A nagy technológiai vállalatok lassítják vagy jegelik a munkaerő-felvételt, így a kevésbé menő cégeknek is javulnak a toborzási lehetőségei. De továbbra sem mindegy, mit kínálnak.

Bár a gazdasági recessziótól való félelem a technológia szektorban is érződik, tehetséges informatikusból most sincs elegendő. Az, hogy a menő globális cégek visszafogták a toborzási tevékenységüket, csupán annyit jelent, hogy végre a kisebb, vagy a munkaerőpiacon kevésbé látható – jellemzően nem informatikai – vállalatok is nagyobb lehetőségeket kapnak a munkaerőpiacon: jobb eséllyel tudnak képzett, innovatív gondolkodású informatikusokat szerezni, ha...

Igen, van egy nagyon fontos kritérium: ha képesek kielégíteni a munkavállalók alapelvárásait. Egy német tanácsadó cég, a 4C GROUP a Müncheni Műszaki Egyetemmel (Technischen Universität München) közösen összeszedte a ma fontos tényezőket, melyeket a Computerwoche ismertetett. (Tekintettel a német vállalatok súlyára a magyar gazdaságban, valószínűleg sok magyar munkavállaló fog találkozni ezzel a szemlélettel.) A tanulmány szerzői olyan magasan képzett, két-öt éve pályán lévő fiatal informatikusokkal készítettek mélyinterjúkat, akik nem az IKT-iparban dolgoznak kurrens szakterületen.

A mélyinterjúk alapján érdekes rangsor alakult ki a preferenciáikról. A legfeltűnőbb talán az, hogy mennyire sokadlagos kérdés a bér. Bár hozzá kell tenni: európai viszonylatban Németországban eleve magasak az informatikusi fizetések.

A lelkem (nem) a vállalatot illeti meg...

A német rangsorból egyértelműen látszik, hogy a fiatalok számára a legfontosabb szempont volt, hogy értelmes munkát végezzenek. Konkrétabban ez azt jelenti, hogy nem akarnak egy bármikor cserélhető fogaskerékké válni, hanem olyasvalakivé, aki érzékelhetően hozzá tud járulni a vállalat üzleti céljaihoz, és ezáltal mások életét is jobbá tudja tenni.

Ezzel szorosan összefügg a személyes cél: a munkát nem pénzkeresetnek, hanem az önmegvalósítás terepének tartják. Ezért is fontos számukra, hogy olyan feladatokat kapjanak, amely intellektuálisan kielégíti őket, változatos és kihívást jelent.

Az involválódásnak a vállalat céljaiba azonban vannak határai. A harmadik helyre ugyanis a munka és a magánélet egyensúlya került. Nem elvárás a home office, de a rugalmas munkavégzés, hibrid munkavégzés igen, ahogy a vállalat családbarát hozzáállása is.

Ugyanez igaz a személyes karrierre lehetőségére is. Nem csak adni akarnak, hanem kapni is: új kompetenciákat, új ismereteket, hard és soft skilleket egyaránt. Alapvető, hogy a mostani fiatalok gyors karrierben gondolkodnak. Azaz fontos választási szempont, hogy milyen gyors előrehaladást remélhetnek egy adott munkahelytől.

És ha mindezek rendben vannak, kerül csak mérlegre a juttatási csomag. Pedig egy pályája elején tartónak talán még fontosabb a fizetés, mint egy középkorú szakembernek, aki az alapvető életkörülményeit már megteremtette (lakhatás, család stb.). A tanulmány szerint itt nagyon fontos, hogy a vállalat a juttatásoknál kellő rugalmasságot tanúsítson, és legyen képes a munkavállaló igényeihez leginkább közelítő mixet biztosítani a béren kívüli juttatásokból. Ha ezek személyre szabhatók, azt a fiatal munkavállalók nagyra értékelik.

Az úgynevezett vállalati kultúra is fontos

Vannak olyan tényezők, melyek szintén fontosak, de csak akkor válnak hangsúlyossá, ha az elsődleges kritériumok közül valamelyik nem teljesen gömbölyű. A legmegfoghatatlanabb és kívülről a legnehezebben megítélhető objektíven a vállalati kultúra és vállalatirányítás minősége. A pályázók ettől függetlenül megfogalmazzák, hogy mire vágynak: fiatalos, laza, agilis és eredményorientált csapatban szeretnének dolgozni egy olyan vállalatnál, amely nyitott, megbecsüli a munkatársait, díjazza az egyéniségeket, és legalább ugyanolyan mértékben lojális az alkalmazottaihoz, amilyen lojalitást elvár tőlük. Ha egy vállalat hozza ezeket az elvárásokat, javul a munkaerő-megtartó képessége. Ha nem, akkor magas lesz a fluktuáció.

Emellett szerepet játszhat olyasmi is, mint a munkahely megközelíthetősége (ha be kell járni, akkor értelemszerűen minél közelebb van a lakóhelyhez, annál jobb), a vállalat etikus magatartása és annak átlátható megjelenítése, sőt a vállalatméret is. A nem IT-vállalatok esetében ugyanis a vállalatméret és a szervezet informatika érettsége összefügghet: egy 10 fős üzemnek egyszerűen nincs szüksége olyan fokú informatizáltságra, mint egy több ezer főt foglalkoztató gyártóvállalatnak.

Közösség & HR

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.