Ráadásul az egyik legmenőbb szakmát! Ingyenes online adattudományi kurzust hirdettek a Berkeley-n.

A legjobbaknak is kell a reklám. Egy egyetemnek mi lehetne jobb hírverés, mint egy kurrens témában indított ingyenes kurzus. A Berkeley Egyetem (hivatalos nevén University of California, Berkeley) is ehhez az eszközhöz folyamodott. Az egyetem történetének egyik leggyorsabban növekvő kurzusának indított el ingyenes online változatát. Tehát leendő adattudós, figyelem, ha a Berkeley-n szeretne belekezdeni a tudományág elsajátításába, irány az edX, a híres egyetemek ingyenes online kurzusait is kínáló oldal, ahol az egyetemet kiválasztva pillanatok alatt el lehet jutni a pár napja indult programig.

Programozási alapokat is tanít

A kurzus során a hallgatók elsajátíthatják a programozás alapjait is, miközben azért alapvetően az adattudományokhoz kötődő problémákkal foglalkoznak (hipotézisek ellenőrzésétől a statisztikai elemzéseken át az eloszlások vizualizációig terjed a skála), de mellett el lehet sajátítani a Python nyelv használatát is.

Az online oktatás anyagának az alapját a 2015-ben kurzus adja, melyet az egyetemen több mint ezer hallgató vesz fel minden szemeszterben. A kurzus három öthetes szakaszra bomlik, és a végén vizsgát is lehet tenni a Foundations of Data Science edX Professional Certificate elnyeréséhez. A csavar persze az, hogy ennek megszerzéséért már fizetni kell.

Ugyanakkor a program nagyon jó arra, hogy mindenki kipróbálja magát egy ma nagyon kurrens tudományágban anélkül, hogy ahhoz Kaliforniába kelljen költöznie, vagy irdatlan pénzeket kelljen kifizetnie a tanfolyamokra. Bár a kurzus a hónap eleján elindult, menet közben is be lehet kapcsolódni.

Van igény az olcsó oktatásra

A kurrens informatikai szakmákban és határterületeiken dolgozókra nagyon nagy az igény. Nem véletlen az amerikai Udacity vagy Magyarországon például a Codecool sikere.

Ám az oktatás pénzbe kerül. Nagyon sok pénzbe. A bostoni MIT-en (Massachusetts Institute of Technology) például akár 50-60 ezer dollárba is kerülhet egy év (tandíj, szállás, megélhetés). Bár sokan kapnak ösztöndíjat, az egyetem elvégzése még sok hallgató számára így is húzós tehertétel.

Az amerikai családok körében éppen ezért egyre népszerűbb az ún. közösségi felsőoktatási forma (community college), amely olcsón, sőt gyakran ingyenesen biztosítja a hallgatóknak az alapképzést vagy annak egy részét. A The New York Times egy cikkében arról ír, hogy az évi 100 ezer dollárnál magasabb összjövedelmű családok körében óriási érdeklődés van az ilyen oktatási forma iránt.

Közelítenek az egyetemekhez

A community college oktatási forma voltaképpen csak áttételesen közösség: állami vagy városi fenntartású. A bejutás feltétele az érettségi, az oktatás vagy ingyenes, vagy csekély térítést kell fizetni. Ennek megfelelően a közönsége is sokkal színesebb, ami javítja az ide járók szociális érzékenységét is. Az itt végzettek közül azok, akik tehetséges, illetve meg tudják fizetni, valamelyik komolyabb egyetemen tanulnak tovább.

A növekvő igények azonban egyre komolyabb intézményekké teszik a community college-ok egy részét. Legtöbbjüknél mind az oktatás színvonala, mind pedig az infrastruktúra nagyot fejlődött az elmúlt években. Ha nem is váltak az egyetemek konkurenseivé, egyre jobban felkészítik diákjaikat az egyetemre, és segítenek abban is, hogy a diákok érettebben dönthessenek arról, milyen irányú képzésért áldoznak pénzt.

Közösség & HR

Fontos tervrajzokat loptak az Apple-től. Zsarolják a vállalatot

A Maceket is elérte az új zsarolási típus. Az időzítés valószínűleg szándékos: a napokban mutatták be a vállalat új termékeit.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.