A Schneider Electric úgy szerez kontrollt az Aveva Groupban, hogy előbb magából ad át egy keveset. A nem konvencionális felvásárlással az ipari szoftverek piacán kétszerezik meg jelenlétüket.
Hirdetés
 

Egy meglehetősen összetett tranzakciós sorozattal a francia Schneider Electric többségi tulajdonába kerülhet a brit Aveva Group. Az ügylet végrehajtását követően az ipari szoftverek piacán egy domináns globális szereplő születhet, amely egy ideig bizonyosan nagy önállósággal tevékenykedhet a Schneider Electric vállalati struktúrájában.

Egy cég oda, egy fél vissza

A felvázolt menetrend szerint első körben az Avevához kerül az adósságoktól és pénzeszközöktől megtisztított Schneider Software divízió, amely jórészt a 2013-ban 3,4 milliárd dollárért megvásárolt Invensys megoldásaiból áll. Ezt követően az így felduzzasztott brit vállalat új részvényeket bocsát ki, melyekért a Schneider Electric 550 millió angol fontot fizet a korábbi tulajdonosoknak. A nap végén így a franciákhoz kerül az Aveva 53,5 százalékos tulajdonrésze egy olyan vállalatban, amely éves szinten több mint 500 millió fontos forgalomra képes, az adózás előtti eredménye pedig a bevételek negyedére becsülhető.

A trükkös átvétel azonban még nem feltétlenül vehető készpénznek, hiszen az angol jogszabályok egy ilyen jellegű üzletnél elvben kötelezően előírják a felvásárlónak, hogy az a részvények száz százalékára kiterjedő ajánlatot tegyen. A felek azonban jelezték, hogy felmentésért folyamodnak a hatóságokhoz és az Aveva részvényesekhez.

Az új vállalat mindenesetre egy ideig még mindenképpen viszonylagos szabadságban üzemelhet. Az Aveva papírjai maradnak a londoni tőzsdén, mint ahogy pozícióban marad a teljes felső veztés is. A Schneider Electric vállalta, hogy két évig egyáltalán nem növeli befolyását a cégben, és az azt követő másfél éves periódusban is csak szigorú feltételekkel emelheti tulajdonhányadát 75 százalék fölé.

Olcsó olajnak híg a leve

Az Aveva egy ipari tervezésre alakult egyetemi csoportból alakult vállalkozás, amely közel félszáz év van jelen a területen. Az elmúlt időszakban elsősorban az olaj- és energetikai cégeknél, erőműveknél, illetve a hajózásban voltak erős pozícióban. Ezeknek az ügyfeleknek kínáltak termékeket a CAD/CAM rendszerektől kezdve az információmenedzsment megoldásokon át a létesítményüzemeltetést támogató technikákig.

Az olajárak csökkenésével azonban a növekedési lehetőségek is beszűkültek, így valószínűleg jól jön a házasság a briteknek. A Schneider Electronics átvenni tervezett diviziója nem csak új iparágakban segítheti a bővülést, de a cégcsoport erős jelenlétére és kiterjedt kapcsolatrendszerére is támaszkodhatnak, például az eddig nehezen bevehetőnek mutatkozó USA-ban.

Cloud & big data

A legjobb IT-sokat keresik tizenkilenc kategóriában

Ha akarja tudni, mennyire jó, a hétvégén még jelentkezhet az Országos IT Megmérettetésre! CeBIT-es utazást is nyerhet.
 
Jövőre a bankoknak meg kell nyitniuk az ügyféladataikat külső szolgáltatók, köztük a fintech cégek előtt. Hazai szakértőket kérdeztünk arról, hogyan rajzolja át ez a pénzintézeti piacot.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Most készüljön fel a fintech világ biztonsági kockázataira!

A pár éve kitört fintech-láz, valamint a jövő év elején életbe lépő PSD2 nem csak a pénzügyi piacok üzleti modelljét borítja meg. A biztonsági kérdéseket is sürgősen újra kell gondolniuk a piac szereplőinek.

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP FORUM HUNGARY:
így működik a digitalizáció magja

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.