnak és vesznek

A most nyilvánosságra hozott információk szerint a felek a két évvel ezelőtti megállapodást melegítették fel. Első lépésként a britekhez kerül az adósságoktól és pénzeszközöktől megtisztított Schneider Software divízió, amely jórészt a 2013-ban 3,4 milliárd dollárért megvásárolt Invensys megoldásaiból áll. Ezt követően az így felduzzasztott brit vállalat frissen kibocsátott részvényeiből kap a Schneider Electric annyit, hogy részesedése az Avevában eléri majd a 60 százalékot. A maradék 40 százalék az Aveva eddigi részvényeseinél marad, ám ők az irányítás elvesztéséért komoly summát kapnak. A kompenzációs csomag 550 millió font készpénz mellett 100 millió font értékben további Aveva-részvényeket tartalmaz.

Az ügylet végrehajtását követően az ipari szoftverek piacán egy domináns globális szereplő születhet, amely egy ideig bizonyosan nagy önállósággal tevékenykedhet a Schneider Electric vállalati struktúrájában. A két félből összerakott új Aveva a becslések szerint 3 milliárd fontnyi cégértékkel bír.

A részletek nyilvánosságra kerülése után az Aveva papírjai a londoni tőzsdén kedden 25 százalékos emelkedéssel nyitottak, míg a Schneider Electric részvénye alig reagált a hírre: mindössze enyhe, egyszázalékos erősödést tudott felmutatni.

Betett az olcsó olaj

Az 1967-ben alapított, egyetemi csoportból alakult cambridge-i vállalkozás évtizedek óta meghatározó szereplője az ipari automatizálásnak. Az elmúlt időszakban elsősorban az olaj- és energetikai cégeknél, erőműveknél, illetve a hajózásban voltak erős pozícióban. Ezeknek az ügyfeleknek kínáltak termékeket a CAD/CAM rendszerektől kezdve az információmenedzsment megoldásokon át a létesítményüzemeltetést támogató technikákig.

Az olajárak csökkenésével azonban a növekedési lehetőségek is beszűkültek, így nem véletlen, hogy a két cég elkezdett egymás felé kacsintgatni. A Schneider Electronicstól érkező szoftveres megoldások kevés átfedést mutatnak az angolok portfóliójával, így a kiszélesített arzenál új lehetőségekkel kecsegtet más iparágakban is. Arról nem is beszélve, hogy az Aveva termékeinek értékesítése eddig nem volt túl sikeres a tengerentúlon, viszont a friss felállásban már a francia cégcsoport ottani erős jelenlétére és kiterjedt kapcsolatrendszerére is támaszkodhatnak.

Kétszer már elbuktak

Ahogy a bevezetőben említettük, a vállalatoknak nem ez az első, sőt nem is a második kísérlete arra, hogy egyesítsék erőiket. A 2015 végén megfeneklett első tárgyalássorozatott tavaly júniusban a franciák részéről egy újabb megkeresés követte, ám az a kör mindössze két napig tartott.

Hogy most mégis miért sikerült akkor a dolog? Valószínűleg közrejátszhatott az Aveva menedzsmentjének időközbeni megváltozása. Idén év elején ugyanis a céget több mint harminc évig irányító Richard Longdont a vállalat korábbi pénzügyi igazgatója váltotta a vezérigazgatói székben. James Kidd a megállapodás értelmében addig marad a frissen felturbózott Aveva élén, amíg az új tagokból álló igazgatótanács nem nevezi ki utódját.

Cloud & big data

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.